JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
5G: Petter-Børre Furberg mener 5G i tillegg til å være kult på mobiltelefonen, vil bli et reelt alternativ til fiberbredbånd i hjemmet, ikke minst i grisgrendte strøk der det er ulønnsomt å bygge fiber.

5G: Petter-Børre Furberg mener 5G i tillegg til å være kult på mobiltelefonen, vil bli et reelt alternativ til fiberbredbånd i hjemmet, ikke minst i grisgrendte strøk der det er ulønnsomt å bygge fiber.

Leif Martin Kirknes

Telenor skal være ferdige med 5G-utbygging i 2024

Det viktigste prosjektet for Norge i hele dette tiåret, ifølge selskapet, som vil sette en hel drøss ulike yrkesgrupper i arbeid når 8.000 basestasjoner skal oppgraderes i radig fart.23.10.2020
14:48
23.10.2020 15:26

leif.kirknes@lomedia.no

I dag lanserte Telenor sin plan for 5G-utrulling. Det skal være gjengs 5G-dekning over hele landet i 2024, ifølge planen. De startet uttesting av nettet for et par år siden og åpnet det kommersielt i Trondheim den 13. mars, samme dag som landet gikk inn i korona-lockdown. Nå skal resten av landet forløpende få tilgang til godbitene.

– Dette er trolig den viktigste investeringen og det viktigste prosjektet i Norge dette tiåret, sier Ric Brown, privatmarkedssjef i Telenor.

Om lanseringen i 13. mars kanskje havnet noe i skyggen av regjeringens dramatiske budskap samme dag, har Telenor i løpet av korona i det minste fått vist at de nåværende nettverkene duger, mener norgessjef Petter-Børre Furberg.

– Vi fikk demonstrert viktigheten av den digitale infrastrukturen som telebransjen leverer. Vi besto på alle måter testen fordi vi over mange år har bygget en solid infrastruktur over hele landet. Den er bygget opp av et hundretalls fiberleverandører og tre store mobilselskap, sier Furberg, som legger til at kravstore kunder også har gitt press om å ha et tipp-topp nettverk.

– Savner sidestykke

For at nettet fortsatt skal være tipp-topp og i verdensklasse skal de nå investere store summer i 5G-utbygging framover. Det må til når det bare i år har vært en vekst i mobildata på 30 prosent, og det forventes at dette skal ganges med ti de neste ti årene.

– Det vi skal gjøre nå er i et omfang som savner sidestykke, samtidig som vi har kunder som forventer at dette skal skje uten noen som helst kapasitetsproblemer, sier teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i selskapet.

Det var Trondheim som fikk gleden av lansering 13. mars. Telenor begynner nå forltløpende å slå på øvrige storbyer. Oslo og Bergen kommer på lufta i november. Stavanger i desember. Bodø i januar neste år. I april neste år slås 5G på for Kristiansand, Tromsø, Ålesund, Drammen og Fredrikstad.

Det skal i snitt bygges fem 5G-basestasjoner hver bidige dag, som i snitt hver dag vil gi 3500 nye nordmenn tilgang til 5G, som de får nytte av såframt de har en telefon eller annet utstyr som støtter dette.

– Vi trenger et godt samarbeid med mange for å lykkes. Leverandørene, entreprenørene som virkelig er ute i felten, alle kommunene som er med på samarbeid, og alle grunneierne. Vi er spente og litt svette, det vi skal gjøre nå har vi ikke gjort før.

(Fortsetter under bildet)

OMFATTENDE: Linda Øfsthus forklarer at hver basestasjon-oppgradering er et lite byggeprosjekt.

OMFATTENDE: Linda Øfsthus forklarer at hver basestasjon-oppgradering er et lite byggeprosjekt.

Leif Martin Kirknes

Masse små byggeprosjekter

Telenor har bygget opp det de kaller en fabrikk for å styre oppgraderingen av deres 8.000 basestasjoner. Hver enkelt basestasjon er et lite byggeprosjekt, forklarer Øfsthus, det det trengs byggeløyver, entreprenører og full pakke.

– Det er en total omkonfigurering av «sitene», som skal gjøres på en måte der alle i området bevarer god tjeneste gjennom prosessen, sier hun.

«Fabrikken» skal ta seg av papirarbeid og sørge for å skaffe mengdene med folk som trengs ute i felt for å skru det opp på en trygg og kvalitetsbevisst måte. Det skal skje en formidabel IT-jobb med å få systemet til å funke i hop i bakkant, mens det i prosessen også må legges mye fiber, da hver basestasjon skal ha to føringsveier.

– For å være i forkant med å rulle ut, må transportnettet være oppgradert i forkant, sier Øfsthus, som sier at Telenor er i gang med å ansette en hel haug folk i forbindelse med 5G-utbyggingen.

Entreprenører, leverandører, underleverandører

På spørsmål fra Nettverk om de velger én hovedentreprenør eller går for mange små lokalt, forteller hun at de så langt har valgt seg ut fire hovedentreprenører som er ansvarlig for arbeidet.

– Det er en formidabel jobb som skal gjøres ute i felten. Vi jobber med flere entreprenører, og flere underleverandører som igjen har mange underleverandører. Vi bruker våre normale anbudsprosesser når vi gir ut de store volumene. I første fase er det fire per nå, det er viktig å ha flere bein å stå på, sier hun.

– Med mange underleverandører i spill, øker kompleksiteten og oversikten. Hvordan skal dere sikre at det ikke oppstår arbeidsmessige uhumskheter, slik som har skjedd tidligere i teleprosjekter i landet?

– Vi kjenner entreprenørmarkedet godt og har brukt mye tid og krefter sammen med dem på oppfølging, og så hender det vi uansett drar ut og sjekker. Vi har strenge regler, ikke bare for hva våre ansatte gjør, men som gjelder alle som gjør jobber for oss, sier Øfsthus.

Hun forteller at de har med seg dyrekjøpte erfaring fra Asia som de har lært av og tatt med seg i Telenor Norge.

– Vi har prosesser og oppfølging av den enkelte entreprenør og hvordan de jobber målbevisst for å sikre at ansatte behandles skikkelig og trygt, sier Øfsthus.

Les også: Telenor vil skjerpe forventningene til sine entreprenører

(Fortsetter under bildet)

«HELT RÅTT!» Ric Brown melder om noen svært entusiastiske tilbakemeldinger fra pilotbrukere av 5G-nettet i Flokenes ved inngangen til Førdefjorden.

«HELT RÅTT!» Ric Brown melder om noen svært entusiastiske tilbakemeldinger fra pilotbrukere av 5G-nettet i Flokenes ved inngangen til Førdefjorden.

Leif Martin Kirknes

Kost/nytte?

Gjennomgående snakker de tre Telenor-direktørene mye om viktigheten av kvalitet i nettverket. Nettverk silte spørsmål ved hvordan kost/nytten ser ut i alt dette, i et økonomisk bilde der Telenor blant annet selger hovedkvarteret sitt og verden ellers ser ut til å være drevet av et generelt ønske om å spare inn mest mulig.

Der forklarer Øfsthus at hun ikke tenker på ordet «sparing» når hun tenker på denne utbyggingen, men at 5G uansett blir rimeligere totalt sett for selskapet når det skal rigge seg til en vekst med ti-gangen av datatrafikk de neste ti år, fremfor å justere på sine gamle basestasjoner, og at 5G-basestasjonene dessuten også kan brukes til andre oppgaver enn bare mobiltrafikk fra forbrukere.

– Når vi først skal dekke behovet med ti-gangeren, er 5G en investeringsoptimal måte å gjøre det på, sier hun, mens Furberg legger til at selskapet bruker sin internasjonale innkjøpskraft til å få gode priser fra leverandørene.

Les også: Ericsson skal levere det nye 5G-nettet

– Det beste

Furberg forsikrer om at kvalitet og sikkerhet er gjennomgående i deres 5G-planer. Ikke minst mener han 5G-basestasjon med dobbel føringsvei, såkalt «dual homing», for eksempel ville gjort at mobilnettet ikke ramlet ned under jordskredet i Jølster for i overkant av et år siden.

– Vi skal sikre at norske kunder får det beste, sier han.

Han skulle ellers ønske det var satt av mer penger til utbygging av kommunikasjon i statsbudsjettet.

Hovedkonkurrent Telia har for øvrig planer om å ha landsdekkende 5G-nett i 2023.

Les også: Telia åpner 5G-nett i Oslo

5G, hva er greia?

• Neste generasjons mobilnett. Veldig kort fortalt kjappere og mye bedre enn forrige generasjon (4G). Men 5G-nettet har også mulighet for funksjoner som gjør det vesentlig forskjellig fra de foregående nett-teknologiene.

• Vi forbrukere vil kanskje først og fremst legge merke til «surfe-hastigheter» svært mye høyere enn på dagens teknologi. Vi snakker om gigabit i stedet for megabit, som er fint for oss som streamer mye video på ettermiddagen, i noen hjem opptil flere filmer på likt.

• Dagens 4G har teoretisk makshastighet for nedlasting på 300 mbit (0,3 gigabit), og 150 megabit opplasting (0,15 gigabit). I en uhøytidelig måling på Gaustad i Oslo akkurat nå (23/10-20, 14:08) fikk Nettverk loggført 131–162 megabit nedlasting (😊) og 4–5 (!) megabit opplasting (0,04-0,05 gigabit 😲). Mens 5G skal ligge på plussiden av en gigabit (1000 megabit 😎), og teoretisk makshastighet på 10 gigabit (10.000 megabit 🤪).

• Det er plass til uhorvelige mengder med kommuniserende enheter i 5G-nettverket. Om en ser bort fra våre mobiltelefoner kan det være dingser som fjernstyrer ovner på hytta, bil-systemer, GPS-tyvsikring på sykler, individuell overvåking av sauer på beite, nedgravde sensorer som merker om parkeringsplasser er ledige, lamper, klokker, kaffemaskiner – alt som er en del av det som kalles tingenes internett.

• 5G-teknologien byr til forskjell fra forgjengerne på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester, nødnett etc.

• 5G kan brukes ulikt avhengig av formål. En parkeringsplass trenger ikke ha tilgang på superrask kommunikasjon for å varsle at det er blitt ledig parkeringsplass. Men det er viktig for parkeringsselskapets omsetning at omgivelsene får vite at den er ledig. En slik garantert tjenestekvalitet vil også være viktig for nødtjenester og helse, der sekundene teller.

• Videotitting på den annen side, krever gjerne litt hastighet, men direktesendt video over internett har gjerne «buffer»-teknologi innebygget, der du ligger litt i forkant og «har noe å gå på» om kommunikasjonsteknologien sliter med litt småforsinkelser. Så her trengs ikke så høy tjenestekvalitetsgaranti.

• Mens selvkjørende biler må kunne få informasjon med ekstreme krav til at det ikke er forsinkelser, på millisekundnivå eller sikkert helst lavere, slik at de kan bråbremse på flekken om veien forteller dem at de må det, eller i det hele tatt opprettholde optimal kjøring når alle bilene skal samarbeide digitalt og helautomatisk om trafikkflyt.

• Rent teknisk er 5G såkalt skivedelte nettverk. Det opprettes hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder som helsetjenester, industri og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Les også: 5G har ingenting med korona å gjøre

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.10.2020
14:48
23.10.2020 15:26Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker