JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for elektrikere:

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Elektrikere får et generelt lønnstillegg på 3,10 kroner i timen. EL og IT Forbundet er også enige med arbeidsgiverne om at hovedregelen skal være å leie inn fra andre produksjonsbedrifter og ikke bemanningsbyråer.
Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

knut.viggen@lomedia.no

– Flere steder, og spesielt i hovedstaden. opplever vi et økende problem med innleie av arbeidere fra bemanningsbransjen. Disse har gjerne dårligere arbeidsvilkår enn faste ansatte i installasjonsbedrifter. Vi har nå fastslått at ved innleie av arbeidskraft skal dette som hovedregel skje fra andre produksjonsbedrifter og ikke bemanningsbyråer, sier forbundsleder Jan Olav Andersen, som ledet forhandlingene for EL og IT Forbundet på elektrikeroverenskomsten (Landsoverenskomsten for elektrofagene - LOK).

Snaut tre timer på overtid ble de enige med motparten, arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo, om lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere de neste to årene.

LO-lederen: – Verdens beste arbeidsliv kan vi ikke skusle bort på grunn av noen måneder med korona

Følger frontfaget på lønn

Enigheten har en økonomisk ramme i tråd med frontfagsresultatet og innebærer blant annet:

• Det gis et generelt tillegg på 3,10 kr i timen.

• De tillitsvalgtes mulighet til å forhandle lønnsbetingelser i bedriftene styrkes.

• Innstramminger i bruken av innleid arbeidskraft. Det er nå slått fast at ved innleie av arbeidskraft skal dette som hovedregel skje fra andre produksjonsbedrifter og ikke bemanningsbyråer.

• En forpliktelse av bransjen til å sørge for atskilte garderober for alle kjønn på arbeidsplassen.

• Bedre vilkår for elektrikere på reiseoppdrag. Det avtalefestes at ved lange arbeidsdager skal deler av spisepausen betales og inngå i arbeidstiden

• Partene er enige om at det fortsatt ønskes en allmenngjøring av lønnsvilkårene i bransjen

60-prosentsregelen: Permitterte må takke nei til jobb – taper dagpenger

(Saken fortsetter under bildet)

SAMLET: Forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen (t.h.), sammen med forhandlingsdelegasjonen under nattens mekling, som endte med et anbefalt resultat som nå går til uravstemning blant medlemmene.

SAMLET: Forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen (t.h.), sammen med forhandlingsdelegasjonen under nattens mekling, som endte med et anbefalt resultat som nå går til uravstemning blant medlemmene.

Ole-Marius Sandmo, EL og IT Forbundet

– Viktige gjennomslag

For EL og IT Forbundet var de prioriterte områdene ved forhandlingsstart å styrke de lokale tillitsvalgtes forhandlingsrett, bedre vilkårene for arbeidstakere på reiseoppdrag og begrense innleie fra bemanningsbransjen.

Under forhandlingene var det vanskelig å komme til noen enighet med Nelfo på disse spørsmålene, men etter to dager med mekling og litt på overtid, kunne mekler Elisabeth Stenwig legge fram en skisse til løsning.

– Dette har vært en lang og vanskelig forhandlingsprosess, men vi har nå et resultat som vi kan anbefale for medlemmene våre. Vi har fått viktige gjennomslag på alle de prioriterte områdeneVi har fått viktige gjennomslag på alle de prioriterte områdene, sier Andersen.

– Jeg er glad for at vi ble enige med EL og IT Forbundet om årets lønnsoppgjør. Det har vært tøffe forhandlinger hvor begge parter har måttet gi og ta, sier Ove Guttormsen i Nelfo i en kommentar.

– Vi har blitt enige om viktige ting for begge parter. I forhandlinger må man alltid finne felles grunn, og det har vi gjort i dette oppgjøret, sier Guttormsen.

Undersøkelse: Høyrefolk kjøper mest svart arbeid

Egne kvinnegarderober

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode.

– Bransjen snakker ofte om at vi trenger flere kvinnelige elektrikere. Da må vi kunne legge til rette for at de har tilgang til egne garderober på byggeplassene. Det har vi nå fått til, avslutter han.

Lønnsoppgjøret: Dette skjer om medlemmene stemmer nei

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse