JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsetter spørsmålet om kontingent – sendes til utvalg

Det har vært mange forslag om å endre Fellesforbundets kontingentsatser. Alle sammen skal nå videresendes til et utvalg.
Et av de viktigste formålene med kontingenten er å bygge opp en streikekasse. Da må den være høy nok, mente flere på landsmøtet. Men ikke så høy at vi ikke har medlemmer og kan streike, kontret andre.

Et av de viktigste formålene med kontingenten er å bygge opp en streikekasse. Da må den være høy nok, mente flere på landsmøtet. Men ikke så høy at vi ikke har medlemmer og kan streike, kontret andre.

Håvard Sæbø

harald.henmo@lomedia.no

Fellesforbundet har ingen øvre grense for kontingent. Det betyr at alle betaler 1,5 prosent av inntekten – pluss eventuell ekstrakontingent til lokal avdeling.

Dette er annerledes i andre forbund, også forbund som er i direkte konkurranse med Fellesforbundet om medlemmer. Blant dem er forbund i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, YS, som Yrkestrafikkforbundet og Parat.

Også LOs største forbund, Fagforbundet, har innført tak på kontingent.

Les mer: Er redd kontingenten skremmer bort medlemmer

Utmeldinger og svettetokter

Det har fått flere i Fellesforbundet til å snakke om både medlemstap til andre forbund, og problemer med å rekruttere nye.

– Mange av våre medlemmer vurderer utmelding på grunn av høy kontingent, fortalte Bård Grasdalen fra Telemark i landsmøtedebatten.

Andre ville beholde dagens system, der alle betaler lik prosentsats – slik at de som tjener mest, betaler mest.

– Kontingent er sexy! som Boye Ullmann fra Oslo utbasunerte fra talerstolen.

– Jeg får svettetokter ved tanken på at kontingenten skal senkes, sa han.

Se også: Ny kontingent for lærlinger splitter ungdommen i Fellesforbundet

Over til 2027

Så da får man se hva Fellesforbundets kontingentutvalg bestemmer.

Landsmøtet vedtok å følge innstillingen representantskapet hadde lagt fram på forhånd, med et utvalg som skal oppnevnes i førte kvartal 2024 og avgi rapport i 2026. Denne skal så behandles i representantskapet, og oversendes Fellesforbundets neste landsmøte i 2027.

Akkurat nå: Fellesforbundet vil ut av Acer og åpner for å forlate EØS

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse