JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima og miljø på LO-kongressen:

Henrik (25) snakker for unge arbeidstakere: – LO er nødt til å finne løsninger på klimakrisen

Henrik Drivenes er på LO-kongressen for første gang. Lederen for HK Ung er skuffet over klima- og miljøprogrammet som sekretariatet har foreslått.
FØRSTEREIS: Henrik Drivenes er leder i HK Ung. Han deltar på LO-kongressen for første gang. Han håper på en grundig debatt om klima og miljø.

FØRSTEREIS: Henrik Drivenes er leder i HK Ung. Han deltar på LO-kongressen for første gang. Han håper på en grundig debatt om klima og miljø.

Jan-Erik Østlie

cathrine@lomedia.no

Han har sammenlignet LO-sekretariatets innstilling med en smakløs kalkun-wiener når det gjelder klima og miljø. Nå ønsker Henrik Drivenes (25) seg skikkelige pølser isteden. Det skrev han nylig i en kronikk i Agenda Magasin.

Ungdomsrådslederen i Handel og Kontor har med seg høye forventninger til sin første LO-kongress.

– Jeg har en forventning om at kongressen går lengre enn det sekretariatet innstiller på. Vi er nødt til å anerkjenne at skal vi nå klimamålene, så trenger vi en mer forpliktende klima- og miljøpolitikk, sier Drivenes til FriFagbevegelse.

Foreslo letestans

Flere forbund har blant annet foreslått stans i leting etter mer olje og gass. HK vil at deler av våre petroleumsressurser skal bli liggende under bakken. Disse og flere andre forslag som handler om klima og miljø, har LO-sekretariatet sagt nei til i sin innstilling til handlingsprogram.

Drivenes håper på en grundig debatt om dette under kongressen.

– Jeg kommer fra et forbund som representerer veldig mange unge arbeidstakere. Landsmøtet vårt ga en veldig klar beskjed om hva HK skulle mene om klima- og miljøpolitikken i Norge. Da er det selvfølgelig en forpliktelse for oss tillitsvalgte å følge det opp på Norges aller, aller viktigste politiske verksted, sier Drivenes.

Olje og rekruttering: Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen

Besteforeldrenes demonstrasjon

Mandag hadde også Besteforeldrenes klimaaksjon møtt opp utenfor Oslo kongressenter. De hadde stilt seg opp med bannere og flygeblader for å forsøke å påvirke delegatene til kongressen.

– I praksis bestemmes norsk olje- og gasspolitikk av hva LO-kongressen kommer til. Derfor er vi her, sier leder for aksjonen Steinar Winther Christensen.

VIL PÅVIRKE: Besteforeldrenes klimaaksjon møtte opp med banner utenfor Oslo kongressenter. De ønsker å påvirke de som skal bestemme LOs olje- og gasspolitikk.

VIL PÅVIRKE: Besteforeldrenes klimaaksjon møtte opp med banner utenfor Oslo kongressenter. De ønsker å påvirke de som skal bestemme LOs olje- og gasspolitikk.

Jan-Erik Østlie

Besteforeldrene ønsker å prøve å påvirke delegatene på kongressen til å tenke én gang til, sier han.

– Da tenker jeg på dem som går inn for fortsatt leting etter olje og gass, sier Christensen.

Besteforeldrene krever ikke at norsk olje- og gassvirksomhet skal skru av krana i dag, sier Christensen. Men de mener at tempoet i omstillingen må opp.

– Vi vet at det haster. Og vi ønsker å påvirke fra vår generasjon som har vært med på å skape den situasjonen vi er i i dag, sier Christensen.

Oljekrangel i LO: To store forbund vil la oljen ligge

Vanskelig debatt

Henrik Drivenes fra HK Ung er klar over at debattene om klima og miljø er krevende. Men han mener at LO har et stort samfunnsansvar for å ta debattene likevel.

– Det krever at delegatene behandler hverandre med respekt. Og det vet jeg at man kommer til å gjøre. Men når vedtakene er fattet, da er det viktig at vi står samlet om dem i etterkant, sier Drivenes. 

Stor oversikt: Bli bedre kjent med delegatene til LO-kongressen. Hvem er de og hvilke saker brenner de for?

Warning
Annonse
Annonse