Lønnsoppgjøret i varehandelen:
Tillitsvalgte ber butikkansatte streike for å få full lønn under sykdom
Fire av de tillitsvalgte som deltok i lønnsforhandlingene for ansatte i varehandelen, anbefaler HK-medlemmene å stemme nei i uravstemningen.
STEM NEI: Disse fire tillitsvalgte ber HK-medlemmene i varehandelen stemme nei til meklingsresultatet. Fra venstre: Fawsi Adem, Charlott Pedersen, Guro Solheim og John Thomas Suhr.
Ylva Seiff Berge
lene.svenning@lomedia.no
– Dette er et historisk resultat, sa forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt i det meklingen var ferdig lørdag morgen.
Grunnen er at HK endelig nådde gjennom med sitt mangeårige krav om å fjerne den såkalte 12-timersregelen. Regelen har betydd at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.
At HK fikk gjennomslag for høyere tillegg for arbeid på lørdag kveld og søndag, samt et eget bilag om bærekraft inn i tariffavtalen, er grunner til at et stort flertall i forhandlingsdelegasjonen anbefaler medlemmene å stemme ja til resultatet.
Ikke godt nok. Det mener fire av de 18 som satt i HKs delegasjon under forhandlingene og meklingen om lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte i varehandelen. Nå anbefaler de medlemmene å stemme nei til resultatet som blir sendt ut på avstemning blant medlemmene som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten mellom HK og Virke. Om de får det som de vil, blir det streik i varehandelen likevel.
Bakgrunn: Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret
– Må holde det vi lover
Fire tillitsvalgte i forhandlingsdelegasjonen anbefaler altså medlemmene å stemme nei til meklingsresultatet. Charlott Pedersen, leder i HKs bransjeråd for handel og service, er en av dem. Det begrunner hun slik:
– Vi gikk høyt ut med kravet om full lønn under sykdom, og sa at vi kom til å ta en kamp for det. Da må vi holde det vi lover, sier hun til HK-Nytt.
Allerede for et år siden varslet hun og andre tillitsvalgte hvilke krav butikkansatte på Østlandet ønsket å stille i dette lønnsoppgjøret. Full lønn under sykdom var et av hovedkravene.
– Å få gjennomslag for dette kravet i lokale forhandlinger på den enkelte arbeidsplass er vanskelig. Dette er et krav vi må få igjennom i fellesskap.
Debatt: «76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»
Rammer ansatte i små butikker
Pedersen er heller ikke helt fornøyd med endringene i tilleggene for ubekvem arbeidstid. De innebærer nemlig at satsen går opp 10 kroner i timen fra klokka 15–16 lørdag, men ned 35 kroner i timen mellom klokka 16 til 18, opp 20 kroner fra klokka 18 og utover, og 14 kroner mer i timen hele søndag.
HK har altså prioritert mer penger til dem som jobber sent på lørdager, og på søndager.
– Jeg forstår innretningen, men det gir en viss slagside. De som jobber i små butikker som ikke holder åpent så lenge på lørdager får mindre igjen for å jobbe denne dagen, sier hun.
Det er Fawsi Adem, leder i HK region Øst, enig i.
– De som jobber sent lørdag og på søndager får mer, og det blir dyrt for arbeidsgiverne å holde åpent da. Men problemet er at de små butikkene ikke vil ha råd til å holde åpent på de tidspunktene, mens de store vil gjøre det uansett, sier han.
Samfunnskritiske yrker: Butikkansatte og renholdere får ikke godkjent korona som yrkesskade. Her forklarer regjeringen hvorfor
– Aldri bytte trygghet mot penger
Adem ser også positive sider ved meklingsresultatet.
– Vi har fått bort 12-timersregelen, og det er bra, sier han.
Likevel synes Adem at det er enkelt å anbefale medlemmene stemme nei til meklingsresultatet.
– Vi skal løfte dem som har minst. Taperne i dette oppgjøret er dem som ikke er sterke nok til å forhandle fram goder lokalt. Trygghet er viktigst. Vi må aldri bytte bort trygghet i penger, sier han og sikter til kravet om full lønn under sykdom.
Ny permanent ordning fra 1. september: Arbeidsgiverne tjener på nye permitteringsregler
– Nå eller aldri
For John Thomas Suhr, leder i Oslo/Akershus HK, er kravet om full lønn under sykdom viktigst. Han synes ikke HK skulle ha gitt seg på det i meklingen, og mener at medlemmene bør streike for å forsøke å få gjennomslag for kravet.
– Full lønn under sykdom er helt vanlig i store deler av arbeidslivet. Koronapandemien har vist at de som jobber i butikk er blant de mest smitteutsatte. De må få full lønn under sykdom. Det er nå eller aldri i dette spørsmålet, sier han.
Suhr har tro på at HK-medlemmene vil vinne gjennom med en streik.
– Medlemmene har sagt at de er klare til streik, og vi er sterkere enn noensinne. Det strømmer inn med medlemmer, sier Suhr.
Fawsi Adem har inntrykk av at mange medlemmer er skuffet over meklingsresultatet. Han tror at det vil bli et nei-flertall i uravstemningen.
Det vil han og de andre bidra til. De neste ukene vil de besøke klubber i regionen for å legge fram sitt syn på saken. Men:
– Vi skal fortelle om både fordelene og ulempene ved meklingsresultatet. Det synes jeg er ekstremt viktig, sier han.
Streikevillige medlemmer
Guro Solheim er tillitsvalgt på Husfliden i Bodø og er leder i bransjegruppa for handel og service i HK region Nord-Norge. Hun er heller ikke fornøyd med resultatet i lønnsoppgjøret, og mener de ansatte i de minste bedriftene får for lite.
– For dem er resultatene av sentrale forhandlinger viktig. De har ikke styrke til å forhandle selv, slik som i Coop, for eksempel. Full lønn under sykdom er det viktigste kravet, det kan vi bare få til i sentrale forhandlinger, sier hun.
Også Solheim peker på at ansatte i butikker som ikke har åpent sent på lørdag eller søndag ikke får noe igjen for endringen i ubekvemstilleggene. Og selv om Solheim er glad for at 12-timersregelen er borte, mener hun ikke det nødvendigvis vil få så stor betydning.
– Det er ofte studenter og skoleelever som har så små stillinger, og de kan heller ikke jobbe mer, sier hun.
– Er medlemmene villige til å gjennomføre en streik, tror du?
– Det ser jeg ikke på som noe problem. Det er stor enighet blant medlemmene om at de er villige til å streike for full lønn under sykdom, sier Solheim.
Hun ber medlemmene om å sette seg godt inn i meklingsresultatet.
– Jeg anbefaler medlemmene å stemme nei, om ikke annet enn i solidaritet med dem som jobber i de minste bedriftene. Det viktigste er at de tenker seg godt om og vurderer om dette er godt nok for dem. Ikke svar ja eller nei fordi noen sier det. Reflekter over det og ta et eget standpunkt, oppfordrer Guro Solheim.
Nye permitteringsregler: Dette mener partiene på Stortinget om de nye ordningene
Fra nei til ja
Også for Mikael Kristoffersen er full lønn under sykdom viktig. Kristoffersen er klubbleder for de ansatte på hovedkontoret i Coop Norge. Etter at meklingen var over, anbefalte han medlemmene sine å stemme nei til resultatet, fordi det ikke inneholdt full lønn under sykdom. Nå får han og kollegene i Coop Norge likevel full lønn under sykdom, etter at det er inngått en lokal avtale om det. Derfor vil han stemme ja til resultatet på kontoroverenskomsten.
Han forstår likevel at medlemmer som ikke har fått full lønn under sykdom kan komme til å stemme nei.
– Det er dårlig å tråkke på folk som ligger nede. Syke får en ekstra straff når de må få penger av Nav på egen hånd, mener han.
HK-medlemmene har frist til torsdag 1. oktober til å avgi sin stemme i uravstemningen. I løpet av kort tid vil de som er omfattet av de tre aktuelle overenskomstene motta en epost og/eller en sms med instruksjoner om hvordan avstemningen skal foregå, opplyser forbundet.
HK må melde fra til Riksmekleren om medlemmene har godkjent meklingsresultatet eller ei innen mandag 5. oktober klokka 14. Blir det et ja-flertall, er resultatet godkjent. Blir det et neiflertall, blir det streik. Når det eventuelt vil skje, er ikke avklart.