JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

07, grafisk bedrift:

Her har de fortsatt tro på trykk

Grafisk bransje er i konstant omstilling. Men selv om folk blir mer digitale, er papiret langt fra dødt.
KONTROLL: Lærling Ole Jakob Hagen har ansvaret for trykking av en brosjyre. Han skal ta fagbrev som offset-trykker i august.

KONTROLL: Lærling Ole Jakob Hagen har ansvaret for trykking av en brosjyre. Han skal ta fagbrev som offset-trykker i august.

Tormod Ytrehus

18.06.2021
11:54
20.06.2021 15:06

eline@lomedia.no

AURSKOG: Da pandemien førte til bråstopp for den grafiske bedriften 07, gjaldt det å snu seg rundt og tenke nytt – og det raskt. Bedriften som ellers reklamerer med at de designer og produserer alt fra visittkort og bøker til bil-dekor og gigantiske reklameplakater, begynte å stanse ut og montere visirer for helsepersonell med behov for smittevernutstyr.

LO i Trondheim betaler ekstra for å trykke i Norge: – Viktig å ta vare på arbeidsplassene

Omstilling hver dag

Kan hende er det nettopp slik det er å drive grafisk bedrift med størst vekt på det som trykkes på papir og papp, i 2021. Selv om pandemi ikke er hverdagskost, er raskt endrede markeder og omstilling den daglige melodien.

Trass i nesten 50 millioner mindre i omsetning i pandemiåret har bedriften med over 200 ansatte kommet seg flytende gjennom koronaen. Og selv om markedet for det trykte ord og bilde har minket jevnt og trutt i mange år (i tillegg til at mye produksjon av særlig bøker er flyttet ut av landet i jakten på billigere tjenester), så er ikke papiret dødt.

Mange vil kjenne igjen materiellet som ligger stablet i store og romslige lokaler i Aurskog i gamle Akershus. Det er Coop, Rema, Ark, Narvesen, Comfort og Norsk Tipping. Selveste tippekupongen trykkes her, det samme gjør alle landets eksamener og kartleggingsprøver. De siste ligger strengt bevoktet på et spesiallager – ingen lekkasjer om årets eksamensoppgaver slipper ut herfra.

KLUBBLEDER: Henning Steen viser fram et av signaturproduktene til 07, kuponger fra Norsk Tipping.

KLUBBLEDER: Henning Steen viser fram et av signaturproduktene til 07, kuponger fra Norsk Tipping.

Tormod Ytrehus

07 fra 2007

07 trykk ble opprettet i 2007, derav navnet. Den gangen var det fire bedrifter som ble slått sammen til en, seinere har en rekke mindre grafiske bedrifter blitt kjøpt opp. I tillegg til Aurskog har 07 virksomhet i Oslo og Kristiansand.

– Vi er en av landets største aktører innen trykking. I tillegg har vi et stort designmiljø, sier konsernsjef Kjetil Amundsen. Han mener noe av hemmeligheten bak å overleve som grafisk bedrift i dag er å forstå både det digitale og det analoge.

– Det vi ønsker er å tilby en totalpakke innenfor hele spekteret av grafiske produkter, fra kunden har en idé og til produktet er ferdig levert, sier Amundsen.

Klubbleder i Fellesforbundet Henning Steen forteller om godt arbeidsmiljø og bra samarbeidsforhold der kollegaer hjelper hverandre på hjørnesteinsbedriften.

– De fleste som jobber her, bor øst for broa over Glomma på Fetsund, sier han.

Les også: Her lager dei tilsette 4.000 bøker i året

En av dem er Ole Jakob Hagen, trykkerlærling som bor ti minutter unna på sykkel. Er han Norges eneste lærling på offset trykk? De tror kanskje det. Hagen skal ta fagbrevet i august, og finpusser ferdighetene ved en av de store offset-maskinene. Akkurat nå er det en brosjyre som kjøres gjennom og får trykk i svart, cyan, magenta og yellow for å bli det vi vanlige dødelige bare kaller fargebilder. Her trykkes også minst 200 ulike tidsskrifter, både kjente og mer obskure, som «Harehunden» og «Findus-Nytt». Framover vil det også bli mye kommunal info fra Oslo til byens innbyggere som trykkes her, etter at 07 nylig vant en stor kontrakt for de neste fire åra.

SJEKK: Ole Jakob Hagen kontrollerer kvaliteten på trykken.

SJEKK: Ole Jakob Hagen kontrollerer kvaliteten på trykken.

Tormod Ytrehus

Tysk trykk

Det er ingen hemmelighet at tyskerne er best på trykkeriutstyr. De har en viss historie der, trykkekunstens far var tyskeren Gutenberg og alle som kjenner en trykker, veit at de får tårer i øynene når de hører «Heidelberg Vinge». Selv om teknologien utvikler seg i hurtigtogsfart, er fortsatt en minst 50 år gammel Vinge i bruk som stansemaskin på 07. For selv om det kan se sånn ut, hører ikke Vingen hjemme på Teknisk museum. Passende nok er det en veteran som stanser ut noe som minner om ludobrikker på klenodiet.

– Å jobbe med denne maskinen er det beste, sier Rune Merli.

Pressemuseet Fjeld-Ljom: Her stables det fortsatt bokstaver

07

Grafisk bedrift etablert i 2007 ved sammenslåingen av PDC Tangen, GAN Grafisk, GAN Media og Krone Trykk

Største produksjonssted er Aurskog i Indre Akershus/Viken, har også produksjon i Oslo og Kristiansand

Drøyt 200 ansatte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.06.2021
11:54
20.06.2021 15:06