JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftverksjef spår økte strømpriser og kraftunderskudd i Finnmark

Per Erik Ramstad tror ikke elektrifisering av Melkøya med landstrøm er en god idé.
Kraftverkssjef og EL og IT-medlem i Alta Kraftlag, Per Erik Ramstad, gir både ros og ris til regjeringen for løftene om et kraft- og industriløft i Finnmark, men mener tidshorisonten ikke er realistisk.

Kraftverkssjef og EL og IT-medlem i Alta Kraftlag, Per Erik Ramstad, gir både ros og ris til regjeringen for løftene om et kraft- og industriløft i Finnmark, men mener tidshorisonten ikke er realistisk.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Regjeringen har nå godkjent Equinors planer om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Samtidig ble det gitt løfter om et solid kraftløft i Finnmark.

Utbygging av vindkraft står sentralt. Det gjør også etablering av ny infrastruktur.

Per Erik Ramstad er kraftverksjef og EL og IT-medlem i Alta Kraftlag. Han har i mange år vært opptatt av å øke kraftproduksjonen og utbygging av linjenettet i Finnmark og har i mer enn 15 år spådd krise hvis ikke kraftsatsingen i nord trappes opp.

Fikk du med deg denne? EL og IT Forbundet støtter elektrifisering av Melkøya

I regjeringens pressemelding "Kraft og industriløft for Finnmark" står det at regjeringen mener det er realistisk å øke kraftproduksjonen i fylket like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Melkøya (350 MW) innen 2030.

Det har Ramstad lite tro på skal skje.

Må bli vindkraft

– Det er ikke mulig å sikre økt produksjon og linjekapasitet innenfor den tidshorisonten som blir forespeilet. Det er ikke realistisk, sier Per Erik Ramstad i et intervju med Altaposten i etterkant av regjeringens pressekonferanse forrige tirsdag.

Han ser ingen annen løsning enn å bygge ut vindkraft. Alternativet er vannkraft, kjernekraft, eller eksisterende gasskraft, noe han mener ikke er innenfor rekkevidde. Han ser heller ingen realisme i en effekt-oppgradering av Alta Kraftverk.

Bra med linjebygging

Ramstad er ikke bare negativ til regjeringen kraftløfter. Han mener blant annet at det er veldig gode nyheter hvis tempoet på linjebyggingen forseres, med blant annet en ny 420-linje fra Skaidi til Varangerbotn.

Å få bygget vindkraft-anlegg på land mener han kan bli en krevende prosess, blant annet på grunn av reindriftsinteressene, men også nye regler og nye krav, i tillegg til at det er snakk om å innføre grunnrente for vindkraft.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse