JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor åpner 5G-demo på Kongsberg

Men selv om selskapet satser på offisiell lansering i 2020, innrømmer de at det blir noen år til selvkjørende biler tar over motorveien.
FJERNDIAGNOSE: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor får sjekket helsa si over 5G via en robot som fjernstyres av en lege.

FJERNDIAGNOSE: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor får sjekket helsa si over 5G via en robot som fjernstyres av en lege.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

5G er neste generasjons mobilnett. Men det skal ikke erstatte 4G, de to teknologiene vil leve side om side i mange år, anslår Telenor. 4G vil sikre grunndekningen. Men 4G er ikke nok i seg selv. Mengdene av utstyr som skal sende og motta data, og mengden data som skal sendes og mottas, vil eksplodere.

– I en morgendag der alle og alt er koblet opp i en perfekt storm av kunstig intelligens, tingenes internett og annen teknologi kommer 5G til å utspille en rolle, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

8. november åpnet Telenor en 5G-pilot på Kongsberg, der vi blant annet fikk se videokonferanse fra en selvkjørende buss, fjerndiagnostisering av Brekke samt høre om hvilken plan Telenor har for 5G.

– Investeringen vi har gjort på 4G begynner å betale seg. Vi har nå det raskeste 4G-nettet i verden, sier Brekke, som minnes de dager der man måtte gå bort til vinduskarmen for å kunne holde en samtale gående.

– Kundene nå krever dekning i sofakroken. Sånn blir det også i 5G-verden. Derfor er vi stolte over å være først ut i Skandinavia med en pilot. Vi vil være fremoverlent!, sier Brekke, som mener dette er viktig ikke minst for å få et europeisk forsprang på teknologimekkaer som Amerika og Asia.

Hjemmenett og helikopter

Det er satt opp tre sendere i Kongsberg, og under åpningen fikk en ambulansemedarbeider æren av å «slå på» den ene ved å koble sammen to strømkontakter. 5G-basestasjonene står 1500 meter fra hverandre i Kongsberg, utstyret er koblet på allerede eksisterende basestasjoner.

Blant brukstester i Kongsberg er mye av piloten 5G som bredbånd, både hjemme hos fem privatpersoner og hos Coop i Kongsberg. Hastigheter opp mot 1 gigabit dags dato. Et problem har vært at det er begrenset med utstyr som kan snakke med 5G-nettet. Men Telenor har kommet over noen rutere fra Huawei, som er på størrelse med en litt stor vedkubbe.

Norsk Luftambulanse skal også være blant de som får tidlig glede av 5G, for her er planen at piloter skal kunne sjekke ut landingsforhold ved sykehusene på video, i Kongsbergs tilfelle Vestre Viken, mens de er på vei.

I tillegg vil den selvkjørende minibussen som er å se i Kongsbergs gater (og på hver eneste teknologikonferanse som arrangeres i Norge) få nytte av 5G – til fjernstyring i første omgang, men etter hvert også for sensordata. Når Telenor har er lei av å leke i Kongsberg, skal de sette opp to pilot-prosjekter i Oslo, uten at de helt vet hvor eller hva pilotene her skal gå ut på.

Må unngå forsinkelser

I praksis utgjør 5G-basestasjonen en firkantet fysisk boks som monteres på eksisterende basestasjoner både ved hjelp av skrutrekkere og programvare.

– 5G-nettet er mye «same-same, but different», sier Telenors teknologisjef Ingeborg Øfsthus.

– Vi har masse fart og kapasitet på 4G. 5G gir mulighet til å nå lenger, høyere fart og at flere kan ha god opplevelse med ny hastighet samtidig, fortsetter hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LUFTAMBULANSEN: Ingeborg Øfsthus sier de setter opp videokamera ved landingsplassene til sykehus slik at helikopterpiltoer kan sjekke landingsforhold over 5G.

LUFTAMBULANSEN: Ingeborg Øfsthus sier de setter opp videokamera ved landingsplassene til sykehus slik at helikopterpiltoer kan sjekke landingsforhold over 5G.

Leif Martin Kirknes

Hun peker også på tingenes internett kommer med alle sinne zilliarder av duppeditter som skal være oppkoblet. Selv om Telenor har eget gadget-nettverk på 4G trengs det for fremtiden større kapasitet for å få plass til alle greiene.

Videre peker Øfsthus på at 5G er bra fordi man kan koble opp samfunnskritiske ting på et robust nettverk uten forsinkelser. Null forsinkelser er også viktig for å unngå sammenstøt på en motorvei av selvkjørende biler. Du merker nok lite til forsinkelser på 4G-nettet mens du ser på Youtube, men for selvkjørende biler kan selv de minste millisekunder være forskjell på brems og krasj.

Skivedelte nett

I kjernenettet, det mest sentrale i Telenors mobilnett, sier selskapet at vi snakker om en revolusjon. Det er på grunn av mulighetene til å bygge skivedelte nettverk, ifølge Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

– En slik type teknologi har vi ikke hatt før, så vi må lære oss å bruke den, sier han.

(artikkelen fortsteter under bildet)

I BILDET: Til venstre: en 5G-ruter. Til høyre: dekningsdirektør Bjørn Amundsen. I midten: sjef for business Ove Fredheim.

I BILDET: Til venstre: en 5G-ruter. Til høyre: dekningsdirektør Bjørn Amundsen. I midten: sjef for business Ove Fredheim.

Leif Martin Kirknes

I skivedelte nett opprettes det hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Det var i oktober det ble kjent at Kongsberg blir stedet Telenor tester ut teknologien. Nettverk oppsummerte i den forbindelse at 5G-teknologien byr på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester. I tillegg muliggjør 5G vesentlig kjappere kommunikasjon enn 4G.

Fisk og bil

Fiskene må ha mat. Et eksempel der 5G og skivedeling kan komme til nyte, er fiskeoppdrett, skal vi tro Telenors konstituerte norgessjef Bjørn Ivar Moen. Fiskeoppdrett styres allerede i dag i stor grad fra land. Også ting som mating kan automatiseres. Men tenk om det kommer et cruiseskip med 3.000 amerikanere forbi, som alle skal ta selfies og sende live på Facebook, påpeker Moen. Det kan skape press på Nettverket, og fisken risikerer å gå glipp av lunsj, men ikke hvis fiskematingen har høyere prioritet i nettverket.

(artikkelen fortsetter under bildet)

NORGESSJEF: Bjørn Ivar Moen, konstituert sjef for Telenor Norge.

NORGESSJEF: Bjørn Ivar Moen, konstituert sjef for Telenor Norge.

Leif Martin Kirknes

I tillegg driver Yara og leker med selvkjørende skip. Og så har vi tanken om såkalt «platooning», selvkjørende kjøretøy som ligger 50 cm fra hverandre i 120 km i timen på motorveien, og da må de snakke sammen uten forsinkelser. Telenor innrømmer at dette konseptet er langt frem i tid, selv om Telenor går for kommersiell 5G-lansering i 2020 er det neppe platooning på gang før 2025.

Fjerndiagnose

Og så er det helsesektoren, da, og da er vi tilbake til selve lanseringen der konsernsjef Brekke ble fjerndiagnostisert av en lege. Det fungerte ved at Sigve Brekke la sin i arm i et medisinsk robot-apparat, mens apparatets robotarm ble fjernstyrt fra legen, for anledningen på andre siden av scenen.

Utvidet kan man se for seg at leger kan starte å danne seg et bilde av pasienter allerede i det pasienten plukkes opp av ambulansen. 5G har også noe for seg for hjemmeværende, enten de er pasienter eller bare eldre og utrustet med et helt lass av helsesensorer.

I tillegg avslører Telenor at de med 5G i bakhånd nå gjerne vil kaste seg inn i kampen om å være selskapet som leverer nødnett til landet.

Steg for steg

I motsetning til hvordan Telenor har gjort det under utrulling av 4G, har selskapet bestemt seg for å ikke detaljplanlegge hvordan de skal rulle ut 5G – det skal de se an litt.

Da 4G kom for seks år siden påstod selskapet nettet ikke kom til å bli landsdekkende, og den uttalelsen har endt opp med å bli «fake news», så denne gangen har de bestemt seg for å ikke gå for hardt ut.

– Mine verste fiender er uttalelser jeg har kommet med før, sier dekningsdirektør Amundsen.

– 5G-utrulling kommer til å være drevet av brukerscenarioer og rulles ut bit for bit, sier Brekke.

Fra null til 5G

• Null-G: Den første mobiltjenesten i Norge skulle egentlig ha det velklingende navnet Offentlig Landmobil Tjeneste, men fikk raskt tilnavnet «Donaldtelefonen» etter lansering i 1966.

• 1G: I 1981 lanseres NMT-nettet, og mobiltelefonen appellerer plutselig til både jappetidens børsmeglere og andre som kan ha bruk for å ringe, enten de er på hytta, i bilen eller på flyplassen.

• 2G: Den første tekstmeldingen, sendes 3. desember 1992, og inneholder følgende beskjed: «Merry Christmas». I 1993 lanseres det globale GSM-systemet i Norge, og landet tar steget inn i den digitale tidsalderen.

• 3G: I dag oppleves det som en straff de få gangene man havner på 3G-nettet, men da det ble lansert i 2004 var teknologien revolusjonerende, og fartsopplevelsen ga brukerne bakoversveis. Dette året er det Nokia 2600 som selger flest mobiler i verden, med hele 150 millioner eksemplarer.

• 4G: Den fjerde generasjons mobiltjenester gir kundene endelig litt armslag. Nå er det fullt fokus på høykapasitetstjenester som mobilt bredbånd, MMS, videotelefoni og mobil-TV med HD-kvalitet.

• 5G: 8. november 2018 åpnet Telenor 5G-nettet i Kongsberg. Med en potensiell nedlastingshastighet mellom 1-10 Gbps er fremtidens nett langt raskere enn 4G. Men den viktigste forskjellen ligger i hvordan ulike brukergrupper kan få sine offentlige tjenestetilbud levert over nettverksløsninger som bruker ett og samme fysiske nett.

Kilde: Telenor

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Fra null til 5G

• Null-G: Den første mobiltjenesten i Norge skulle egentlig ha det velklingende navnet Offentlig Landmobil Tjeneste, men fikk raskt tilnavnet «Donaldtelefonen» etter lansering i 1966.

• 1G: I 1981 lanseres NMT-nettet, og mobiltelefonen appellerer plutselig til både jappetidens børsmeglere og andre som kan ha bruk for å ringe, enten de er på hytta, i bilen eller på flyplassen.

• 2G: Den første tekstmeldingen, sendes 3. desember 1992, og inneholder følgende beskjed: «Merry Christmas». I 1993 lanseres det globale GSM-systemet i Norge, og landet tar steget inn i den digitale tidsalderen.

• 3G: I dag oppleves det som en straff de få gangene man havner på 3G-nettet, men da det ble lansert i 2004 var teknologien revolusjonerende, og fartsopplevelsen ga brukerne bakoversveis. Dette året er det Nokia 2600 som selger flest mobiler i verden, med hele 150 millioner eksemplarer.

• 4G: Den fjerde generasjons mobiltjenester gir kundene endelig litt armslag. Nå er det fullt fokus på høykapasitetstjenester som mobilt bredbånd, MMS, videotelefoni og mobil-TV med HD-kvalitet.

• 5G: 8. november 2018 åpnet Telenor 5G-nettet i Kongsberg. Med en potensiell nedlastingshastighet mellom 1-10 Gbps er fremtidens nett langt raskere enn 4G. Men den viktigste forskjellen ligger i hvordan ulike brukergrupper kan få sine offentlige tjenestetilbud levert over nettverksløsninger som bruker ett og samme fysiske nett.

Kilde: Telenor