26.000 HK-medlemmer skal stemme over meklingsresultatet mellom Handel og Kontor og Virke – her ved HK-leder Christopher Beckham (t.v.) og Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke.
Erlend Angelo
Nye tariffavtaler:
Lønnsoppgjøret: Dette skjer om medlemmene stemmer nei
Resultatet i meklingen mellom HK og Virke kan være null verdt hvis det blir nei i uravstemningen og streik i varehandelen.
aslak@lomedia.no
Uenigheten er stor i Handel og Kontor etter lønnsoppgjøret i varehandelen. HK-leder Christopher Beckham kaller resultatet for historisk og ber medlemmene stemme ja, mens fire tillitsvalgte i forhandlingsdelegasjonen tar til orde for det motsatte. Om de får det som de vil og medlemmene sier nei i uravstemningen innen fristen 1. oktober, blir det likevel streik i varehandelen.
– Det er ingen gjeldende avtale som er godtatt hvis det blir streik. I prinsippet betyr det at man starter på nytt med blanke ark, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard til FriFagbevegelse.
Mister rettigheter
Å starte med blanke kort betyr rett og slett å nullstille alt det som partene har forhandlet inn i tariffavtalene.
Da får HK verken beholde garantilønnsholdningen eller det mangeårige kravet om å fjerne den såkalte 12-timersregelen. Regelen har betydd at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.
Les også: Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret
Det samme gjelder for seieren om tariffavtalens nye tekst om bærekraftig utvikling.
– Det er ingen automatikk i at partene beholder forhandlingsresultatet hvis det blir en overvekt av nei-stemmer i uravstemningen, selv om det i praksis vil være naturlig å ta utgangspunkt i forhandlingsløsningen fra meklingen når forhandlingene gjenopptas, sier Nergaard.
– Hvis nye elementer skal på plass i kjølvannet av et nei-resultat og streik, må de vurderes inn i en helhetsløsning, og da kan man se på justeringer av de man allerede er blitt enige om, sier Kristine Nergaard.
Forskeren ved forskningsstiftelsen Fafo er ekspert på lønnsoppgjør og arbeidsliv.
Alt blir satt i spill
Nå er meklingsresultatet sendt ut på uravstemning. 26.000 HK-medlemmer som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke, skal stemme.
I den forbindelse har Fawsi Adem, Charlott Pedersen, Guro Solheim og John Thomas Suhr, alle tillitsvalgte i HK, kommet med følgende anbefaling: Si nei til meklingsresultatet. Årsak: HK nådde ikke fram med kravet om å få full lønn under sykdom overfor Virke.
HK-lederen har advart mot å stemme ned resultatet i uravstemningen. Da blir nemlig alt satt i spill. Å gå ut i streik vil være en krevende situasjon, mener Christopher Beckham.
– Formelt vil beslutningen om streik være avhengig av hvor høy deltakelsen er i uravstemningen. Hvis deltakelsen er lav, tas avgjørelsen av LOs sekretariatet, men de vil følge resultatet av uravstemningen, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.
Saken fortsetter under bildet.
Kristine Nergaard er forsker ved forskningsstiftelsen Fafo og ekspert på lønnsoppgjør og arbeidsliv.
Leif Martin Kirknes
Sier stort sett ja
Mye taler for at et flertall av HK-medlemmene vil si ja til forslaget som nå foreligger. I en uravstemning er det mer unntaket enn regelen å si nei til meklingsresultatet.
– Stort sett blir det ja, men det er heller ikke helt uvanlig at et flertall stemmer nei, sier Nergaard, og viser blant annet til det samordnede oppgjøret i 1990. Da forsøkte LO og NHO å bli enige i oppgjøret uten hjelp av Riksmekleren. LO-medlemmene stemte imidlertid nei.
Storstreiken ble unngått fordi Riksmekleren ennå ikke hadde benyttet seg av muligheten for å legge ned et forbud mot konflikt.
– Ved Riksmeklerens bistand kom man fram til et nytt forslag som fikk et klart ja-flertall, sier hun.
I 1996 var turen kommet til Fellesforbundets Verkstedsoverenkomst. Et nei i uravstemningen første til den første streiken i verkstedindustrien siden 1920-tallet. Fire år etter, i år 2000, ble det igjen et nei-flertall i hovedoppgjøret mellom LO og NHO. Resultat: Storstreik i privat sektor.
Hva er en uravstemning?
En uravstemning innebærer at de medlemmene som omfattes av en tariffavtale, stemmer ja eller nei til et forslag om ny tariffavtale.
Dette kan være en forhandlingsløsning eller en skisse som er lagt fram av Riksmekleren.
Både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden benytter uravstemning.
Hva er en uravstemning?
En uravstemning innebærer at de medlemmene som omfattes av en tariffavtale, stemmer ja eller nei til et forslag om ny tariffavtale.
Dette kan være en forhandlingsløsning eller en skisse som er lagt fram av Riksmekleren.
Både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden benytter uravstemning.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox