JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det grønne skiftet

LO-ungdommer uenige i olje-kritikk

Løsningene på klimakrisa er å finne i industrien, ikke ved å legge den ned, mener ungdomsrepresentanter for Industri Energi og Fellesforbundet.
Mikael Schevik i Industri Energi og Joakim Hagen i Fellesforbundet vil ha grønn omstilling, men mener den må skje med utgangspunkt i den industrien vi har.

Mikael Schevik i Industri Energi og Joakim Hagen i Fellesforbundet vil ha grønn omstilling, men mener den må skje med utgangspunkt i den industrien vi har.

Martin Guttormsen Slørdal

eline@lomedia.no

– Alle skjønner at det haster med å ta effektive tiltak mot klimaendringer, men vi må møte det grønne skiftet med den industrien vi har.

Det sier Mikael Schevik i Industri Energi Ung og ungdomssekretær Joakim Hagen i Fellesforbundet.

De to reagerer på utspillet fra kollega i Handel og Kontors Henrik Drivenes i forkant av LO-kongressen.

Drivenes er skuffet over innstillingen fra sekretariatet (der LOs ledelse og mange forbundsledere sitter) om at LO skal gå inn for fortsatt oljeleting og utvinning av olje og gass.

Hele utspillet til Henrik Drivenes kan du lese her

I innstillingen til næringspolitisk uttalelse fra sekretariatet står det at «LO vil utvikle, ikke avvikle sektoren», samt at «avgiftsnivået for petroleumsaktiviteten understøtter satsingen på utslippskutt». Men kampen er ikke over, det er gjenreist forslag om at «Norge må følge FNs klimapanel og la deler av våre fossile petroleumsressurser ligge".

Det hele avgjøres når LO-kongressen skal stemme over alle forslagene på fredag.

Ungdom med ulike meninger

De to ungdomsrepresentantene fra IE og Fellesforbundet reagerer på at det i debatten om olje og klima ofte framstilles som at ungdom per definisjon er enig i at oljeindustrien skal avvikles raskt.

– Vi synes kompromisset fra sekretariatet i LO er bra, sier Schevik og Hagen.

– Investorer tør ikke investere i industrien nå, hvis den konstant snakkes ned. Vi vil trenge olje og gass i lang tid framover, og omstilling må skje i riktig rekkefølge. Gjør den ikke det risikerer vi å miste den kompetansen vi trenger på veien til det grønne skiftet. Alle forstår at etterspørselen etter olje og gass vil avta, og erstattes med andre energikilder, sier Joakim Hagen.

Schevik påpeker at løsningene finnes i industrien.

– Grønn omstilling er en kontinuerlig prosess som har pågått i mange tiår allerede, sier han. Eventuelle skeptikere er hjertelig velkomne til en industrirundtur på bedrifter med Industri Energi-organiserte for å se omstilling i praksis.

Aktuelt: Noe av olja må bli liggende, krever to LO-forbund. Tillitsvalgt Steffen er forferdelig skuffa

Sikkerhet for arbeidsplasser

Handel og Kontors forbundsleder Christopher Beckham tok harde ord i bruk fra talerstolen på LO-kongressen, da han understreket at det ikke finnes arbeidsplasser på en død planet.

De to industriforbundsungdommene deler bekymringen, men mener det blir helt feil å kaste ungen ut med badevannet.

– Våre lærlinger og fagarbeidere er klimaløsere hver eneste dag på jobben. De trenger sikkerhet og forutsigbarhet, ikke å føle seg som «klimasyndere» når de går på jobb, sier Joakim Hagen.

Mye delt: Sykepleier Sissel kan bli en av LOs aller mektigste

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse