JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen går inn for elektrifisering av Melkøya. Det sikrer jobben til Oskar Simen

Melkøya elektrifiseres, til tross for stor politisk motstand. Regjeringen lover samtidig en stor kraftpakke til Finnmark.
Uten elektrifisering måtte gassanlegget stenge ned etter 2030, hevder Oskar Simen Schjeldrupsen, prosessoperatør og tillitsvalgt for Equinor på Melkøya. 

Uten elektrifisering måtte gassanlegget stenge ned etter 2030, hevder Oskar Simen Schjeldrupsen, prosessoperatør og tillitsvalgt for Equinor på Melkøya. 

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Regjeringen har gitt klarsignal for elektrifisering av gassanlegget på Melkøya.

Samtidig lover den å sørge for at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark innen 2030 må øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved anlegget Hammerfest LNG.

Blodhet sak

Elektrifisering av Melkøya har vært en omstridt sak for Nord-Norge og hele det politiske Norge.

På den ene siden kan Norges muligheter til å oppnå FNs klimamål ryke uten elektrifisering av Melkøya. Mange arbeidsplasser vil også kunne gå tapt uten.

På den andre siden frykter hele landsdelen at elektrifiseringen skal ta all kraften i landsdelen og sende strømprisen til himmels. Det kan føre til kraftkrise i nord, mener kritikerne.

Aktuelt: Hjelp, jeg kommer meg ikke på jobb! Slik er reglene under ekstremvær

Senterungdommen advarer

Mindre kritisk for regjeringen ble det på ingen måte da regjeringspartiet Senterpartiet sa blankt nei til å bruke kraft fra land for å elektrifisere Melkøya.

«Senterpartiet vil ikke gå inn for løsninger som svekker forsyningssikkerheten i det landbaserte kraftsystemet eller løsninger som direkte eller indirekte driver opp prisene i det norske strømmarkedet», het det i vedtaket.

Høyres landsmøte gikk også inn for noenlunde det samme, om at petroleumsinstallasjoner på land skal vurderes og betinges av tilstrekkelig tilgang på kraft og nettkapasitet før det eventuelt skal elektrifiseres med landstrøm.

Fremskrittspartiet og Rødt har gått i bresjen på Stortinget for å sette en stopper for planene om elektrifisering.

Etter at avgjørelsen nå er tatt, går Senterungdommen så langt at de ber moderpartiet vurdere regjeringssamarbeidet.

– Dette er dyr symbolpolitikk, og elektrifisering vil tappe hele Nord-Norge for kraft, sier leder i Senterungdommen Andrine Hanssen-Seppola i en uttalelse ifølge NTB.

Het politisk potet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaller nyheten er et stort kraft- og industriløft for Finnmark.

– Pakken sikrer sysselsetting på anlegget og kommer til å gi store ringvirkninger når det gjelder aktivitet i nord, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Dette gir håp. Ikke bare for landsdelen, men for hele Norge, legger hun til.

Oskar Simen Schjeldrupsen (27) er prosessoperatør og tillitsvalgt for Equinor på Melkøya.

Han påpeker at elektrifisering er en del av hele Snøhvit Future-prosjektet, også ut fra krav som er stilt fra myndighetene.

Spørsmålet om elektrifisering var egentlig et være eller ikke være for hele prosjektet, mener han. Uten elektrifisering måtte gassanlegget stenge ned etter 2030, hevder Schjeldrupsen.

LO-tillitsvalgte i landsdelen har imidlertid vært delt i sin oppfatning.

Bakgrunn: Tillitsvalgt advarer mot Equinors plan: – Om Melkøya blir elektrifisert, vil regionen dø ut

Trenger mer kraft

På Melkøya produseres det gass som selges til Europa. Equinor annonserte sine planer om å elektrifisere Melkøya like før jul i fjor.

Anlegget skal oppgraderes for 13,2 milliarder kroner, og gasskraft byttes ut med ren elektrisitet. 

– Anlegget skal driftes etter de nye retningslinjene som myndighetene har gitt oss. Prosessanlegget må oppgraderes på flere områder, og det klarer vi ikke uten den planlagte elektrifiseringen i prosjektet, forklarte Oskar Simen Schjeldrupsen til FriFagbevegelse etter regionkonferansen til LO i Troms og Finnmark i februar i år.

– Equinor trenger mer kraft for å bygge nye moduler, for å kunne holde oppe trykket i produksjonen. Hvis man ikke gjennomfører dette, klarer man ikke ha nok brønntrykk. Da må vi stenge ned etter 2030. Da vil vi ikke ha nok trykk fra brønnene til videre produksjon. Med elektrifisering og oppgraderinger av anlegget kan vi holde på i minst 20 år til, utdypet han.

Han har selvsagt registrert motstanden, og deler også bekymringen for kraftsituasjonen i Finnmark.

– Jeg håper regjeringen har en god plan for å ivareta fylket vårt både i forhold til kraftsituasjonen og arbeidsplasser, sier han til FriFagbevegelse i dag.

Melkøya er en hjørnesteinsbedrift, og avgjørelsen berører mange arbeidsplasser både direkte og indirekte, mener Schjeldrupsen.

Planene er godkjent

Nå har Ap/Sp-regjeringen godkjent de endrede utbyggingsplanene for Snøhvit Future-prosjektet og gitt konsesjon til ny 420 kV-kraftledning fra Skaidi til Hyggevatn og 132 kV-ledning fra Hyggevatn til Melkøya.

 – Dette er en viktig dag for både norsk industribygging, arbeidsplasser i nord og for klimaet. Vi legger til rette for at Hammerfest LNG kan opprettholdes til 2040 med alle de positive ringvirkningene det har i nord, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Revitalisere kraftsystemet

Regjeringen presenterer samtidig nye mål for revitalisering av kraftsystemet i Finnmark.

Uten økt nettkapasitet er det ikke mulighet for nye, større industrietableringer eller ny kraftproduksjon i store deler av fylket, påpeker regjeringen.

Regjeringen har satt som mål at:

• Ny infrastruktur for strøm i Finnmark skal være i drift innen 2030, forutsatt konsesjon.

• Den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark skal innen 2030 øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Hammerfest LNG, forutsatt konsesjon.

Melkøya, anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Melkøya, anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Tormod Ytrehus

– Helt nødvendig

LO-leder Peggy Hessen Følsvik understreker at det er avgjørende at regjeringen følger opp det de lover i denne pakken.

– Elektrifisering av Melkøya er helt avgjørende om Norge skal klare å oppnå klimamålet om å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030, poengterer hun.

Også forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, kaller forlengelsen av levetiden til Melkøya-anlegget for «godt nytt».

– Kraftløftet for Finnmark vil bety mer kraft og mer nett i vårt nordligste fylke. Det er viktig for Norge, skriver han skriver i en epost til FriFagbevegelse

Regjeringens beslutning er viktig både sikkerhetspolitisk og med tanke på beredskap mot prisøkning, mener forbundslederen.

– Prioriteringen av Finnmark både når det kommer til nytt nett og ny kraftproduksjon er sikkerhetspolitisk riktig og nødvendig. Dette er signaler verken Statnett eller andre aktører kan ignorere, skriver Alfheim.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener elektrifisering av Melkøya er avgjørende for at Norge skal nå sine klimamål.

– Jeg er glad for at dette gjøres samtidig med storstilt utbygging av kraft og nett. Slik sikrer vi arbeidsplasser i Finnmark, og sørger for at dette viktige klimaprosjektet ikke går på bekostning av annen industri, sier han til FriFagbevegelse.

– Samlet er elektrifiseringen av Melkøya og vedtakene knyttet til klima, kraft og industri et kjempeløft for Nord-Norge, legger han til.

Eggum mener dette vil gi omfattende ringvirkninger i Finnmark og Nord-Norge.

– Nå ligger alt til rette for at dette kan bli et stort positivt bidrag til sysselsetting, bosetting og verdiskaping i nord, sier Jørn Eggum.

Mye lest: Så mye får du i strømstøtte fra 1. september

Annonse
Annonse