Høye priser
Gunn-Anita sparte så mye at strømselskapet kom på døra
Trebarnsmoren gjør flere sparetiltak for å få lønna til å strekke til.
MOR OG DATTER: Gunn-Anita Vennatrøs datter Elise (16) tjener egne penger. Hun har en deltidsjobb som renholder i bedrift i Stjørdal.
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
Fotograf
– I dag blir det pølser kjøpt på 10-kronermarkedet til middag.
Gunn-Anita Vennatrø (38) deler de tykke pølsene i to og drar av skinnet på en etter en. På den måten blir de billige pølsebitene ekstra gode og myke i pølsegryta hun lager til seg selv og ungene.
Den siste tida har butikkmedarbeideren ved Sparbutikken i Hegra i Trøndelag merket at utgiftene til mat, drivstoff og strøm har steget mer enn lønna hennes. Det er hun ikke alene om.
Ifølge HK-Nytts undersøkelse om hvordan de økte prisene påvirker økonomien til HK-medlemmene, svarte 93 prosent at de har fått dårligere råd.
– Det er tre år siden jeg sist var hos frisøren. Og klær kjøper jeg bare når jeg trenger det, sier hun.
38-åringen har mørkt hår i midtskill og en lang, tykk flette ned til rumpa.
HVERDAGSMAT: Hjemme venter de tre barna på middag. I dag blir det pølsegryte og potetmos.
Brian Cliff Olguin
Stramt budsjett
Vennatrø er aleneforsørger for tre barn på ni, 13 og 16 år. Med en årsinntekt på 470.000 kroner er hun nødt til å planlegge innkjøp.
Hun handler på salg, i halvpris-hyllene i matbutikkene og på dager med trippel trumf, en ordning som gir henne bonuspoeng som hun kan bruke til betaling i visse matbutikker.
Også hjemme sparer hun. Tørketrommelen har butikkmedarbeideren ikke brukt siden i fjor. Men enkelte ting kan hun ikke kutte i.
Trebarnsmora bor i Skjelstadmarka og må kjøre bil til og fra jobben – en mil unna – til Hegra i Stjørdal kommune. Hver tredje uke fyller hun tanken på den gamle Audien for 1.000 kroner.
Mye lest: Inger Lise fra Nav betyr alt for «Kari»: – Jeg hadde knekt sammen uten henne
HVER DAG: Gunn-Anita Vennatrø hører på heavy metal i bilen til og fra jobb.
Brian Cliff Olguin
Strømselskapet tok kontakt
Selv om det er dyrtid kunne trebarnsmora hatt mindre penger å rutte med.
Hun har relativt lave utgifter til huslånet på 1,9 millioner kroner. Renta bandt hun på et gunstig tidspunkt før korona. Og boligen er godt isolert.
– Jeg har faktisk hatt besøk av strømselskapet som trodde at jeg snøt på strømmen. Jeg bruker halvparten av det andre i eneboliger bruker på strøm.
Noe av årsaken står midt i stua. En ovn omringet av store, blå Ikea-poser fulle av ved hun får av faren sin. Han er bonde med egen skog.
– Jeg la på et par vedkubber i dag morges halv åtte, og det er fortsatt varmt. Jeg bruker bare strøm til oppvarming av badet. Resten av huset varmes med vedfyring.
En mørkhåret gutt kommer ned trappa fra andre etasje. Det er sønnen Even på 13 år. Sammen med en kompis skal ham på et skolearrangement. Mora åpner lommeboka og gir han en 200-lapp.
– Jeg unner meg ikke noe særlig. Men ungene skal få det de trenger, sier hun.
De som har minst skal få mest: Her er LOs krav i årets lønnsoppgjør
Denne skaper debatt: Nav følger folk til Frelsesarmeen for mat: – Systemet fungerer ikke
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.