JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gasslekkasjene i Østersjøen

Økt sikkerhet for oljearbeidere på sokkelen: – En ekstra klump i magen, sier tillitsvalgt

Oljearbeidere spør etter mer informasjon, forteller tillitsvalgt Per Steinar Stamnes.
– Vi merker det ved at man oftere kan se Kystvakta eller fregatter utenfor plattformene, sier Per Steinar Stamnes.

– Vi merker det ved at man oftere kan se Kystvakta eller fregatter utenfor plattformene, sier Per Steinar Stamnes.

Espen Steudel

petter@lomedia.no

Oljearbeidere i Nordsjøen går alltid på jobb vel vitende om risikoen det innebærer å jobbe med høyenergi som olje og gass.

En mer anspent sikkerhetssituasjon i Europa og de nylige lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen betyr en ekstra risikofaktor:

– Det blir som en vanlig dag på jobben, samtidig som man har en ekstra klump i magen når det for eksempel kommer droner rundt plattformen, forteller Per Steinar Stamnes.

Han leder Sokkelforeningen til Industri Energi i Equinor.

De hjemme er mer bekymret

Daglig tar han telefoner, svarer på e-poster og holder kontakt med oljearbeiderne i forbundet som er på jobb for Equinor ute på sokkelen.

Gjennom den tette kontakten han har, opplever han at det er størst behov for mer informasjon og å berolige.

Har situasjonen man er i nå gjort de ansatte mer bekymret?

– Vi er forskjellige som mennesker, så noen er sikkert litt mer bekymret enn andre. Noen forteller også at de likevel føler det er en trygg arbeidsplass. Det er generelt familiene hjemme som er mest urolig, og det er ikke så vanskelig å skjønne, svarer Stamnes.

Det er viktig for sokkelforeningen at både de tillitsvalgte og ledelsen tar på alvor den bekymringen en nå kan føle på, og at de følger ekstra godt med.

Økt militær tilstedeværelse

Etter gasslekkasjene i Østersjøen, har det blitt observert droner ved oljefeltene Gina Krog, Johan Sverdrup og Gullfaks C, i tillegg til forsyningsanlegget på Mongstad.

Norske sikkerhetsmyndigheter øker og skjerper tilstedeværelsen rundt både norske olje- og gassanlegg på land, og rundt oljeplattformene i Nordsjøen.

Da statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Sleipner-plattformen i helga, understreket han at det ikke er noen konkret trussel mot norsk sokkel.

– Men vi følger med. Vi kan ikke være naive. Kystvakten seiler her nå. Det er et uttrykk for at Norge tar sikkerheten på alvor, sa Støre ifølge E24.

Under besøket kunne Støre i tillegg fortelle at de har takket ja til hjelp fra Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å passe på sokkelen.

– Noen av oss skjønte også at noen av NATO-landene ville være innblanda på én eller annen måte, uten at vi visste hva det var, fordi det handler om Europas energisikkerhet, sier sokkelsjef Stamnes.

Han understreker at han heller ikke tror innretningene deres er et trusselmål, men at det ikke er tvil om at de siste ukers hendelser påvirker arbeiderne:

– Spesielt etter det som skjedde i Østersjøen så har man følt at det har kommet litt nærmere. Vi merker det ved at man oftere kan se Kystvakta eller fregatter utenfor plattformene, og flyene som går over, sier Stamnes.

Straumprisane: Industriarbeidarar kritiserer LO-leiinga: – Trist at vi ikkje har folk på topp som kjempar for oss

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse