JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget:

Riksmekleren er skjerpet og motivert før innspurten

En optimistisk riksmekler, Mads Ruland, roser partene for godt arbeid i timene før årets første tariffoppgjør er i mål.
Det blir nok ikke siste kaffekoppen for riksmekler Mads Ruland før meklingen er over.

Det blir nok ikke siste kaffekoppen for riksmekler Mads Ruland før meklingen er over.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

– Jeg er skjerpa og motivert, sier riksmekler Mads Ruland ti timer før meklingsfristen i frontfaget går ut. Fellesforbundet og Norsk Industri er samlet til innspurt i oppgjøret i frontfaget på Hotel Opera i Oslo. Det er Ruland og hans medmekler Hilde Lund som skal lose partene i mål uten at det blir konflikt.

Fellesforbundet ruller ut alle kanonene i lønnsoppgjøret. Dette står striden om

Utover midnatt

– Vi jobber systematisk mot målet og partene jobber godt. Dette er mulig å løse. Store og viktige tema er på plass, men det er mye som står igjen, sier Ruland til Magasinet for fagorganiserte.

– Fristen for meklingen er midnatt, blir dere ferdige?

– Det er altfor tidlig å si, men tradisjonelt pleier frontfagsmeklingen utover midnatt.

Nå er arbeidsformen i meklingen slik at arbeidsgrupper satt sammen med representanter fra både Fellesforbundet og Norsk Industri ser på ulike spørsmål. Når de har funnet en løsning blir de brakt inn for det som kalles engere utvalg. Engere utvalg består av tre fra hver side. Fra Fellesforbundet består utvalget av Jørn Eggum, Kine Asper Vistnes og Bjørn Sigurd Svingen. Norsk Industris engere utvalg er ledet av Stein Lier Hansen.

Sjekk lista: Her kan det bli storstreik fredag

Klassisk arbeidsmåte

– Dette er den klassiske måten å drive mekling på, sier Ruland som igjen benytter anledningen til å rose partene for at de jobber godt.

De viktigste spørsmålene i oppgjøret er først og fremst spørsmålet om kjøpekraft, hvor mange penger som kommer inn på lønnskontoen. Fellesforbundet har gjort det klart at de må ha en lønnsøkning som er større enn prisveksten. NHO og Norsk Industris utgangspunkt er nei til alle slags lønnstillegg også lokale forhandlinger.

Andre viktige spørsmål gjelder velferdspermisjon ved konferansetime i barnehage og forskuttering av sykepenger. For dem som jobber offshore er det mange spørsmål knyttet til det som kalles offshorebilaget som må løses.

Fikk du med deg denne? 11 tillitsvalgte: «Minstelønna ligger på et desperat lavt nivå»

Dette firkløveret blir avgjørende om det blir streik eller ikke i frontfaget. Fra venstre Jørn Eggum, Fellesforbundet; Stein Lier Hansen, Norsk Industri, riksmekler Mads Ruland og medmekler Hilde Lund

Dette firkløveret blir avgjørende om det blir streik eller ikke i frontfaget. Fra venstre Jørn Eggum, Fellesforbundet; Stein Lier Hansen, Norsk Industri, riksmekler Mads Ruland og medmekler Hilde Lund

Martin Guttormsen Slørdal

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse