JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeministeren får ansvar for Petroleumstilsynet

Petroleumstilsynet som skal passe på at oljeselskapene driver forsvarlig, skal ikke lengre ligge under arbeidsminister Marte Mjøs Persens ansvarsområde.
Olje- og energiminister Terje Aasland får ansvaret for Petroleumstilsynet.

Olje- og energiminister Terje Aasland får ansvaret for Petroleumstilsynet.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

Regjeringen varsler at de flytter ansvaret for den statlige tilsynsmyndigheten Petroleumstilsynet (Ptil). Direktoratet har tidligere ligget under Arbeids- og inkluderingsdepartementet, slik som Arbeidstilsynet er.

Nasjonale sikkerhetsinteresser

Flyttingen innebærer ikke endringer i Ptils ansvarsområder, ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet. Olje- og energiminister Terje Aasland overtar det konstitusjonelle ansvaret for Petroleumstilsynet med virkning fra 11. mai 2023.

– Ved å overføre ansvaret for Petroleumstilsynet til Olje- og energidepartementet samler vi det forebyggende sikkerhetsarbeidet for petroleumssektoren. Dermed vil vi få en styrket, tydelig og mer helhetlig petroleumsforvaltning. Dagens sikkerhetspolitiske situasjon viser med all tydelighet at det er behov for en slik samlet tilnærming for å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser i petroleumssektoren, sier statsminister Jonas Gahr Støre i meldingen.

Det vises til at overføringen «er i tråd med hovedprinsippet i norsk forvaltning om at ett departement og én statsråd har det konstitusjonelle ansvaret for helheten i sektoren».

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi, som organiserer ansatte i olja, sier i en epost at han har forståelse for endringen og ønsker at overføringen skal styrke partssamarbeidet.

– Energipolitikken og sikkerhetspolitikken må ses i en sammenheng. Vi vil videreføre samarbeidet for sikkerhet og trygghet på norsk sokkel. Det aller viktigste for oss er at målet om at petroleumsaktiviteten på norsk sokkel skal være verdensledende innen HMS ligger fast. 

Les også: Økt sikkerhet for oljearbeidere på sokkelen: – En ekstra klump i magen, sier tillitsvalgt

Mer penger til HMS

I pressemeldingen annonserer regjeringen at de vil gi 3,5 millioner kroner mer til HMS-arbeidet i bransjen gjennom revidert nasjonalbudsjett.

– Norsk petroleumsvirksomhet skal også framover være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet. Dette samtidig som norske felt fortsatt skal bidra med pålitelige og langsiktige leveranser av olje og gass til Europa og verden. Sammen med næringen og alle dens ansatte vil jeg arbeide for å oppnå dette. Det forebyggende sikkerhetsarbeidet er en viktig, integrert del av dette, sier Aasland i pressemeldingen.

Overføring av budsjettkapitler og endring i departementsstruktur skal etter planen ha virkning fra 1. juli i år.

Ptil utarbeider også rapporter om risikonivået i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP). Et mål her er å få en felles risikoforståelse hos myndighetene, industriaktørene og arbeidstakerne i bransjen, for slik å jobbe målrettet med forbedring av sikkerheten.

Les også: Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse