JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering

Hadia Tajik er ny arbeidsminister. Hun har vokst opp med et tett forhold til fagbevegelsen

Den nye arbeids- og inkluderingsministeren er fra Rogaland. Hun er både jurist og journalist.
Dne nye arbeids- og sosialministeren, Hadia Taji, har vært stortingsrepresentant siden 2009.

Dne nye arbeids- og sosialministeren, Hadia Taji, har vært stortingsrepresentant siden 2009.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Den nye arbeidsministeren Hadia Tajik er 38 år gammel og kommer fra Bjørheimsbygd i Strand kommune i Rogaland. Hun har siden 2015 vært nestleder i Arbeiderpartiet og ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Oslo i 2009. Siden 2017 har hun representert hjemfylket.

Få oversikt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Sveiserens datter

Tajiks foreldre kommer fra Pakistan, og faren har jobba som sveiser på Rosenberg Verft:

Da hun innledet på NTL Ungs konferanse i 2017, fortalte hun om sitt forhold til fagbevegelsen, og hvordan faren hennes ble tatt imot på Rosenberg.

– Noe av det aller viktigste som skjedde var at far min blei tatt imot av fagforeninga Jern og Metall. De sa til ham: Du er en av oss. Våre retter er dine retter. Det har så mye å si i et nytt og fremmed land, at du er verna mot utnytting, at du er verna mot sosial dumping. Og ikke minst at du får et fellesskap. Noe større å være en del av. Det var avgjørende for ham, og min familie at han blei med i fagforeninga, sa Tajik ifølge FriFagbevegelses sak fra konferansen.

Les mer: – Fagforeninga var avgjerande for familien min

Medlem av NTL

Hun fortalte at fellesskapet i fagforeninga ga innsikt i språk, kultur og hvordan en gjør det i Norge, det er avgjørende om en lander på beina eller blir utnytta slik som veldig mange fremmedarbeidere blir i mange land.

Tajik er også fagorganisert. Hun er medlem av Norsk Tjenestemannslag, NTL.

Tajik er utdannet både som jurist og journalist, og har vært journalistvikar blant annet i Aftenposten, VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad i årene 2001 til 2006.

LO-lederen: – En regjering for vanlige arbeidsfolk

Kjent departement

Når hun nå kommer til arbeidsdepartementet er ikke det noe ukjent departement for Tajik. Hun var personlig rådgiver for arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen ifra 2006 til 2008, og et halvt år i 2009 for Hanne Bjurstrøm. Hansen skal ha vært bekymret for at hun arbeidet for mye.

I den første rødgrønne perioden var hun også politisk rådgiver ved Statsministerens kontor og for justisministeren.

På Stortinget har hun vært medlem av arbeids- og sosialkomiteen fra valget i 2017 til hun gikk over som medlem av finanskomiteen i 2019. Hun har også vært medlem av Justiskomitéen og utdanningskomiteen.

Warning
Annonse
Annonse