JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag – vant på alle punkter i retten

Seks polakker gikk til sak for å slippe å være fast ansatt uten garantert lønn. De vant på alle punkter.
Her er de seks polske saksøkerne på vei inn til første runde i Bergen Tingrett. Bogdan Jerzy Kawecki, Krzystof Szwarc, Marius Brudzinski, Mieczyslaw Swietlik, Sebastian Kazimierz Fluks og Zbigniew Kustosik.

Her er de seks polske saksøkerne på vei inn til første runde i Bergen Tingrett. Bogdan Jerzy Kawecki, Krzystof Szwarc, Marius Brudzinski, Mieczyslaw Swietlik, Sebastian Kazimierz Fluks og Zbigniew Kustosik.

Atle Wedaa

eline@lomedia.no

De var fast ansatt, men fikk ikke lønn mellom oppdragene. Nå har det falt dom i den første saken i Norge om såkalte nullprosentkontrakter, og det endte med full seier til arbeiderne. Bergen tingrett har gitt saksøkerne medhold på alle punkter i en prinsipielt viktig dom.

Spørsmålet retten har tatt stilling til, er om det er lovlig å ansette folk uten å garantere en viss lønn. I byggebransjen blir det stadig vanligere at bemanningsbyråer ansetter folk, men bare lønner dem når de er utleid.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Retten: Omgåelse av reglene

Det er seks polske bygningsarbeidere, Bogdan Jerzy Kawecki, Krzystof Szwarc, Marius Brudzinski, Mieczyslaw Swietlik, Sebastian Kazimierz Fluks og Zbigniew Kustosik mente arbeidskontraktene med Clockwork Bemanning AS var ulovlig, å regne som en serie ulovlige midlertidige ansettelser. De seks er blant de mange utenlandske arbeiderne som ikke har fått lønn mellom oppdragene. Nå har Bergen tingrett bestemt at de skal ansettes i den stillingsbrøken de har jobbet, og at alle skal få en erstatning på 20.000 kroner. Tre er dermed ansatt i 100 prosent stilling, en i 85 prosent, en i 80 prosent og en i 60 prosent. Dommen er enstemmig.

– Dette er et viktig gjennombrudd. Vi har lenge met at denne formen for ansettelse er ulovlig, sier forbundssekretær i Fellesforbundet Knut Øygard. Han sier at fordi regjeringen ikke har villet rydde opp har arbeidstakerne vært avhengige av domstolene, og at saken i Bergen tingrett derfor har vært nødvendig.

– Medlemmene våre har tatt den belastningen det er å gå til sak mot sin egen arbeidsgiver, og det skal de ha all honnør for, sier Øygard.

I dommen skriver retten at den etter en samlet vurdering er kommet til «at de seks saksøkernes arbeidsforhold i Clockwork mangler den forutsigbarhet med hensyn til arbeid og inntekt og det stillingsvem som kreves for å kategorisere et ansettelsesforhold som fast i arbeidsmiljøloven $ 14-9 første ledd». Retten mener derfor at det ikke kan regnes som faste ansettelser. Derimot som en omgåelse av reglene for midlertidige ansettelser.

NHO har i en e-post sendt følgende kommentar til dommen:

– Bergen tingrett har slått fast at bemanningskontrakten er lovlig. Dette er viktig for bemanningsbransjen å ha fått fastslått, sier leder for Arbeidslivsavdelingen i NHO Service Sigbjørn Mygland.

Leder for Unionen fagforening i Bergen, Mads Wiik Kleven, tar av seg hatten for de seks medlemmene.

– Dette betyr ekstremt mye for dem. Samtidig skal de ha stor ære for at de tok kampen for noe som er større enn deres egne stillinger, de har stått opp mot hele regimet til NHO Service, sier Kleven.

Han kommer nå til å ta kontakt med alle de aktuelle aktørene på arbeidsgiversiden for å se til at dommen blir fulgt opp.

– Vi forventer nå at de seriøse i bransjen, med Byggenæringens landsforening og Byggmesterforbundet i spissen, nå slutter med slike kontrakter. Folk skal ikke måtte sitte med mobilen i hånda og håpe på jobb for å få en lønn å leve av, sier Kleven.

Har blitt storpolitikk

Saken om nullprosentkontraktene er løftet inn på den politiske dagsordenen, og alle de rødgrønne partiene har lovet å fjerne denne ansettelsesformen.

For å møte denne situasjonen kom NHO med et utspill denne uka om at fast ansatt uten fast lønn bare skal være lovlig for vikarer.

LO avviste dette, og sier at slike ansettelser er ulovlig, og dermed må helt bort. Fellesforbundet har åpnet for dialog med NHO om saken.

Knut Øygard sier etter dommen fra Bergen tingrett at NHOs utspill denne uka tilsier at det ikke burde være noe grunnlag for å anke saken.

– Men som alltid, vi får se.

• Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse