JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for tariffavtale

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

Tillitsvalgt er sjokkert over britisk selskap.
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

petter@lomedia.no

I midten av mars møttes Industri Energi og det britiske selskapet SLB UK til mekling uten å bli enige, og forbundet varslet streik for ni britiske medlemmer.

Selskapet har sendt brev signert operasjonsleder Michael Bachmayer i SLB UK til sine ansatte om at deltakelse i streiken vil være i strid med kontrakten de har med bedriften, ifølge Industri Energi.

– De truer de ansatte med sparken hvis de streiker, konstaterer nestleder Ommund Stokka i Industri Energi på forbundets nettsider.

Bakgrunn: – Dette er sosial dumping

– Minner om arbeidslivet på 1930-tallet

Oljeserviceselskapet Schlumberger Oilfield UK, som er en del av SLB UK, utfører brønnsimulering i Ekofisk-feltet. Dette på oppdrag for operatørselskapet ConocoPhilips.

De bruker fartøyet «Island Captain» på jobben, og ni britiske Industri Energi-medlemmer om bord har varslet at de vil streike for retten til tariffavtale fra midnatt 30. mars.

Ifølge brevet fra selskapet anerkjenner de ikke at Industri Energi skal representere de aktuelle ansatte og forhandle for dem. Derfor ser også SLB UK på den varsla streiken som ulovlig, og at å delta i den vil bryte britisk lov og ansettelseskontrakten.

Industri Energi-nestleder Ommund Stokka mener bedriftens oppførsel er helt uhørt.

Industri Energi-nestleder Ommund Stokka mener bedriftens oppførsel er helt uhørt.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

Forbundsnestleder Stokka mener dette er helt uhørt av noen som opererer på norsk sokkel.

– Dette er en oppførsel mot de ansatte som vi aldri før har sett på norsk sokkel. Dette minner om arbeidslivet på 1930-tallet og er totalt uakseptabelt.

FriFagbevegelse har bedt om tilsvar fra SLB UK, men henvendelsen har ikke blitt besvart.

– Et gufs fra fortiden

De ansatte i bedriften har fått full streikestøtte fra flere hold. Blant heiaropene finner vi også leder Eirik Birkeland av Ekofisk-komiteen, som er fagforeningen for Industri Energi i ConocoPhillips Norge.

– De er i sin fulle rett til å kreve tariffavtale. Det er skremmende å se hvordan ledelsen i selskapet prøve å hindre dette. Et gufs fra fortiden, sier han på forbundets nettsider.

Operatøren ConocoPhillips driver delen av Ekofisk-feltet lengst sør på norsk sokkel, der SLB UK har denne kontrakten om brønnstimulering.

– Vi har kontakt om denne saken med vår egen ledelse, sier Birkeland.

Fem tas ut i streik

Onsdag ble det klart at Industri Energi og SLB UK ikke kom til enighet i meklingen, og fem arbeidere tas dermed ut i streik fra torsdag kveld.

Partene har de siste to dagene meklet på Sola utenfor Stavanger.

Ytterligere fire medlemmer tas ut om en måned.

Les mer: Flere streiker for tariff i Oslo: – Vi er forberedt på å stå her lenge

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse