JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DEBATT: Jan Tore Sanner (H) diskuterte digitalisering med Robert Steen (Ap).

DEBATT: Jan Tore Sanner (H) diskuterte digitalisering med Robert Steen (Ap).

Leif Martin Kirknes

IT-debatten har gått fra å handle om budsjettsprekker til å handle om hastighet

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Ap) og Oslo kommunes finansbyråd Robert Steen (Ap) deler utålmodighet om offentlig digitalisering.11.08.2017
11:26
14.08.2017 14:46

leif.kirknes@lomedia.no

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner opplever at ting har endret seg de fire siste åra. Fra å være opptatt av overskridelser av tid og kost i IT-prosjekter har debatten endret klang – nå er den store diskusjonen hvorfor det ikke går fortere å digitalisere.

– Er det noe som gleder en digitaliseringsminister, er det det!, sier Sanner, som også sier det i hans tid har blitt mer snakk om behovet for samhandling mellom stat og kommune og mer helhetlig tankegang.

– Når du sitter som toppleder hos en etat og ser at kostnaden kommer hos deg, men gevinsten hos naboen, skal du likevel gjøre det, sier Sanner.

Det begynner å skje ting, ifølge ministeren. I sitt første år i denne regjeringen ble han vist mye showrooms under velferdssektorrelaterte besøk. Nå gleder han seg over å se at løsningene har gått fra showroom til utrulling.

– Men vi må videre!, ifølge Sanner, som betegner seg selv som utålmodig, men optimistisk.

– Vi må løfte kompetansen i bredde og spiss, i privat og offentlig sektor. Lederne må også ha strategisk IKT-kompetanse. Vi må sørge for å hente ut gevinstene, og løfte frem bedre samarbeid mellom offentlig og privat. Privat sektor må kobles inn for å løse oppgaver offentlig sektor ikke skal løse på egenhånd.

Hans uttalelser fant sted under fremleggelsen av en rapport om digitalisering sist uke. Rapportens konklusjon kort oppsummert er at det går skikkelig sakte fremover med digitalisering i det offentlige, og da særlig i Kommune-Norge, at man ikke høster nok gevinster av sine prosjekter og at det mangler digital kompetanse hos kommunal ledelse.

Les også: Digitalisering i det offentlige snegler seg fremover

Les også: – Kommunens IT-systemer er eldgamle!

IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid hadde innledningsvis sammenlignet hele situasjonen med et svært tankskip – krevende og langsomt å manøvrere. Den sammenligningen holdt seg ut dagen.

– Det er fart i tankbåten, og når denne kommer opp i enda mer fart, får vi bedre digitalisering. Det sørger for kompetanse i privat sektor som gjør at vi skaper flere trygge arbeidsplasser, sa Sanner.

På tilliten løs

For politisk balanse, som seg hør og bør i disse valgkamptider, var Oslo kommunes finansbyråd Robert Steen (Ap) invitert. Steen minner om at situasjonen i 2013 var annerledes enn i 2017. Han tror videre ikke det står så bra til som Sanner skisserer, men deler ellers mange av Sanners observasjoner.

– Vi beveger oss, mens resten av verden beveger seg fortere. Mens vi jobber med «én pasient, én journal» som viser hvor syke vi har vært og hvilken medisin vi har fått, jobber de store, internasjonale bedriftene med sensorer og teknologi for å sikre at vi ikke blir syke. Jeg tror det går an å bevege seg ekstremt mye fortere.

Steen setter pris på at det har vært et stemningsskifte i digitaliseringsdebatten, også blant politikere, siste året.

– Vi trenger denne debatten. For at offentlig sektor skal være mer relevant, må den være moderne. Det er i dag en overhengende fare for at avstanden mellom offentlig sektor og det innbyggerne møter i sin private hverdag blir for stor. Det offentlige sakker akterut og henger etter, som rapporten også sier, og kommer til å medføre at tilliten til offentlig sektor blir utfordret. Da begynner også basisen og fundamentet for den norske modellen, slik vi kjenner den, å bli utfordret, sier han.

Noe av problemet, tror Steen, er toppolitisk ledelse som ikke har forstått hva dette handler om. De har hørt om «digital transformasjon», men kun valgt å adressere den første delen av uttrykket.

– Dette er en ledelsesutfordring, og en strukturell og kulturell utfordring. Det skjer også i private virksomheter, som opplever «disrupsjon». Vi fortsetter å drive prosesser på tradisjonell måte, og er stolte over hvor mange trær vi sparer på å gå fra papir til digital post. Jeg leste et innlegg om en som sa det så greit: «her venter jeg på smarte offentlige tjenester, og det jeg får er digipost?»

I tillegg savner han mer bestemt styring

– Det er for mange besluttende myndigheter som styrer sine små kongeriker. Derfor forblir det fragmentert.

(fortsetter under bildet)

RÅDHUSET: IKT-Norge, Rambøll og Visma fikk legge frem årets IT i Praksis-rapport hos Oslo kommunes rådhus. Her er IKT-Norges Heidi Austlid og Oslos ordfører Marianne Borgen ute en tur i torsdagens morgensol.

RÅDHUSET: IKT-Norge, Rambøll og Visma fikk legge frem årets IT i Praksis-rapport hos Oslo kommunes rådhus. Her er IKT-Norges Heidi Austlid og Oslos ordfører Marianne Borgen ute en tur i torsdagens morgensol.

Leif Martin Kirknes

Har planen klar

På Oslos vegne erkjenner Steen at rapporten nok betegner et beskrivende bilde. De har mange dyktige, engasjerte ansatte, men likevel blir de hengende etter.

– Jeg har noen observasjoner om hvordan Oslo kommune jobber med teknologi, og jeg tror ikke Oslo er en atypisk offentlig virksomhet. Vi jobber fragmentert, tilfeldig, samt produksjonsorientert og sektorstyrt. Konsekvensene av dette er at vi jobber fryktelig dyrt. Penger går i stor grad til teknisk hjelp til gamle systemer og i liten gra til nyutvikling. Digitale prosjekter gir ofte dårlig effekt og høy risiko, beskriver Steen.

Han tror løsningen blant annet kan være mer tverrfaglige team. Nå skal Oslo brette opp ermene, sier han. De har utviklet en langsiktig visjon om hvordan teknologiutvikling kan være en del av kjernevirksomheten til kommunen. Blant annet har de laget en figur de kaller Tim som skal være en 11-åring med teknologidilla, men uten politisk interesse. Han skal være målbildet for kommunen.

– Hos oss heter det «ta kommunehatten på og sektorlua av». All digital utvikling skal gjøres i et helhetlig perspektiv, ikke i et nisje- og sektorperspektiv. Innbyggerne lever sine liv horisontalt, og vi skal matche livene menneskene lever, sier han.

– Vi skal bryte ned siloene og arbeidet på tvers.

Også politikerne skal vie sin oppmerksomhet til det digitale, fra toppen. Byrådsleder Raymond Johansen leder arbeidet selv, sier Steen. Også lederne skal utvikles så de blir «digitale toppledere».

– Vi starter opp et kompetansehevingsprogram for å utvikle digitale ferdigheter. Vi skal rekruttere DUF-er som vi skal kombinere med VKK-er. Digitale Unge Folk kombinert med Vanlig Voksen Kommunalleder, ifølge Steen.

Alle skal med

Sanner tyr til et kjent slagord fra motparten når han beskriver hans strategi for en god digital fremtid: «alle skal med».

– Skal vi lykkes med digitaliseringsarbeidet, må vi tenkte bredde. Ingens kal gå ut på dato, sier han.

Et av problemene han ser er at regelverk ikke er oppdatert og tilpasset den digitale fremtiden. Mange lover og forskrifter er tilpasset papirets æra. Han skulle gjerne gått raskere frem på det området. Enn så lenge trekker han som eksempel frem endringen fra Tek10 til Tek17.

– I Tek17 har vi tatt det første viktige skrittet mot automatisert byggesaksbehandling, med automatisk regelsjekk. Vi beveger oss i riktig retning, sier Sanner.

(saken fortsetter under bildet)

MODERATOR: Roger Schjerva i IKT-Norge ledet de oppmøtte hos Oslo rådhus gjennom diskusjon mellom Jan Tore Sanner og Robert Steen.

MODERATOR: Roger Schjerva i IKT-Norge ledet de oppmøtte hos Oslo rådhus gjennom diskusjon mellom Jan Tore Sanner og Robert Steen.

Leif Martin Kirknes

Sanner forteller at alle statlige etater skal ta ansvar for å utvikle løsninger der stat og kommune heger bedre sammen. Frislipp av offentlige data og tilknyttede programmeringsverktøy (API) gjør at private aktører uoppfordret kan komme opp med smarte løsninger. På kommunenivå mener han er det en god strategi «å utstyre de digitale lokomotivene med ressurser». Han ser det som naturlig at de store kommunene med alle sine ansatte ligger foran småkommuner som kanskje har IT-ansvarlig på prosentstilling. Samtidig maner han til samarbeid med privat sektor.

– Vi skal ikke bygge opp svære kommunale IT-avdelinger. Det de private kan gjøre bedre, skal de private få gjøre for oss, gjentar han.

De siste ukene har han opplevd en haglskur av spørsmål om outsourcing.

– Jeg er svært opptatt av IT-sikkerhet, men det gjelder helt uavhengig av om man gjør det selv eller kjøper tjenester. Vi må ikke bli så engstelige at vi skal gjøre alt selv. Og det er ikke nødvendigvis sikrere av at vi gjør det selv heller, sier Sanner.

Valgkamp

Når det gjelder selve det valgkamppolitiske av debatten mellom de to, kan det oppsummeres slik: Robert Steen påpeker at det ikke er Jens Stoltenbergs regjering fra 2005-2009-2013 som kommer tilbake om Ap vinner valget. Jonas Gahr Støre kommer inn, og med seg på Statsministerens kontor skal han ta med seg digital kompetanse.

Hvorpå Jan Tore Sanner repliserte:

– Hvis analysen er at du trenger digital kompetanse på Statsministerens kontor, tror jeg noe av det dummeste du gjør er å bytte regjering. Mange av Aps velgere husker Sp som en klamp om foten i åtte år. Nå har klampen blitt større og foten mindre.

Roger Schjerva, IKT-Norges moderator i debatten, poengterte at Rambølls rapport fortsatt beskrev manglende sentral koordinering som hinder for digital suksess, til tross for Sanners fire år i stolen. Hvordan vil det bli med fire nye år, ville han vite.

– Vi har i praksis vist at vi leverer gode resultater og fått på plass viktige verktøy som gir bedre samordning på tvers av staten og på tvers av forvaltningsnivåer. Konkrete, gode resultater mener jeg er et godt skussmål for å gå videre, særlig med konkrete ambisjoner for fremtiden, svarte Sanner.

SUSER AVGÅRDE: Jan Tore Sanner og rådgiver Rikke Høistad Sjøberg på vei fra debatt hos Oslo Rådhus og mot neste sted på programmet.

SUSER AVGÅRDE: Jan Tore Sanner og rådgiver Rikke Høistad Sjøberg på vei fra debatt hos Oslo Rådhus og mot neste sted på programmet.

Leif Martin Kirknes

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.08.2017
11:26
14.08.2017 14:46Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet


Flere saker