JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLIMADEBATT. Mimir Kristjánsson er Rød-politiker og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

KLIMADEBATT. Mimir Kristjánsson er Rød-politiker og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Olje, industri og klima

– Umusikalsk å hevde at Norge kan bli Europas nye rustbelte, mener Mímir Kristjánsson

Norsk industri mangler evnen til å omstille seg til et grønt skifte og Norge kan bli Europas nye rustbelte, advarer ny rapport fra Manifest tankesmie. – Rapporten har feil problembeskrivelse, men rett løsning, sier Mímir Kristjánsson i Rødt.08.04.2022
11:18
08.04.2022 11:18

oystein.helmikstol@lomedia.no

– Det er umusikalsk å snakke om Norge som et fremtidig rustbelte i Europa, når hele Europa spør etter hvor mye gass du kan produsere.

Det sier Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Mener Manifest går for langt

Hvordan forebygge et norsk rustbelte? Det spørsmålet forsøker samfunnsøkonom Jonas Algers å svare på i en ny rapport fra Manifest tankesmie.

– I fravær av en kraftfull industripolitikk peker den nåværende utviklingen mot en finansielt motivert nedtrapping av norsk sokkel som til slutt etterlater et avindustrialisert rustbelte langs norskekysten, skriver Algers og leder i Manifest Magnus Marsdal i et innlegg i Energi og klima.

Mímir Kristjánsson har fått med seg rapporten fra Manifest. Han mener den går for langt.

– Man skal være forsiktig med den type spådommer, sier han.

Konklusjonen i rapporten er at i stedet for en oljedebatt som ifølge Algers i Manifest er polarisert mellom en klima-moralistisk og en oljeindustriell fortelling, trengs en ny forståelse av hva som er en klok norsk industristrategisk tilnærming til en verden i omstilling.

Kristjánsson har ikke bare innvendinger mot rapporten.

– Den har feil problembeskrivelse, men rett løsning. Den skisserer en statlig næringspolitikk. Løsningen er riktig i den forstand at staten må inn og ta kontroll over naturressursene, slik man jobbet med de ti oljebudene. Vi må bygge som man gjorde med konsesjonslovene fra starten av 1900-tallet. Vi må bygge nye eventyr på bakgrunn av det. Men at det skal gå i dass med Norge og "oljå" om 30 år, det vet jeg ikke om jeg tror på, sier han.

Lest denne? Krass tone i klimadebatten: – De som jobber i oljeindustrien, føler at deres interesser ikke har legitimitet lenger

– Oljekompleks

Fredag er flere hundre fra fagbevegelsen, miljøorganisasjonene, Kirken, andre trossamfunn, bønder og forskere samlet til klimakonferansen Broen til framtiden i Folkets Hus Oslo. «Brems norsk oljeutvinning – 100.000 klimajobber nå!» er overskriften. «Rettferdig omstilling» står på dagsordenen. EL og IT Forbundet er en av 20 medlemsorganisasjoner i Broen til framtiden.

Nettverk omtalte mandag 4. april at tilitsvalgte i EL og IT i Rogaland er kritiske til hvordan «oljå» blir sett på, også i fagbevegelsen. Klubbleder for EL og IT Forbundet, Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions, fortalte at han har blitt provosert på lignende konferanser som Broen til framtiden.

– Politikere og andre peker på oss ansatte i olje- og gassindustrien som de som jobber på «de svarte arbeidsplassene». For noen år siden ble det sagt at vi burde stenge ned oljeproduksjonen innen 2025 eller 2030. Titusener av norske arbeidsplasser blir angrepet. Vi i vår bransje jobber med løsningene for fremtiden, og er en del av løsningen, ikke problemet, sa han.

Thorsen får støtte fra Kristjánsson.

– Det er et problem at olje blir stemplet som noe kriminelt. MDG sier det rett ut, det er som å drive med slaveri.

I 2019 skrev ABC-nyheter om en lokal MDG-politiker som på Twitter sammenlignet oljearbeidere med slavedrivere. MDGs partisekretær advarte mot å bruke slike sammenligninger. Flere MDG-politikere har trukket inn slaveriet i debatten om oljeindustrien, avdekket ABC-nyheter den gangen.

– Norge har fått et oljekompleks, mener Kristjánsson.

Det er et postindustrielt problem, ifølge Rødt-politikeren, etter hans mening ser vi det med landbruk også: Folk tror at bacon og plast kommer fra butikken.

– Folk lager jo disse tingene! Det har vi mistet all kontakt med.

Oljesektoren er så stor, vi har mistet klima av syne, mener Kristjánsson.

– Så diskuterer vi bare olje, olje, olje.

Olje er en del av en bredere klimadebatt i Norge, understreker han.

– Vårt forbruk er et større problem enn det vi produserer. Norge og verden er avhengige av olje og gass . Sånn er det. Og kanskje om 40 år også. Da kan du ikke sitte på et fly og tweete på din iPhone, i plastklær, at du synes det er kjipt at folk jobber i olja. De menneskene har laget alt du sitter i, sier han.

Sluttdato for fly?

Partiet Rødt hadde inntil nylig en sluttdato for oljenæringen. Partiet gjorde helomvending foran stortingsvalget i 2021. Det er Kristjánsson glad for.

– Jeg er glad for at vi er kvitt sluttdato for olje, men jeg har aldri hørt noen ta til orde for en sluttdato for fly. Det er like logisk hvis du er imot noe som lager klimagassutslipp. Jeg ville like å høre MDG si at ingen skal få lov å fly etter 2035. Det er ikke sånn det er, sier Kristjánsson.

Det er en urettferdighet i dette, mener han

– Du og jeg skal fly med de flyene, men de menneskene som lager drivstoff til de samme flyene, de skal miste jobben, for den jobben skal flyttes til Qatar. Det er urettferdigheten i det.

Krig og kraft

Den eneste løsningen på lang sikt er ifølge forbundssekretær og politisk rådgiver Ole Hagen i EL og IT Forbundet å bygge ut mer fornybar kraft. Men:

– Akkurat nå, på kort sikt, er Norges olje og gass en del av løsningen for Europa, for å bli uavhengig russisk gass, sa han til Nettverk mandag 4. april.

Kristjánsson kommenterer dette slik:

– Om vi nå får fart på å eksportere mer olje og gass på grunn av krigen i Ukraina, er jeg for det. Problemet er at det nok ikke er så lett teknisk, uten at jeg er geolog, sier han.

EL og IT Forbundets politikk er å jobbe imot konsekvensutredning og olje- og gassvirksomhet i sårbare havområder, som for eksempel utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, samt iskanten.

Veien ut av olja

Ifølge politisk rådgiver Ole Hagen i EL og IT Forbundet er en langsiktig strategi å vri arbeidskraften bort fra olje og inn i ny industri.

– Enten må vi la være å satse på ny industri og fornybar kraft og fortsette som før, eller så må vi ha omstilling. Vi klarer ikke begge deler, sa Hagen.

Det er kraftpolitikken som ifølge Mímir Kristjánsson er veien ut av oljeavhengigheten.

– Måten vi har kraftpolitikk på i Norge i dag, den ruinerer industrien. Med skyhøye strømpriser vil det ikke være noe grunnlag for å drive industri i Norge, verken ny eller gammel. Man er avhengig av få kontroll over kraftprisene og kraftmarkedet, fram til det er vi prisgitt olja.

Det viktigste anti-oljegrepet vi kan ta i Norge, er ifølge Kristjánsson å sette makspris på strøm.

– Hvis du kan love industrien billig kraft, er det for eksempel grunnlag for å etablere batterifabrikker og drive den kraftindustrien du allerede har, så vil det skje. Men hvis du lar det gallopere fritt slik det har gjort hittil, så vil alt det gå i oppløsning. Det er bare én ting i Norge som er billig, og det er strøm. Hvis strømmen blir dyrere i Norge enn i tilsvarende land, så er det ikke noe grunnlag for industri i Norge.

Tryggheten fra krafta er ifølge Kristjánsson bygget ned.

– Den har dessverre gradvis blitt bygget ned, tryggheten vi hadde før fra krafta, det har Høyre og Ap vært rørende enige om.

Oljepolitikk for industriutvikling

* Norge produserer nest mest olje per capita i hele verden, mer enn både Saudi-Arabia og Russland.

* Det statlige oljeselskapet Equinor er nummer 37 på listen over organisasjoner som har sluppet ut mest CO₂ i verdenshistorien.

* Olje og gass har skapt hundretusenvis av arbeidsplasser over hele landet.

* Olje og gass står for nær to tredjedeler av norsk vareeksport.

* Havvind: Norge har foreløpig utlyst prosjekter med en total kapasitet på 4,5 GW.

* En dansk studie viser at et GW havvind installert i Danmark skaper 4.900 årsverk direkte, 9.600 jobber indirekte.

* Rystad Energy anslår at 2023 blir et rekordår for oljesektoren, med god margin.

* Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA innebærer nåværende politikk at etterspørselen etter olje begynner å gå ned på 2030-tallet og etterspørselen på gass svekkes fram mot 2050.

Kilde: «Oljepolitikk for industriutvikling – Hvordan forebygge et norsk rustbelte», rapport 1/2022 fra Manifest tankesmie

08.04.2022
11:18
08.04.2022 11:18Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

André Kjernsli

Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

Jan-Erik Østlie

Her kan det bli streik i staten om to uker

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

Kommentar

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»


Flere saker