JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energis landsmøte 2021

Industri Energi-lederen: – Ryktet om norsk sokkels død er kraftig overdrevet

Forbundsleder Frode Alfheim løftet betydningen norsk olje og gass har i framtida i åpningstalen.
OPTIMIST: Forbundsleder Frode Alfheim ser positivt på framtida for industrien, men påpeker at det er utfordringer som må løses.

OPTIMIST: Forbundsleder Frode Alfheim ser positivt på framtida for industrien, men påpeker at det er utfordringer som må løses.

Jan-Erik Østlie

petter@lomedia.no

Det er over fire år siden industriarbeiderne har fått utlevert delegatskilt og landsmøtepapirer. Og over fire år siden Frode Alfheim tok over lederklubba i forbundet.

– Kjære landsmøte. Jeg vil starte med en bekjennelse – jeg er en optimist. Jeg er en teknologioptimist, men aller mest er jeg en industrioptimist.

Arbeidsmandsforbundet til landsmøtet: – Sammen lager vi produkter i verdensklasse

Halvveis ut i Alfheims åpningstale, var engasjementet og temperaturen såpass høy, at dressjakka måtte gå.

Så var 372 delegater klare for landsmøtet.

Fornøyd med regjeringas industrilovnader

Alfheim dro fram Hurdalsplattformen til den nye Ap-/Sp-regjeringa. En plattform hvor forbundet har fått mange gjennomslag, ifølge forbundslederen:

– Med glimt i øyet har jeg pleid å si det slik: De som ser forskjell på våre innspill og den endelige plattformen, de må være spesielt opptatt av åndsverkloven.

Regjeringsplattformen: Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Alfheim pekte blant annet på lovnadene om en ny industrialisering av landet, en aktiv stat og at det i plattformen loves å utvikle, ikke avvikle oljenæringa:

– Ryktet om norsk sokkels død er kraftig overdrevet. Ingen av våre medlemmer eller tillitsvalgte i den delen av industrien skal være i tvil om forbundets bidrag til norsk politikk.

Nå skal lovnadene fra plattformen iverksettes, og jobben har virkelig startet for forbundet, fortalte Alfheim videre. Og hintet til slutt om de fire fra Industri Energi som ble hentet til regjeringsapparatet:

– Ingen her er overrasket over at vi har flinke folk hos oss. Det har også Jonas Gahr Støre skjønt, sa Alfheim fra talerstolen.

– Typisk norsk å løse utfordringer

Med en omskrivning av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands velkjente sitat fra nyttårstalen i 1992, beskrev Industri Energi-lederen sitt syn på framtida for industrien:

– Vi har alle muligheter for vekst i tiden framfor oss. Til tross for spørsmål om kraft og arbeidskraft, så er det typisk norsk å løse utfordringer. 

Les også: Dette er viktige saker på Industri Energis landsmøte

Alfheim snakket om utfordringene rundt reindustrialiseringen av landet. Han løftet de internasjonale avtalene i kampen mot den globale klimakampen.

Og han begrunnet sin teknologioptimisme med blant annet de mange grønne prosjektene langs norskekysten:

– Det er nå flere hydrogenprosjekter langs kysten, enn det var hjemmebrentapparater på Helgelandskysten i min ungdomstid. Det er kjemisk industri det òg, sa forbundslederen til en rungende latter i salen.

Les også: Nils Ottar var oljearbeider i 25 år. Nå er olja byttet ut med klimajobb

Selv om han er optimist for framtida, påpekte forbundslederen at det er tilgangen på nok fornybar energi, som vil avgjøre om vi lykkes med reindustrialiseringen.

– Det må tas krafttak etter krafttak hvis vi skal sørge for at Norge fortsatt er en industrinasjon når våre barnebarn skal ta fatt på sin arbeidsdag.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse