JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtidas arbeidsliv

Nå går Telenor tungt inn i kunstig intelligens. Tillitsvalgte Esben tror det er fornuftig

Den norske telegiganten skal samarbeide med et amerikansk maskinvareselskap om KI. Esben Smistad hadde vært mer bekymret, om Telenor ikke utforsket KI.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Telenor skriver i en pressemelding at de sammen med det amerikanske maskinvareselskapet Nvidia vil bruke kunstig intelligens (KI) til å optimalisere Telenors nettverk og interne prosesser, samt selge KI-tjenester til selskaper og offentlige virksomheter.

Telenor Group-konserndirektør Amol Phadke, som også er teknologidirektør, skriver i en pressemelding at han gleder seg til å samarbeide med Nvidia.

– Dette vil bidra til å akselerere overgangen vår til å bli et sky- og KI-basert selskap. Samarbeidet vil gjøre Telenor i stand til å utvikle fremtidsrettede løsninger til kundene våre, drive innovasjon og effektivitet på tvers av driften vår, og bidra til utviklingen av KI-økosystemet i Norden, skriver han.

Framtida: Slik er arbeidslivet i 2030, ifølge KIs egne betraktninger

Må utforske nye ting

Teleselskapet har samtidig lansert et eget KI-program, kalt «AI First-program», som de mener skal sikre at KI innføres på ansvarlig, inkluderende, trygg, sikker og bærekraftig måte.

Telenors EL og IT-konserntillitsvalgte Esben Smistad er til stede på Mobile World Congress i Barcelona der Telenor har lansert nyheten.

– EL og IT i Telenor er opptatt av at vi skal være effektive og at Telenor leverer gode tjenester som kundene har lyst til å bruke. Vi tror ikke det er mulig uten at vi også utforsker mulighetene som ligger i ny teknologi og verktøy, som for eksempel KI, skriver han til Nettverk rett etter lanseringen.

Esben Smistad

Esben Smistad

Leif Martin Kirknes

Ikke så bekymret

Han synes det er positivt at konsernsjefen er tydelig på at bruken av KI ikke har som målsetting å erstatte mennesker.

– Det forplikter, skriver Smistad.

Han er derfor ikke bekymret for arbeidsplassene for EL og IT-medlemmene.

– Vi hadde vært mer bekymret for arbeidsplassene i Telenor om man ikke skulle utforske mulighetene som ligger i KI. Men vi er tydelige på at KI ikke kan erstatte mennesker, oppgavene kommer kanskje til å endres, men det vil fortsatt være behov for arbeidskraft, skriver han.

«Gaming» og KI

Nvidia er et amerikansk selskap som lager maskinvare, særlig kjent for å lage grafikkort-prosessorer til datamaskiner, til bruk i forbindelse med dataspill og annen avansert grafikkmodellering.

Det har vist seg at slike grafikkort-prosessorer er svært godt egnet til kompliserte regneoppgaver, og derfor brukes også disse til alt fra generell forskning til Bitcoins-kalkulering og KI.

Nvidia har med stor suksess kastet seg inn i KI-næringskjeden og blitt verdensledende på KI-maskinvare.

Markedstallene er litt sprikende, men de ulike kildene peker på en markedsandel mellom 70 og 90 prosent.

Maktbalanse: LO kan ikke la tek-gigantene få herje fritt med kunstig intelligens, advarer IT-ekspertene

Nasjonal plattform

Telenor ønsker å bygge en nasjonal skyplattform for KI med hjelp fra Nvidia. De ønsker å bruke plattformen blant annet til generativ KI i de nordiske markedene.

Generativ KI er enkelt forklart IT-tjenester som kan brukes til meningsfull kommunikasjon mellom datamaskin og mennesker og skape innhold ut fra dette, som tekst og bilder. ChatGPT er et godt kjent eksempel på en slik tjeneste.

Telenor sikter også mot å implementere innovative KI-løsninger i hele sin egen virksomhet, fra kundeservice til nettverksoptimalisering, skriver de i meldingen.

Les også: Eksperter tror ikke kunstig intelligens vil ta jobben din

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse