JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VERDIFULLT: Trollfeltet er et olje- og gassfelt på 750 kvadratkilometer i den nordlige delen av Nordsjøen.

VERDIFULLT: Trollfeltet er et olje- og gassfelt på 750 kvadratkilometer i den nordlige delen av Nordsjøen.

Sissel M. Rasmussen

Taper klima for energikrise og krig i Ukraina?

Fornybar kraft er framtida, men akkurat nå gjør energikrisen i Europa det nødvendig pumpe opp mye olje og gass, mener EL og IT-rådgiver

På kort sikt er Norges olje og gass en del av løsningen for Europa, for å bli uavhengig av russisk gass, mener forbundssekretær og politisk rådgiver Ole Hagen i EL og IT Forbundet.04.04.2022
09:09
04.04.2022 13:06

oystein.helmikstol@lomedia.no

– Akkurat nå, på kort sikt, er Norges olje og gass en del av løsningen for Europa, for å bli uavhengig russisk gass.

Det sier nytilsatt forbundssekretær og politisk rådgiver Ole Hagen i EL og IT Forbundet til Nettverk.

Russland er den største leverandøren av gass til Europa, men på grunn av den russiske invasjonen av Ukraina leter EU nå etter alternativer.

EL og IT Forbundet har lenge argumentert for at Norge må gjøre mer for å kutte i klimagassutslippene.

Noen i forbundet snur kappen etter vinden, mener Rogaland Elektromontørforening. 

– Akkurat nå er alle enige om at vi må bli mer uavhengig russisk olje og gass. Men behovet Europa har for norsk olje og gass forsvinner ikke etter krigen i Ukraina, sier Øivind Wallentinsen, leder for Rogaland Elektromontørforening og forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet til Nettverk.

Den eneste løsningen på lang sikt er ifølge Ole Hagen å bygge ut mer fornybar kraft.

I Rogaland ser de det annerledes.

– Vi må levere norsk olje og gass i lang tid framover. Hvor lenge er vanskelig å tidfeste, men 20 til 30 år fram i tid er ikke usannsynlig, mener Wallentinsen. Han får støtte fra klubbleder for EL og IT Forbundet Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions.

– Hvis det skal presses igjennom prosjekter og man skal stanse vedlikeholdsprogram for å levere mer olje og gass kun akkurat nå, kan det også gå utover sikkerheten til mine arbeidskolleger, sier Thorsen til Nettverk.

BEHOV FOR OLJE: Behovet Europa har for norsk olje og gass forsvinner ikke etter krigen i Ukraina, påpeker Øivind Wallentinsen, leder for Rogaland Elektromontørforening og forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet.

BEHOV FOR OLJE: Behovet Europa har for norsk olje og gass forsvinner ikke etter krigen i Ukraina, påpeker Øivind Wallentinsen, leder for Rogaland Elektromontørforening og forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet.

Leif Martin Kirknes

Konferanse 8. april

Fredag 8. april samles flere hundre fra fagbevegelsen, miljøorganisasjonene, Kirken, andre trossamfunn, bønder og forskere til klimakonferansen Broen til framtida i Folkets Hus Oslo. «Brems norsk oljeutvinning ­– 100.000 klimajobber nå!» er overskriften. «Rettferdig omstilling» står på dagsordenen.

Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions er kritisk til dette perspektivet.

– Jeg leser stenging når jeg leser ordet omstilling. Vi holder jo på med omstilling hele veien i den bransjen jeg er i. De bedriftene vi representerer, har for eksempel i lang tid bygget fornybart, sier han.

EL og IT Forbundet er en av 20 medlemsorganisasjoner i Broen til framtida. Forbundet støtter målsettingene i Parisavtalen og er imot konsekvensutredning og olje- og gassvirksomhet i sårbare havområder, som for eksempel utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, samt iskanten.

Kommentar: «Ikke straff ren norsk kraft»

Provosert

Problemet er hvor Norge skal få inntektene fra hvis vi bremser eller stenger oljeutvinningen, påpeker Thorsen. Det har han ikke sett gode forslag på.

– Det snakker de som regel ikke om på slike konferanser.

Klubblederen forteller at han har blitt provosert på lignende konferanser.

– Politikere og andre peker på oss ansatte i olje- og gassindustrien som de som jobber på «de svarte arbeidsplassene». For noen år siden ble det sagt at vi burde stenge ned oljeproduksjonen innen 2025 eller 2030. Titusener av norske arbeidsplasser blir angrepet. Vi i vår bransje jobber med løsningene for fremtiden, og er en del av løsningen, ikke problemet.

PROVOSERT: Politikere og andre peker på oss ansatte i olje- og gassindustrien som de som jobber på «de svarte arbeidsplassene», sier klubbleder Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions.

PROVOSERT: Politikere og andre peker på oss ansatte i olje- og gassindustrien som de som jobber på «de svarte arbeidsplassene», sier klubbleder Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions.

Leif Martin Kirknes

Anspent i Europa

Krigen i Ukraina og det nye forholdet mellom Europa og Russland gjør at Norge må lete etter mer olje og gass nå, mener Høyre og Frp.

De to partiene mener den anspente situasjonen i Europa gjør at Norge må lete etter mer gass og ikke kan sette letevirksomheten på vent slik regjeringen og SV har avtalt, meldte NRK og andre medier tidligere denne måneden.

– Kortsiktig løsning

Høyre og Frps løsning er kortsiktig tenkt, mener forbundssekretær Hagen i EL og IT Forbundet.

– Akkurat nå er det en del av løsningen å pumpe opp mye olje og gass. Men på lang sikt er det å bygge ut mer fornybar kraft den eneste bærekraftige løsningen, sier Hagen.

Han frykter at vi kommer til å se mer krig, flyktningstrømmer, økende matvarepriser og energikriser hvis ikke Norge satser klimavennlig.

– Påvirker energikrise og krig i Ukraina klimakampen?

– Det er for tidlig å si. Jeg håper flere skjønner at energipolitikk er sikkerhetspolitikk, at klimapolitikk ikke er noe bare klimaaktivister bør være opptatt av. Konsekvensene vil ikke skje i en fjern fortid, vi ser konsekvensene her og nå, helt konkret.

Krig og konflikt vil vi se mer av i framtida hvis vi ikke handler, mener Hagen, som påpeker at for Russland er fossil energi, både gass og olje, en veldig stor del av deres økonomi.

– At Europa og for så vidt USA prøver å gjøre seg uavhengige av fossil energi, er jo en driver til konflikt her.

– Så forslaget fra Høyre og Frp er smart?

– Ikke nødvendigvis. For det er begrenset hvor mye vi klarer å øke produksjonen på kort sikt. Den eneste løsningen på lang sikt er å bygge ut mer fornybar kraft. På kort sikt får vi bidra med det vi kan.

Olje og gass er løsningen en god stund framover, understreker Øivind Wallentinsen i Rogaland Elektromontørforening.

– Det er et energibehov i Norge og i verden. Det nytter ikke å skru igjen noen av energibærerne i dag, før det finnes erstatninger.

Debatt: «Vind er den nye industrikraften»

Omstilling

Politiske ambisjoner om grønn industriutvikling vil bli svært vanskelige å realisere hvis norsk industrikapasitet brukes til kortsynt, høy petroleumsaktivitet, ifølge en ny rapport av samfunnsøkonom i Manifest Tankesmie Jonas Algers.

Tidligere denne måneden slo bedrifter nok en gang alarm om mangel på fagfolk. Norge skal elektrifiseres, men det er ikke nok folk som kan gjøre jobben, ifølge Nelfo.

Forbundssekretær Ole Hagen sier at forbundets politikk er tydelig:

– Hvis vi skal satse på å bygge ut mer fornybar kraft til å skape ny industri på land, så trenger vi arbeidskraft til det. Vi kan ikke fortsette å investere mer i oljesektoren samtidig som vi investerer i alle andre sektorer som skriker etter kvalifisert arbeidskraft. Reell omstilling handler om å satse mindre på olje og mer på utbygging av fornybar kraft og på landbasert industri.

– Men det er olje pengene kommer fra?

– Ja, men på sikt må oljeindustrien omstille seg uansett.

– Det er mangel på kvalifisert arbeidskraft, også elektrikermangel. Er det grønne skiftet urealistisk?

– Nei. Det er urealistisk å tro at vi bare kan fortsette som før. En langsiktig strategi er å vri arbeidskraften bort fra olje og inn i ny industri. Enten må vi la være å satse på ny industri og fornybar kraft og fortsette som før, eller så må vi ha omstilling. Vi klarer ikke begge deler.

I Rogaland ser virkeligheten annerledes ut.

– At oljebransjen bare fortsetter som før, er feil. Alle, både Aker, Aibel og Kværner, har for en god stund siden startet en omlegging og har en fornybar-satsing, sier Leif Egil Thorsen.

Nye spilleregler

Klubblederen i Aker Solutions vil ha diskusjon om eierskapet til og skattlegging av fornybarproduksjonen.

– Olje- og gassinntektene har i alle år blitt fordelt og kommer samfunnet til gode. Det er ikke snakk om noe sånt med vindmøller på land og fornybar industri.

Med fornybar energi er det ifølge Thorsen kommet nye spilleregler.

– Vi burde hatt de samme regler og bud som for olje- og gassindustrien. Norsk natur blir ødelagt med vindmøller, og det er multinasjonale selskap som stikker av med hele fortjenesten. Jeg er sterkt imot vindmøller på land.

Havvind

Satsing på havvind. Det er ifølge forbundssekretær Hagen det viktigste på lang sikt som kan gjøre noe med omstillingen fra fossil energi til fornybar. Han er ikke imponert over regjeringens planer for havvind.

– Regjeringens planer hittil har vært puslete. NVE har fått i oppdrag å utrede nye områder for vindkraftproduksjon til havs. Når den rapporten kommer, forventer vi at regjeringen leverer en ambisiøs plan for kraftproduksjon i Nordsjøen, og at det kommer i gang raskt, sier han.

Det vil ifølge Hagen gi kraft til land, elektrifisering av sokkelen, bidra til å forsyne Europa med energi, og det vil gi leverandørindustrien nye oppdrag når oppdragene i oljeindustrien avtar.

Vindkraft: LO vil ha fortgang i satsingen på havvind

Forbundet har ikke tallfestet hvor mye som skal bygges ut eller sagt noe konkret om det.

– Men EL og IT skal være en pådriver for havvind?

– Hvis vi vil, kan vi bygge ut havvind-sektoren til å produsere like mye kraft som vannkraft gjør. Da vil vi ha nok kraft både til kraftkrevende industri i Norge, til å dempe prisen for forbrukere og til å eksportere til Europa. Europa skal satse mye på havvind de neste 20 årene. Norge kan være med, nettopp fordi vi har drevet med olje i Nordsjøen i 50 år, vi har kompetanse som kan brukes.

Det siste er Wallentinsen enig i.

– Men å bygge ut havvind slik det blir skissert her, vil bare føre til høyere priser. Man vil få mye større overføringskapasitet til Europa med å kable havvindparkene både til Norge og Europa, i tillegg til sokkelen. Norge bruker elektrisk kraft i mye større utstrekning enn noe annet land i Europa, sier han.

Det blir ifølge Wallentinsen krevende eller uholdbart både for industrien og privathusholdningene hvis prisen går kraftig opp, slik vi har sett i de siste.

– Norge må styre prisen til forbruker og næring i Norge på en slik måte at vi får rimelige priser. Det at vi er en stor fornybarprodusent, må vi fortsatt klare å gjøre til et fortrinn både for industrien og privathusholdningene, sier Wallentinsen.

HAVVIND:  Marte Mjøs Persen (t.v.), olje- og energiminister inntil hun ble avløst av Terje Aasland, statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen 9. februar i år.

HAVVIND: Marte Mjøs Persen (t.v.), olje- og energiminister inntil hun ble avløst av Terje Aasland, statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen 9. februar i år.

Leif Martin Kirknes

Energisparing

18 miljø- og forbrukerorganisasjoner og andre, inkludert EL og IT Forbundet, ber nå regjeringen om å gi én milliard mer i året til energisparing.

– Det må lønne seg å sette opp solcellepaneler og isolere husene sine. Og når folk bruker mindre strøm, blir prisene lavere for alle, sier Ole Hagen.

Øivind Wallentinsen er ikke uenig i at det er store behov for energisparing.

– Men det er kostnadskrevende. De som har dårlig råd, vil ikke ha råd til å gjøre slike tiltak. Det må legges til rette for støttetiltak som treffer de med dårlig råd. 

Krigen i Ukraina

Det herjer en krig i Europa i disse dagene.

– Hvor høyt oppe på agendaen er klima i EL og IT Forbundet og fagbevegelsen nå, Hagen?

– Klima kommer lett bak i køen når man står i helt andre kriser. Det kan ta tid før hele fagbevegelsen står sammen om ambisjonene om å omstille oss bort fra olje, men jeg tror det vil skje, sier Hagen og legger til:

– Jeg kan ikke se at økt produksjon av olje og gass er i vinden i fagbevegelsen om dagen.

Det bekymrer Øivind Wallentinsen i Rogaland Elektromontørforening.

– Konsekvensene av å ta ned en næring vil få dramatiske konsekvenser, ikke bare for oljenæringen. Det så vi i olje- og gassnedgangen i 2013–2014. Det er ikke så enkelt å snakke om brems hvis du selv, naboer og venner er direkte berørt. Hvis vi skrur av olje- og gasskranen nå eller for tidlig, vil mange bli arbeidsløse, mener Øivind Wallentinsen. 

Oljepolitikk for industriutvikling

* Norge produserer nest mest olje per capita i hele verden, mer enn både Saudi-Arabia og Russland.

* Det statlige oljeselskapet Equinor er nummer 37 på listen over organisasjoner som har sluppet ut mest CO₂ i verdenshistorien.

* Olje og gass har skapt hundretusenvis av arbeidsplasser over hele landet.

* Olje og gass står for nær to tredjedeler av norsk vareeksport.

* Havvind: Norge har foreløpig utlyst prosjekter med en total kapasitet på 4,5 GW.

* En dansk studie viser at et GW havvind installert i Danmark skaper 4.900 årsverk direkte, 9.600 jobber indirekte.

* Rystad Energy anslår at 2023 blir et rekordår for oljesektoren, med god margin.

* Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA innebærer nåværende politikk at etterspørselen etter olje begynner å gå ned på 2030-tallet og etterspørselen på gass svekkes fram mot 2050.

Kilde: «Oljepolitikk for industriutvikling – Hvordan forebygge et norsk rustbelte», rapport 1/2022 fra Manifest tankesmie

04.04.2022
09:09
04.04.2022 13:06Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker