JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Uenighet om minstelønn og bruk av akkord førte til brudd i byggebransjen

– Det er skuffende at vi ikke kommer videre i forhandlingene, sier Fellesforbundets Per Skau.
BYGG: Lønnsoppgjøret i byggebransjen går nå til mekling. Fristen for å komme fram til et forslag til løsning er 5. april.

BYGG: Lønnsoppgjøret i byggebransjen går nå til mekling. Fristen for å komme fram til et forslag til løsning er 5. april.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Det betyr at Riksmekleren overtar ansvaret for at det videre oppgjøret i denne bransjen, og skal mekle fram mot fristen 5. april.

Oppgjøret startet i forrige uke, da Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet overrakte kravene til hverandre.

Etter bare to dager med forhandlinger, var det stopp, og Fellesforbundet valgte å bryte.

– Vi stiller rettferdige og gode krav som vil bidra til å trekke hele bransjen i riktig retning. Derfor er det selvfølgelig skuffende å oppleve at vi ikke kommer videre med forhandlingene, sier forbundssekretær Per Skau i en pressemelding.

Oppgjøret i byggebransjen omfatter omtrent 38.000 ansatte, og deriblant rundt 18.000 Fellesforbundet-medlemmer. Lønnsoppgjøret i byggebransjen er spådd til å bli tøft i år.

Aktuelt: Meklingen i frontfaget er i gang etter at Fellesforbundet brøt forhandlingene i lønnsoppgjøret

Minstelønn

Fellesforbundet stilte blant annet krav om økt kjøpekraft og særlig en merkbar økning av minstelønna, da forhandlingene startet.

De siste åra har det vært en økning av lavtlønte i bransjen, og nettopp derfor er det så viktig å heve minstelønna. Nå er det et gap mellom minstelønn og gjennomsnittslønn i bransjen på 62 kroner, og dette gapet ønsker Fellesforbundet å minske.

– Avstanden er stor, og vi krever at minstelønna må opp slik at lav lønn ikke blir et vinnerargument i anbudskonkurranser, sa Per Skau ved forhandlingsstart.

Innsikt: 10 spørsmål og svar om lønnsoppgjøret

Akkord

Et annet betent tema i årets bygg-oppgjør er bruken av akkord, altså et lønnssystem der lønna blir høyere jo mer produktive de ansatte er.

Fellesforbundet ønsker mer bruk av akkord, både fordi det er viktig for lønnsdannelsen og fordi det fremmer en seriøst og produktiv bransje.

– Over flere år er det bygget opp en frustrasjon ute blant medlemmene over at vi ikke er kommet noe nærmere gode løsninger på akkord, som er veldig viktig for oss, sa Per Skau til Magasinet ved kravoverrekkelsen.

Du kan lese mer om lønnsoppgjøret i byggfagene og kravene her.

Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse