JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FULLTIDSJOBB: Tor Aschjem har fiskefaglig utdannelse og ansvaret for å produsere 170.000 fisk i året for Telemark Settefisk. Resten av arbeidet gjøres på dugnad av Grenland Sportsfiskere som eier anlegget.

FULLTIDSJOBB: Tor Aschjem har fiskefaglig utdannelse og ansvaret for å produsere 170.000 fisk i året for Telemark Settefisk. Resten av arbeidet gjøres på dugnad av Grenland Sportsfiskere som eier anlegget.

Håvard Sæbø

Tor har ansvaret for å produsere 170.000 fisk i året

Vannkraft endrer vann og elver, og dermed også fiskelivet i dem. Telemark Settefisk produserer ørret og laks som skal prøve å gjenopprette balansen.

harald@lomedia.no

UTENFOR SKIEN: Settefiskanlegget eies og drives av Grenland Sportsfiskere, og det drives i praksis på dugnad. Medlemmene bruker tusenvis av timer i året på prosessen, helt fra rogn og melke samles i vassdragene, gjennom befruktning og nennsom pleie av ungfisken fram til den settes ut i vann og elver.

SNART FERDIG: En av «tresomringene» som skal settes ut til høsten, etter sommer nummer to på anlegget.

SNART FERDIG: En av «tresomringene» som skal settes ut til høsten, etter sommer nummer to på anlegget.

Håvard Sæbø

Men én mann jobber fulltid. Tor Aschjem har både fiskefaglig utdannelse og tariffavtale med Fellesforbundet, og har ansvaret for å produsere 170.000 fisk i året.

Det er mindre enn før.

– Folk fisker ikke så mye til matauk lenger, sier han.

– Dessuten er ikke vannene så sure som de var den gangen vi slet med sur nedbør på 1960- og 70-tallet. Da var det mange fisketomme vann.

Reportasje fra Halden: Denne fabrikken var blant de første som innførte fri på lørdager

RØKT: Tor Aschjem fjerner død rogn …

RØKT: Tor Aschjem fjerner død rogn …

Håvard Sæbø

… som er hvit og kan føre til at det blir sopp på hele avlingen.

… som er hvit og kan føre til at det blir sopp på hele avlingen.

Håvard Sæbø

Gjennomregulert

Anlegget ligger litt «hemmelig» til utenfor Skien, med vag skilting, så ubedte ikke skal komme inn. Det er ikke primært for å unngå tjuvfiske – hvis man synker så dypt at man fisker ørret fra oppdrettskar, kan man vel like gjerne kjøpe den i butikken – men for ikke å få forurensing og rot i den nitide prosessen. Fisken er inndelt i soner, og skal tilbake til vannene og områdene rogn og melke er hentet fra.

– Kundene våre er kraftselskapene som har regulert vassdrag i Telemark, som Statkraft, Hydro og andre, forteller Aschjem.

– De må sette ut fisk der fylkesmannen mener det er nødvendig. Og her i Telemark er vassdragene veldig sterkt regulert.

Mye lest: Oppsagte Hallgerd (66) overrasket alle da hun fikk seg ny jobb: – Lettet over å kunne jobbe noen år til

YNGEL: Her er det blitt fisk, som fores og pleies inntil den skal settes ut i naturen igjen.

YNGEL: Her er det blitt fisk, som fores og pleies inntil den skal settes ut i naturen igjen.

Håvard Sæbø

Rekrutteringssvikt

Grenland Sportsfiskere har rundt 1800 medlemmer, og en mengde styrer og utvalg for hytteutleie, fiskerettigheter og annet. Men Aschjem forteller at de sliter med å få på plass et aktivt ungdomsutvalg.

– Det er høy snittalder på dugnadsgjengen vår her. Ungdommen fisker vel ikke så mye som før, med alle andre underholdningstilbud man har nå om dagen, sier han.

– Men det har tatt seg opp det siste året. Med koronakrisen har jo folk måttet feriere i hjemlandet, og da er det mange som har oppdaget den flotte naturen vi har her.

Og røktersjef Aschjem selv?

– Jeg var en ivrigere sportsfisker før. Jeg blir jo litt forsynt med fisk av denne jobben.

Historie fra Bergen: Roar var på jobb på verftet i Bergen den fatale dagen for 45 år siden

Telemark Settefisk

Produserer fisk som skal settes ut i vann og elver der fiskebestanden er regulert ned eller bort.

Produserer rundt 170.000 fisk i året, mest ørret, men også noe laks. 90.000 av dette er den pålagte produksjonen, resten går til frivillige utsettinger.

Eies og drives av Grenland Sportsfiskere, som har hatt klekkeri siden 1939 og settefiskanlegg siden 1956.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss