Regjeringsplattformen:
Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform
Stans i privatiseringen, styrking av velferden, fortsatt oljeleting og skroting av firerkravet i matte. Den nye politikken til Ap og Sp vil merkes i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
13. oktober 2021: Etter uker med samtaler på Hurdalsjøen Hotell, presenterer Ap og Sp den nye regjeringsplattformen for stortingsperioden 2021–2025. Åtte år etter at Erna Solberg (H) overtok som statsminister i 2013, er det nå duket for en ny regjering anført av Jonas Gahr Støre (Ap). Det betyr en ny kurs for Norge.
Bakgrunn: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten
Det viktigste for fagbevegelsen
Konklusjonene er samlet i en 83 sider lang regjeringserklæring kalt «Hurdalsplattformen». Politikken som Ap og Sp er blitt enige om, inneholder mange seirer for fagbevegelsen.
Her er noen av hovedpunktene:
Olje og gass
Det skal fortsatt gis tillatelser til leting etter olje og gass i nye områder. Samtidig fastslås det at leting i denne stortingsperioden hovedsakelig skal skje gjennom forutsigbar tilgang på leteareal gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder – såkalte TFO-runder.
Næring
Skape jobber og kutte utslipp. Regjeringen skal «få flere i jobb, skape aktivitet i hele landet, øke eksporten og kutte klimagassutslippene med 55 prosent mot 2030». Staten skal, ifølge regjeringen, også inngå partnerskap som forener utslippskutt og næringsutvikling.
Det legges opp til en aktiv næringspolitikk. En grønn industrioffensiv skal sørge for å skape jobber, trygge fremtidens velferd og bidra til å kutte verdens utslipp.
Les også: Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker
Velferd og ikke profitt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er opptatt av at pengene vi betaler i skatt skal gå til velferd og ikke til profitt for private selskaper.
Grunnleggende velferdstjenester skal ikke kommersialiseres, står det i den nye plattformen.
Regjeringen lover en kraftig reduksjon i omfanget av kommersielle aktører i velferden. Et strengt regelverk skal sørge for at drift av offentlig finansierte velferdstjenester ikke er attraktivt for kommersielle konserner.
Les også: Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag
Feriepenger på dagpenger
Regjeringen fjernet feriepenger på dagpenger i 2015, og en gjeninnføring av ordningen har vært et krav fra LO siden feriepengene ble kuttet. Den nye regjeringen skal gjeninnføre feriepengetillegg for permitterte og arbeidsledige.
Firerkrav i matte
Kravet om at studentene må ha minst karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen skal bort. Ap og Sp vil omgjøre den såkalte «avskiltingen av lærere» utdannet før 2014.
Arbeidsavklaringspenger (AAP)
Personer som mottar arbeidsavklaringspenger, «får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet». Ergo: Ingen mottakere skal gå glipp av AAP-stønaden før det er avklart om de kvalifiserer til uføretrygd eller nytt arbeid.
Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet
Regjeringen tar til orde for «en aktiv politikk for å hindre at mennesker blir utnyttet på jobb, bekjempe sosial dumping og sikre at fellesskapet ikke unndras inntekter». Det skal blant annet utarbeides en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.
Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor
En reformert AFP-ordning, som LO og NHO ble enige om i mai, er beregnet å koste om lag 20 milliarder kroner mellom 2023 til 2080. LO og NHO mener det er avgjørende at myndighetene bidrar mer enn i dag. Statens bidrag er på en tredel av utbetalingene til den enkelte AFP'er. Regjeringens svar er å «gå i forhandling med partene med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon, og om statens bidrag».
Bakgrunn: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Les hva partiene på Stortinget mener
Pensjon fra første krone
Regjeringen varsler en endring av loven om obligatorisk tjenestepensjon slik at det gis pensjon fra første krone så snart som praktisk mulig. I dag kreves inntekt over 1 G (106.399 kroner), minst 20 prosent stilling og en aldersgrense på 20 år for å opptjene pensjon.
Fagforeningsfradraget
Den nye Ap- og Sp-regjeringen vil doble fagforeningsfradraget – fra 3.850 kroner til 7.700 kroner. Denne summen kan man trekke fra inntektene på skattemeldingen før man betaler skatt. Dette er et viktig virkemiddel for å få flere til å organisere seg, ifølge LO.
Midlertidig ansatte
Mer midlertidighet skaper ikke flere jobber, bare flere utrygge jobber, mener LO. Regjeringen vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven, ved siden av å begrense midlertidighet og bruk av deltid i offentlig sektor.
Heltidsstillinger
Å lovfeste retten til hele stillinger er viktig for å få skjøvet flere over lavlønnsgrensa, ifølge fagbevegelsen.
I plattformen lover Sp og Ap å endre lovverket. Det innebærer at arbeidsgivere får bevisbyrden hvis de mener en ansettelse skal være på deltid. Det kan styrke ansattes rettigheter til hele stillinger. Utfordringen med deltid er spesielt stor i varehandelen, kommunal sektor og sykehusene.
I den nye plattformen varsles det et heltidsløft i tett samarbeid med kommuner, helseforetak og partene i arbeidslivet.
Les også: Hadia Tajik er ny arbeidsminister. Hun har vokst opp med et tett forhold til fagbevegelsen
Billigere tannlege for unge
Regjeringen vil innføre gratis tannhelsebehandling til personer i alderen 19 til 21 år og innføre halv pris på tannhelsebehandling for personer i alderen 22 til 25 år. Gratis tannhelse var den tredje viktigste saken for LOs medlemmer før høstens valg.
Formuesskatt
Økt skatt til de som har mest fra før er viktig for LOs medlemmer. Regjeringen vil gjøre formuesskatten mer rettferdig og varsler økt skatt for personer med høye formuer og samtidig økt bunnfradrag. Dagens bunnfradrag er på 1,5 millioner kroner.
Velferd
Fagbevegelsen vil at konkurranseutsetting og anbud i velferdstjenestene skal fases ut. I plattformen fra Hurdal heter det at «en sterk offentlig helsetjeneste, styrt av fellesskapet og finansiert over skatteseddelen, er avgjørende i kampen mot økte sosiale og geografiske forskjeller og mot en todeling av helsetjenesten». Regjeringens politikk er å «redusere dagens markedstenkning, målstyring og privatisering i helsetjenesten».
Bemanningsbransjen
Ap og Sp skal sette i gang et arbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle.
Flere fagforbund har vedtak om å forby eller legge kraftige begrensninger på bemanningsbransjen.
Selv om dette punktet innebærer en innstramming, vil det bli debatt om hvor mye det skal strammes inn, og om det er behov for forbud mot bemanningsselskaper i visse områder eller bransjer.