JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO i Trondheim betaler ekstra for å trykke i Norge: – Viktig å ta vare på arbeidsplassene

LO i Trondheim gir ut et stort historisk bokverk. Men de har krevd at boka skal trykkes på et norsk trykkeri, og aller helst et lokalt i Midt-Norge.
BOKTRYKK: Ivar J. Moe i BK Trykkpartner i Trondheim mener bransjen har kapasitet til å trykke flere bøker her i landet.

BOKTRYKK: Ivar J. Moe i BK Trykkpartner i Trondheim mener bransjen har kapasitet til å trykke flere bøker her i landet.

Tormod Ytrehus

hanne@lomedia.no

Pax forlag, som har oppdraget med boka Trondheim Faglig Samorganisasjons historie 1870-2020, mente at et trykkeri i Litauen var hensiktsmessig å bruke for et slik oppdrag. Det reagerte oppdragsgiver LO i Trondheim på.

Ta vare på arbeidsplasser

– Vi har ikke noe imot litauiske trykkeriarbeidere. De gjør en bra jobb og er jo våre kamerater. Men vi mener det er viktig å ta vare på de trykkeriene og arbeidsplassene vi har her i landet og her i området. De mener de kan ta på seg slike trykkeoppdrag, og da må vi bruke dem, sier John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim.

Han legger til at det også er mer miljøvennlig å trykke i nærheten og slippe trailerfrakt fra Baltikum til Trondheim.

Nå blar LO i Trondheim opp 65.000 kroner ekstra, som blir gitt i en slags produksjonsstøtte, for å få trykt den innenlands. Hele budsjettet er på 630.000 kroner for boka, som skrives av forfatter og dramatiker Bjørn-Erik Hanssen.

Og nå er det klart at bokverket, som får et 1. opplag på 2.000 eksemplarer, skal trykkes av BK Trykkpartner i Trondheim. Trykkeriet er veldig glad for oppdraget. De har allerede en bra produksjon av bøker i tillegg til alle de andre trykksakene de leverer.

Les også: På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen, sier de ansatte

Har kapasitet

For norske forlag må ikke til utlandet for å trykke bøker. I Midt-Norge er det to trykkerier som sier de kan ta på seg enda flere boktrykkeoppdrag enn de gjør i dag.

Både BK Trykkpartner og Fagtrykk i Trondheim er tariffbedrifter som reagerer på at bokproduksjon sendes til utlandet, både fordi det er kapasitet her hjemme og at de gjerne vil ha en kortreist produksjon av norske bøker. Dessuten vil de gjerne stoppe lekkasjen til utlandet.

– Vi har aldri hatt så stor produksjon av hardcover-bøker før, som vi har nå, sier daglig leder Ivar J. Moe ved BK Trykkpartner. De samarbeider blant annet med bokbinderiet Johnsen i Skien om innbinding av hardcoverbøker.

Mye lest: Oskar (85) jobber fortsatt på verkstedet. Han takker sjefen for unik avtale

300 titler i året

Daglig leder Ole Kristian Strand ved Fagtrykk i Trondheim forteller at de trykker over 300 boktitler i året, hvorav 80–90 er med hardcover. Strand er tidligere styreleder av Grafisk bransjeforening i Norsk Industri og sier at handelslekkasjen er på fire milliarder kroner, bare innen grafisk industri. Over én milliard kroner er bokproduksjoner.

Papiret kommer stort sett fra Tyskland og Sverige, og papirprisen er gått kraftig opp på grunn av råvareprisen.

Fagtrykk mistet en del omsetning i fjor på grunn av koronaen som stoppet konserter og arrangementer. Det gir ringvirkninger også til grafisk industri som produserer bannere og plakater. De endte opp med en omsetning på 55 millioner kroner i 2020, mot 65 millioner i 2019, og har også måttet permittere deler av staben på 35. Det har imidlertid tatt seg litt opp igjen på nyåret i og med at de har fått tilbake produksjon av kalendere, som har vært laget i utlandet i flere år.

– Jeg tror boktrykking i Norge kunne vært mer effektiv og mer automatisert enn i Øst-Europa, der det kreves mer folk i produksjon. Men med bare en brøkdel av lønna der, så kan de ha flere ansatte, sier Ole Kristian Strand.

Fått med deg denne? Yrkessjargong: Her er spesialuttrykkene som gir ferskingene bakoversveis

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse