Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret
Handel og Kontor og Virke er enige om ny tariffavtale. Særlig de som jobber i små stillinger får en forbedring.
AVVERGET STREIK: Christopher Beckham og Bjørn Mietinen i forbundsledelsen i HK.
Erlend Angelo
Over åtte timer på overtid var resultatet ferdigspikret hos riksmekler Mats Ruland. Dermed skal alle HK-medlemmer møte på jobb som normalt. Alternativet var at nærmere 5.000 medlemmer skulle gått ut i streik.
– Dette er et historisk resultat, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt i det han pakker ned sakene etter en lang natt.
Grunnen er at HK endelig nådde gjennom med sitt mangeårige krav om å fjerne den såkalte 12-timersregelen.
– Historie – for alltid!
Regelen har betydd at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid. HK har kjempet mot regelen i mange år.
– Å bli kvitt 12 timers-regelen har vært et viktig likestillingskrav for oss i mange år. Uten 12-timersregelen vil det nå bli langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent. Dette er et krav om heltid, og dessuten er det et likestillingskrav, sier forbundsleder Beckham.
Det vil også bli dyrere å holde åpent på søndagene.
Ny permanent ordning fra 1. september: Arbeidsgiverne tjener på nye permitteringsregler
Her er de nye tilleggene
Dette ble HK enige med Virke om i lønnsoppgjøret for varehandelen:
Høyere tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid for alle ansatte
Lørdag:
Etter kl. 13.00: kr 45,- pr. time. Tillegget er uendret.
Etter kl 15.00: kr 55, pr. time. Tillegget er nytt.
Etter kl. 18.00: kr 110,- pr. time. Tillegget økes med 20 kroner timen.
Søndag:
Hele døgnet: kr 110,- pr. time. Tillegget økes med 14 kroner timen.
Oversikt: Her er korona-støtteordningene som gjelder nå
Foregangsarbeid på klima
I forslaget er Virke og HK også enige om et helt eget bilag om bærekraft i overenskomsten (tariffavtalen). Ifølge HK er det første gang partene i arbeidslivet har forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.
– Her har vi i HK og Virke gjort et stykke foregangsarbeid, det er vi stolte av, sier Beckham.
I bilaget trekkes det fra at tillitsvalgte og arbeidsgivere lokalt skal drøfte bedriftens klimaavtrykk. Dette skal følges opp i etterkant – inkludert muligheten for egne «klimarepresentater» med ansvar for å følge opp eventuelle tiltak man blir enige om.
Det er også store endringer under kapitlet om kompetanse- og bedriftsutvikling.
Aktuelt: Regjeringen utvider aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere
Nådde ikke fram med sykdomslønn
Derimot måtte forbundslederen konstatere at HK ikke nådde fram med kravet om full lønn under sykdom.
– Vi kom ikke så langt der som vi ønsket. Vi gikk høyt ut på sykelønnsordninga, men klarte dessverre ikke å komme i mål der. Jeg er sepnt på hvordan mottakelsen vil bli, men totaliteten gjør at jeg vil anbefale HKs medlemmer å stemme ja til dette forslaget, sier Beckham til HK-Nytt.
Forslaget skal ut på såkalt uravstemning til medlemmer tariffavtalen gjelder. Uravstemninga skal være ferdig 5. oktober.
I forkant av uravstemning har flere fra den 18-manns store forhandlingsdelegasjonen flagget at de vil anbefale nei til forslaget det skal stemmes over. Det var med andre ord ikke en enstemmig forhandlingsdelegasjon som forlot Riksmekleren lørdag morgen.
– Vi måtte ta mange avveininger her. Det har vært en fantastisk reise, men også tunge stunder underveis i meklinga. Det har vært vanskelig. Men vi har hatt gode prosesser og stor respekt i forhandlingsdelegasjon, inkludert stor takhøyde. Vi skal sørge for at medlemmene blir godt informert fra begge sider i forkant av uravstemninga, lover Beckham.
I Coop-systemet har man nå kommet inn på ny avtale i Virke etter at arbeidsgiverorganisasjonen ble lagt ned. For disse har man fått en overgangsordning, sam et eget bilag for butikksjefene i Coop.
Fått med deg denne? Høyre ønsker maksgrense for trygd
– Trenger kollektivet
Fawsi Adem er blant dem som nå sier han vil anbefale sine medlemmer å si nei til forslaget. Det betyr i så fall å si ja til streik. Om flertallet i uravstemninga sier nei, blir det nemlig ikke forhandlinger eller mekling. Da blir det streik som neste steg.
– Hele ideen med et fagforbund er å bruke de kollektive kreftene til å løfte de svakeste. I våre rekker er det mange som jobber på små bedrifter som ikke har de samme rettighetene som dem som jobberp på store.
– 2020 ble ikke som vi hadde sett for oss. Det er mange som har gått til sengs med bekymringer om å bli syke på grunn av pandemien. De har våknet med de samme bekymringene. Kravet om full lønn under sykdom var et rop om en trygghet som vi er mange som savner, og jeg kan ikke støtte et forslag der så mange blir stående igjen med den utryggheten. Det er våre medlemmer på de små bedriftene som blir taperne her, sier Adem.
Fornøyd med å slippe full lønn under sykdom
Forhandlingsleder for Virke, Bård Westbye, er fornøyd med at man til slutt ble enige og slapp å gå ut i konflikt.
– Virke gikk inn med en tydelig holdning om at vi ville følge frontfaget på spørsmålet om sykepenger. Frontfaget er viktig for konkurranseevnen vår og vi vi stilte oss bak den løsningen som ble levert der, kommenterer Westbye overfor HK-Nytt.
På spørsmål om hvorfor de ikke kunne gi et generelt tillegg, begrunner Westbye det med garantilønnsordningen.
– Det økonomiske spillerommet vi fikk fra frontfaget var allerede brukt opp, sier han.
Og hva gjelder garantilønnsordningen, så nådde ikke Virke gjennom med sitt ønske om å endre den. Derimot ble de enige med HK om å sette ned et utvalg.
– Vi går inn i utvalgsarbeidet med den hensikt å følge mandatet fra dette oppgjøret, og regner jeg med HK også gjør.
I underkant av 5.000 sto klare til streik
Det var totalt tre overenskomster (tariffavtaler) ble ble meklet om mellom Virke og Handel og Kontor. Den desidert største er Landsoverenskomsten, som hovedsakelig gjelder butikkansatte. Her var det 4353 medlemmer det var meldt plassfratredelse for, altså som ville blitt tatt ut i streik.
I tillegg ble det meklet om Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten.