JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi alle som bor i Norge fri rettshjelp

Et nytt forslag vil gi deg rett til én time gratis advokathjelp der du bor.  
Foreløpig har 76 prosent av landets allmennadvokater sagt seg villig til å bistå i førstelinjetjenesten for gratis rettshjelp.

Foreløpig har 76 prosent av landets allmennadvokater sagt seg villig til å bistå i førstelinjetjenesten for gratis rettshjelp.

Berit Roald / NTB

trond@lomedia.no

– Det finnes mange med juridiske utfordringer som ikke har råd til å engasjere advokat. For folk med økonomiske problemer håper vi at ordningen kan bidra til at de får løst sine problemer, sier advokatfullmektig Ida Tønnessen.

Hun har siden januar hatt permisjon fra LO-forbundet Industri Energi for å være med i en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe.

De overleverte nylig sine konklusjoner til Justis -og beredskapsdepartementet. Tønnesen forteller at de ikke har lagt noen begrensninger til én time i året.

– I utgangspunktet kan man altså bruke førstelinjetjenesten flere ganger. Men, dette må vi være åpne på å kunne justere etter hvert.

Konkret foreslår gruppen at alle skal kunne få inntil én times rettslig bistand fra en advokat i nærheten av der de bor.

Advokatene skal være privatpraktiserende, og få salær (betalt) for utførte oppdrag.

Meningen er at man skal kunne komme til ordningen med alle typer saker. Målet er at flest mulig saker skal løses innen timen.

Der det ikke er mulig, kan advokatene vise videre til riktig instans.

Prislapp: 176 millioner

Foreløpig har 76 prosent av landets allmennadvokater sagt seg villig til å bistå i førstelinjetjenesten for gratis rettshjelp.

Kostnadene har gruppen regnet seg fram til vil være 176 millioner kroner i året, og beløper seg i hovedsak til advokatsalær, reiseutgifter og tolk.

Arbeidsgruppen mener at den nye ordningen kan bidra til å avklare saker på et tidlig stadium. Og at rettshjelp fra en uavhengig advokat kan gjøre innbyggerne tryggere på at de får oppfylt sine rettigheter.

Det kan styrke tilliten til rettsstaten. En slik tjeneste vil generere betydelig kunnskap om rettsmangler, om rettshjelpsbehovet i befolkningen, og konfliktområder i samfunnet, mener de.

Mye lest: Arbeidsgiver saksøkte Toril da hun sluttet i jobben – krevde tilbake kursavgift

Et lavterskeltilbud

De foreslår også at det opprettes en nasjonal telefontjeneste, og et digitalt tilbud som driftes av Kontoret for Fri Rettshjelp.

– Målet er at ordningen skal bli godt kjent i de enkelte kommunene, og være et lavterskeltilbud for alle, sier Ida Tønnessen.

Foruten Tønnessen, har arbeidsgruppen bestått av advokat Tonje Lilaas Larsen fra Advokatfellesskapet Mette Y. Larsen & Co.

Avdelingsleder Atle Sønsteli Johansen i LO-advokatene mener ordningen vil være nyttig.

– Vi har ikke behandlet det i LO, men dette er etter mitt syn veldig positivt. Rettshjelp bør i større grad være en offentlig oppgave å finansiere og undersøkelser fra advokatforeningen viser at de fleste (70-80 prosent) som får en times bistand fra advokat får tilstrekkelig hjelp og svar til å løse sin sak, sier Johansen.

Mye delt: Arbeidsfolk og tillitsvalgte er «luta lei» av bonuser

Gjelder også LO-medlemmer

Når det gjelder medlemmer i de enkelte forbund i LO, har de allerede muligheter til å få fri rettshjelp av advokatene i LO, forbundene sine advokater, eller gjennom Help forsikring, hvor medlemmer kan tegne en advokatforsikring.

– Jeg tror likevel medlemmer kan ha nytte av en førstelinjetjeneste. Vi mener ikke det vil konkurrere med de viktige tilbudene medlemmene har gjennom LO, sier Tønnessen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse