JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nyrstar-oppsagte får jobb ved Hydro Husnes:

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

En måned etter at Trude Julseth og de andre ansatte ved Nyrstar i Høyanger mistet jobben i bedriften, fikk de gladnyheten om at Hydro Husnes kunne tilby dem midlertidig arbeid.
Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

petter@lomedia.no

– Det var et sjokk og ganske virkelighetsfjernt. Fra gull og grønne skoger, til dypets havbunn. Det var litt slag i magen.

Slik beskriver Trude Julseth reaksjonen da hun i september fikk beskjed om at hun mister jobben ved industribedriften Nyrstar i Høyanger.

– Fra vi fikk den beskjeden til det gikk opp for meg, så gikk det vel en måned. For det var så uvirkelig, forklarer Julseth.

I løpet av måneden hun trengte for å fordøye nyheten, hadde tillitsvalgte og personalsjefer ved to andre bedrifter jobbet i kulissene for å hjelpe Julseth og de 35 andre ansatte ved industribedriften.

Det var Ytre Sogn som først omtalte saken.

(Artikkelen fortsetter etter bildet).

NY JOBB: Åtte av Nyrstar-ansatte som nå reiser sørover til Hydro Husnes for de nye midlertidige stillingene der. F.v.: Jostein Bjørsvik, Jan Erik Abrahamsen, Terje Ljotebø (klubbleder), Martin Norevik, Joachim Sæternes, Tommy Larsen, Vidar Ekreskar og Trude Julseth.

NY JOBB: Åtte av Nyrstar-ansatte som nå reiser sørover til Hydro Husnes for de nye midlertidige stillingene der. F.v.: Jostein Bjørsvik, Jan Erik Abrahamsen, Terje Ljotebø (klubbleder), Martin Norevik, Joachim Sæternes, Tommy Larsen, Vidar Ekreskar og Trude Julseth.

Stig Øvreås

Passet som hånd i hanske

– Personalsjefen kom inn på kontoret mitt. «Nå må vi finne på et eller annet», sa han, forteller leder for Høyanger Kjemiske Industriarbeiderforening og klubbleder ved Hydro Høyanger, Lars Kjetil Skeie.

Skeie og personalsjef ved Hydro Høyanger, Johnny Manseth, tok kontakt med kollegaene fra Hydros verk på Husnes.

– Vi presenterte problemstillingen, og personalsjef Eivind Torvik og hovedtillitsvalgt Ørjan Normann hoppet nærmest i stolene, for de trengte noen som kunne jobbe der for en periode, sier Skeie.

De fire Hydro-ansatte kartla hvilke ressurser som fantes blant Nyrstar-ansatte, og hvilken tidsperiode det var snakk om.

– Det kom jo som et kinderegg og som hånd i hanske for oss, opp imot at vi har spesifikk leveranse av elektrolyseovner som skal installeres i den nye B-hallen vår, forklarer personalsjefen ved Hydro Husnes.

Koronapandemien førte til noen forsinkelser i arbeidet med å starte opp igjen B-hallen, og ti av de oppsagte Nyrstar-ansatte har derfor fått midlertidige stillinger ved verket.

– For oss var dette nesten som en gavepakke. At dette var mulig å få til så kjapt er takket være det tette samarbeidet vi har med hovedtillitsvalgt, og at vi har dyktige tillitsvalgte som kommer med gode løsninger, legger Torvik til.

Partene har kommet fram til en arbeidsordning som både sørger for gode lønnsvilkår, og at de kan fortsette med et godt familieliv i Høyanger.

– Det står stor respekt av det partene sammen har klart å komme fram til, og jeg vil gi ledelsen lokalt stor honnør for å strekke ut hånda skikkelig. Dette er et godt eksempel på at vi også kan hjelpe andre enn bare Hydro – det er veldig positivt, sier hovedtillitsvalgt Ørjan Normann.

• Les også: Hydro dobler produksjonen på Husnes

(Artikkelen fortsetter etter bildet).

GODT FORNØYD: Hovedtillitsvalgt ved Hydro Husnes, Ørjan Normann sier det er en vinn-vinn-situasjon at de får ti tidligere Nyrstar-ansatte for å bidra med oppstarten av B-hallen ved verket.

GODT FORNØYD: Hovedtillitsvalgt ved Hydro Husnes, Ørjan Normann sier det er en vinn-vinn-situasjon at de får ti tidligere Nyrstar-ansatte for å bidra med oppstarten av B-hallen ved verket.

Ole Palmstrøm

Ved Husnes skal de nå flytte folk over i produksjon i den nye B-hallen, og de trenger derfor flere folk til å bygge de resterende elektrolyseovnene fra november i år til april neste år.

– Jeg vil skryte av den solidariteten som Husnes viste og den forståelsen de har for å beholde kompetansen i Høyanger. Jeg tror ikke det er så mange andre som hadde grepet denne ideen på den måten som de gjorde, sier Skeie.

I tillegg til arbeidsplassene på Husnes, skal noen jobbe ved Hydro i Høyanger og noen skal fram til jul utføre vedlikehold og rydding ved Nyrstar-fabrikken.

– Dette er et ypperlig eksempel på hvordan tillitsvalgte og ledelse kan finne gode, konstruktive fellesløsninger, men også på hvordan industrien kan samarbeide på tvers av geografi og selskaper til beste for de ansatte, selskapene og lokalsamfunnene, legger Hydro Høyangers personalsjef Manseth til.

• Les også: Svein Atle følte livet kun var jobb og drikking. Så tok kollegaene grep

Hadde ikke skjedd uten fagforeningen

Nyrstar-fabrikken har i 15 år gjenvunnet sink fra avfall etter stålproduksjon, der råstoffet har blitt fraktet fra Belgia til vestlandet.

Julseth og de andre ansatte ved bedriften er takknemlige og glade for at de nå ikke må gå arbeidsledige inn mot julen.

– Vi gikk fra at vi ble arbeidsledige til at vi plutselig kunne få et halvt års engasjement, så de gjorde en kjempejobb. Der ser du viktigheten med å være organisert, uten foreningen hadde vel ikke dette skjedd, sier Julseth.

Hovedtillitsvalgt og personalsjefen på Husnes er enig i at det er viktig å være fagorganisert. Industri Energi har store fagforeninger på alle verk i Hydro, som er opptatt av et konstruktivt samarbeid med ledelsen.

– Vi trenger en kultur for å finne de gode løsningene. Dette hadde vi ikke klart om vi var i tottene på hverandre resten av året, forteller Normann.

– Det er da man finner de kreative løsningene. Når man sitter sammen og knar på ulike løsninger. Da blir det mulig å få til slike ting på så kort tid, supplerer Torvik.

Både Julseth og klubbleder ved Nyrstar, Terje Ljotebø, har begge jobbet i Hydro tidligere, og er spent på å venne tilbake til gamle trakter.

– Du føler du kjenner til systemene, som da vi måtte gjennom sikkerhetskurset. Jeg husker mye fra gamle dager, og jeg tror jeg skal kjenne igjen lukta, det er en ganske spesiell lukt, forteller Ljotebø.

Fra 23. november blir arbeidsuka for Ljotebø og hans kollegaer fra mandag til torsdag, med en pendlervei på mellom 5 og 6 timer hver uke.

– Det blir spennende og prøve noe nytt. Det er alltid morsomt å prøve noe nytt og å lære noe nytt, forteller Joachim Sæternes.

– Vi er som en familie, og har jobbet sammen i mange år hele gjengen her. Så det er godt å jobbe med gjengen et halvt år til hvert fall, legger Julseth til.

Normann og de andre gleder seg til å få inn de tidligere Nyrstar-ansatte, og er glad for at man på denne måten kan opprettholde kompetansen i Høyanger.

– For oss, som også er en bygd hvor vi vet hvor viktig det er med en hjørnesteinsbedrift, er det viktig at vi ser verdien av å beholde kompetansen der det er mulig, sier Normann.

(Artikkelen fortsetter etter bildet).

ELEKTROLYSEOVN: De ti tidligere Nystar-ansatte skal bygge opp resten av elektrolyseovnene til den nye B-hallen ved Hydro Husnes. Her ser vi elektrolyseovner som er i drift i A-hallen.

ELEKTROLYSEOVN: De ti tidligere Nystar-ansatte skal bygge opp resten av elektrolyseovnene til den nye B-hallen ved Hydro Husnes. Her ser vi elektrolyseovner som er i drift i A-hallen.

Ole Palmstrøm

Håper på løsning neste år

Ved Hydro Husnes er de også inne i en prosess med nyansettelser i forbindelse med åpningen av B-hallen. Dette blir ikke påvirket av de midlertidige fra Nyrstar.

Selv om dette kun er en midlertidig løsning for de tidligere Nyrstar-ansatte, har Skeie trua på at det vil komme en løsning på nyåret.

– En del av disse blir arbeidsledige utover våren, men med dette så får vi dratt det litt utover. Nå har de veldig mye bedre tid på seg, og vi håper vi har noe nytt å gå til.

Nyrstar er et internasjonalt selskap med blant annet gruvedrift og smelteverk i Europa, Australia og Amerika, og har over 4000 ansatte. Ifølge VG hadde den norske bedriften en omsetting på 103 millioner kroner, med et overskudd på 27 millioner, i 2019.

Kommunikasjonssjef i Nyrstar, Gytha Steenvoorden, skriver i en epost at det var økonomiske grunner til at de valgte å legge ned produksjonen i Høyanger.

– Nyrstar er takknemlig for nivået på forpliktelse og engasjement våre ansatte har vist. Vi setter stor pris på deres bidrag til produksjonen i Høyanger og ønsker dem lykke til for fremtiden, skriver Steenvoorden.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse