JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Streikene fortsetter i Oslo: – Vi er forberedt på å stå her lenge

Temperaturen stiger i begge de to Fellesforbundet-streikene i Oslo, og det er ingen tegn til løsning. Burde vært unødvendig i 2023, mener forbundsleder.
Forbundsleder Jørn Eggum stilte på streikevakt utenfor 360 Logistics. Her med tillitsvalgt Thomas Vaughan.

Forbundsleder Jørn Eggum stilte på streikevakt utenfor 360 Logistics. Her med tillitsvalgt Thomas Vaughan.

André Kjernsli

eline@lomedia.no

Streikene ved restauranten Olivia i Hegdehaugsveien og lagerbedriften 360 Logistics på Haraldrud er inne i sin andre uke.

Begge streikene er utløst av at det har vært umulig å få tegnet tariffavtale med bedriftene, og forhandlinger hos Riksmekleren har ikke ført fram.

Les mer om bakgrunnen for streikene her:

Lageransatte i 360 Logistics: Kan gå opp 100.000 i lønn med bransjens vanlige tariffavtale

Restaurantarbeidere i Olivia: – Vi har ikke en verdig lønn

Mandag besøkte forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum de to streikende klubbene. Han gir dem sin fulle støtte, og er glad for å se unge medlemmer som tar kampen for skikkelige arbeidsforhold.

– Det er viktig at vi viser solidaritet og sympati med dem som streiker. En skulle ikke tro at dette var nødvendig i 2023. Tariffavtale er det mest grunnleggende en kan kreve i norsk arbeidsliv, sier Jørn Eggum.

Han understreker at tariffavtale er en trygghet for arbeid, og i en arbeidssituasjon.

– De streiker for å påvirke sin egen arbeidshverdag.

Streiken på Olivia er synlig i gatebildet i den travle Hegdehaugsveien sentralt i Oslo.

Streiken på Olivia er synlig i gatebildet i den travle Hegdehaugsveien sentralt i Oslo.

André Kjernsli

Gjensidige beskyldninger

På det trange fortauet utenfor Olivia i Hegdehaugsveien er ikke stemningen mellom de streikende i gule vester og arbeidsgiversiden på sitt beste.

Ledelsen står ved inngangen hele tiden, side om side med de 21 streikende.

– Sjefene for kjeden er veldig aktive. Det var litt vanskelig å venne seg til. Men vi ser at mange kunder snur i døra når de skjønner at vi streiker for tariffavtale, sier servitør i streik Johannes Måseide.

Han sier at han er enda mer motivert for å oppnå tariffavtale nå enn da streiken startet, og at støtten de får, varmer.

Servitør Johannes Måseide (til høyre) sier de streikende setter pris på støtten fra forbundet og andre- Her i samtale med forbundsleder Jørn Eggum.

Servitør Johannes Måseide (til høyre) sier de streikende setter pris på støtten fra forbundet og andre- Her i samtale med forbundsleder Jørn Eggum.

André Kjernsli

HR-direktør Kristin Arnkværn og kjedesjef Fredrik Remmen har et annet syn på streikens virkning, og sier det var mye gjester i helga.

De har ikke endret syn på at de ikke vil erstatte den gjeldende husavtalen med tariffavtale. Ledelsen sier et flertall ved restauranten ønsker husavtalen, og at de respekterer dette.

– Vi opplever at folk fra Fellesforbundet trakasserer gjester og spiller på dårlig samvittighet. De har også kommet med stygge kommentarer om oss, sier HR-direktøren. Hun sier det gjør dem «enda sikrere på at de ikke vil slippe Fellesforbundet inn i vårt hus».

Fagforeningsleder Merethe Solberg avviser påstandene om trakassering.

– Nei. Vi følger spillereglene. Men vi opplyser gjester om hvorfor vi ønsker tariffavtale. Når ledelsen feilinformerer må vi klare opp i det, sier hun.

Aktuelt: Støtte til streikende restaurantarbeidere: – Dere er arbeidslivets helter

André Kjernsli

– Tegn til streikebryteri

Noen kilometer utenfor sentrum, nederst i Groruddalen, er det også gule streikevester og oppfordring til forbipasserende om å «tute for tariff».

Når forbundsleder Jørn Eggum besøker streikevakta på bedriften 360 Logistics er det god stemning. I teltet utenfor bedriften har de fått kokeapparat, de spiller sjakk og musikk. Men streiketemperaturen tar seg opp.

– Vi mistenker at det er streikebryteri inne på bedriften. Vi har både sett nyansatte og hørt om overtid og unormalt mange vakter til ringevikarer. Det er selvsagt skuffende, men ikke overraskende, sier tillitsvalgte Thomas Vaughan.

Spekters kommunikasjonssjef Ingvild Dørnes sier at sier at det ble meldt inn beskyldninger om streikebryteri i forrige uke. Det ble undersøkt og konkludert med at det ikke var streikebryteri.

– Konkrete beskyldninger må meldes inn til oss, og vi tar det veldig alvorlig, sier Dørnes.

Mye lest: Gunn-Anita sparte så mye at strømselskapet kom på døra

Gikk til Spekter

360 Logistics har meldt seg inn i arbeidsgiverforeningen Spekter, og vil ha på plass en tariffavtale som er dårligere enn den alminnelige tariffavtalen som gjelder for lagerarbeidere i bedrifter som er medlem i NHO.

– Frontene er steile og det er ingen tegn til noen utvikling. Men vi er innstilt på å stå her lenge, sier tillitsvalgt Rebecca Palmquist.

Jennifer Ekker (fra venstre), Thomas Vaughan og Rebecca Palmquist oppdaterte forbundsleder Jørn Eggum på utviklingen i streiken.

Jennifer Ekker (fra venstre), Thomas Vaughan og Rebecca Palmquist oppdaterte forbundsleder Jørn Eggum på utviklingen i streiken.

André Kjernsli

Spekter bekrefter at det ikke er noen kontakt mellom partene. Men de ønsker å få en avslutning på streiken:

– Vår dør står åpen, sier hun.

Forbundsleder Jørn Eggum forsikrer at forbundet ikke har til hensikt å la arbeidsgiverne vinne fram i noen av de to streikene.

– De streikende både her og på Olivia imponerer meg. De viser et flott samhold. Det er vi gode på i Fellesforbundet, sier forbundsleder Eggum.

Innsikt: Dette bør du vite om streik. 16 spørsmål og svar

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse