JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor vil skjerpe forventningene til sine entreprenører

Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, gjør seg klar for å avlive fastnettet. Men først skal han avlive 3G-nettet.
PÅ BEFARING: Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, på befaring ved telesentralen i Lærdalsøyri etter storbrannen i 2014.

PÅ BEFARING: Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, på befaring ved telesentralen i Lærdalsøyri etter storbrannen i 2014.

Leif Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, måler mye dekning i sin arbeidshverdag. Årlig blir det 15.000 km på motorsykkel, 80.000 km i bil og noen tusen km på snøskuter, utrustet med bokser som måler ulike parametere.

Disse målingene kommer i tillegg til kjøretøy som drosjer og busser rundt i landet som også kjører rundt med en noe enklere variant av Amundsens måleboks. Men han insisterer på å kjøre selv likevel.

– Jobben min kunne jeg styrt fra kontoret på Fornebu, men jeg ønsker å sitte på førstehånds info, sier han.

Han kom inn i Telenor med ansvar for markedsbasert utbygging. Satt på spissen var datidens NMT-mobilnett først og fremst bygget ut på østkanten i Oslo, der teknikerne bodde. Men Netcom kom etter hvert på banen og det var bare å skjerpe seg. Netcom er kanskje det beste som har skjedd Telenor, mener Amundsen.

– Vi hadde aldri klart å komme dit vi er i dag uten konkurransen fra Netcom, sier han.

Telia med gladnyheter til telekommontører

Forventninger

Han var invitert til å snakke på EL og IT Forbundets Teleentreprenørkonferanse, og der snakket han også litt om entreprenører. Tidlig i november ødela en entreprenør tre kilometer med fiberkabel ved Halden da togskinner skulle pusses ned for å bli mer sikre. Det førte til at 33 fastnettabonnementer ved Aspedammen manglet telefon. I Aspedammen er det heller ikke mobildekning, hverken fra svensk eller norsk side. Telenor fikk etter hvert reparert fiberen, men Amundsen varsler at Telenor fremover forventer topp kvalitet.

– Vi forventer en helt annen leveringspresisjon i dag enn før fra våre leverandører. Hvis vi sier noe skal være ferdig 10. april, er det ingen lekedato, sier Amundsen.

– Noen her i rommet er bedre på dette enn andre, sier han til forsamlingen av hovedsakelig telekommontører.

Kristoffer Krokan begynte som linjemontør i Telegrafverket i 1944. Han og kona har vært LO-medlemmer i til sammen 113 år

Fasttelefonen utgår

Leveringspresisjon blir ekstremt viktig i Telenors moderniseringsreise, ifølge Amundsen. Et brudd som i Aspedammen hadde gått greit om det hadde skjedd på Torshov eller i Tromsø, men det er problematisk når man snakker om eldre personer, gjerne over 80, som bor langt inne i skogen der de har bodd i generasjoner.

Samtidig ser Amundsen at det på et tidspunkt kommer til å bli ulønnsomt med fasttelefoni. Snittalderen er kanskje 70+, og ungdommer bestiller ikke.

– De neste årene kommer jeg til å bruke mest tid på utfasing av fasttelefon. Jeg vet ikke når, men det blir om få år, når vi kommer til en akse der kostnadene er dyrere enn det smaker, sier Amundsen, som legger til at selskapet også må ta rede på hva slags mobildekning som er god nok før dette kan skje.

Telenor har 99,7 prosent befolkningsdekning på 4G – men målt i flateareal dekker Telenor 82 prosent av landet. Det er dermed 18 prosent flateareal der det ikke er dekning. Og også her bor det og ferdes det mennesker.

– Utbyggingen kommer til å koste, men vi må gjøre det. Som dominerende aktør har vi leveringsplikt, sier Amundsen.

Midt i julestria i fjor mistet 86 ansatte i Telenor Kundeservice Harstad jobben

(Fortsetter under bildet)

KUTTER FASTNETTET: Bjørn Amundsen tør ikke spå når, men anslår at det er kun få år til fastnettet er historie.

KUTTER FASTNETTET: Bjørn Amundsen tør ikke spå når, men anslår at det er kun få år til fastnettet er historie.

Leif Martin Kirknes

Kobler ned 3G

Telenor har 75000 4G-«siter» i Norge (anlegg med mobilsendere), i tillegg til repeatere (som mottar og videresender signal). Men om fastnettet skal bort må det anslagsvis bygges 1500-3000 nye siter fra bunnen.

– Med alle byggemeldinger og penger som må til, er det ikke gjort på kort tid, understreker Amundsen.

Med noen kommuner samarbeider de om utbygging i kompliserte områder etter den såkalte «Hagamodellen» - Telenor kaller det Haga-budsjetter. Spleiseprosjektene skal ikke gå i overskudd for Telenor, de fleste bygges til selvkost, men prosjektene er alfa og omega for at folk kan bo der de bor og skape næringsutvikling der de har næring. Noen kommuner gjør mye av det, for eksempel Trøndelag, andre mindre.

Norges beste telekommontør spleiset fiber i en forrykende hastighet

Amundsen nevner også at selskapet er i ferd med å koble ned sitt 3G-nett. Han tipser derfor om at leverandører av AMS-strømmålere og annen type M2M- (maskin-til-maskin-kommunikasjons-) utstyr bør sørge for at utstyret er kompatibelt med riktige teleteknologier.

– Det har kommet ny teknologi rundt hvert tiende år, og det kommer til å gå raskere fremover. Vi kan ikke drifte fem generasjoner med mobilnett samtidig, så vi må skru av 3G-nettet.

Taletrafikk over datalinje

900mHz-båndet slås av i 2019 og resten i 2020. Hvis ikke blir det ikke nok frekvenser til å takle den voldsomme årlige veksten i databruk. For å dra en parallell, viser Amundsen til at det var 384 kbit/s i hastighet da 3G-nettet i sin tid ble åpnet (0,384 mbit/s). Under Arctic Race i august i år målte han 350 mbit/s hastighet på Tana Bru.

– Det er viktig å frigjøre frekvenser. Vi flytter over på 4G, sier Amundsen.

Telenor åpner dingse-lab

Han vil også ha datatrafikk heller enn gammeldags taletrafikk. Moderne 4G-telefoner støtter VO-LTE, en teknologi som sender tale som datatrafikk. Men han trenger litt hjelp fra telefonprodusentene for å få dette til, for enkelte telefoner kommer med VO-LTE slått av som standard.

– Folk må ikke bare ha telefoner som støtter 4G, de må også ha telefoner som gjør at de ikke fysisk må velge å slå på VO-LTE, sier han.

5G

I tillegg er Telenor, som Nettverk tidligere har omtalt, i gang med å teste ut 5G. Nettet skal bygges ut, men det er ikke sikkert det blir å få over alt. Grunnpilaren til Telenor vil være 4G.

– Aker Brygge er for eksempel ikke det viktigste stedet å ha 5G, alle har fiber der. Men fiskenæringen bruker teknologi for å fore fisk på individnivå, og det krever en helt annen båndbredde i kommunikasjonsnettet. 5G ville vært fantastisk der, sier Amundsen.

Telenor åpner 5G-demo på Kongsberg

Konkurrenten Telia vil for øvrig også slå av 3G i løpet av 2020.

KJØRER MYE: Bjørn Amundsen med dekningsmålingsbilen sin i Lærdal etter brannen i 2014.

KJØRER MYE: Bjørn Amundsen med dekningsmålingsbilen sin i Lærdal etter brannen i 2014.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse