JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ FØRSTE RAD: Erna Solberg, Sigve Brekke og Berit Svendsen.

PÅ FØRSTE RAD: Erna Solberg, Sigve Brekke og Berit Svendsen.

Leif Martin Kirknes

Kongsberg først ut på Telenors 5G

En superteknologisk strekning på 3 kilometer i Kongsberg skal ha selvkjørende busser og lynraskt mobilt internett.15.03.2018
15:35
19.03.2018 12:29

leif.kirknes@lomedia.no

Telenor la i dag frem sitt veikart mot 5G, som er neste steg innen mobil kommunikasjon. Konsernsjef Sigve Brekke og Skandinavia-sjef Berit Svendsen forklarte at de ruller ut 5G i Norge i 2020.

Men allerede senere i år håper de å få på plass et pilotprosjekt i Kongsberg. Planen er å tilgjengeliggjøre teknologien over en strekning på rundt tre kilometer der nye løsninger slik som selvkjørende busser kan testes ut.

– Kongsberg blir den første byen i Norge som skal få oppleve den nye spennende 5G-teknologien. Da kan vi teste ut konsepter som selvkjørende busser eller selvkjørende snøbrøytere som er nødt til å kunne forstå forskjellen på snø og menneske, sier Berit Svendsen, som legger til at beboerne på strekningen også skal få tilgang til 5G for å kunne surfe på det raske nettet.

Jan Tore Sanner: – IT-debatten har gått fra å handle om budsjettsprekker til å handle om hastighet

Spinnville hastigheter

5G-teknologien byr på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester.

I tillegg er det mulig med hastigheter svært mye høyere enn dagens teknologi 4G. I en labtest i fjor klarte Telenor å demonstrere en hastighet på 71 gigabit per sekund på 5G. Til sammenligning kan vi i Nettverk-redaksjonen notere oss 53,5 megabit per sekund i nedlastingshastighet på Telenors nett i 9. etasje i et kontorbygg tvers over gata fra Gunerius i Oslo sentrum klokka 12:55 i dag på en Samsung S8.

Merk benevnelsen: 53,5 megabit. Det kan omregnes til 0,05 gigabit. Nettverk-redaksjonen har tidligere notert seg 4G-hastigheter på rundt 100 megabit under optimale forhold. 0,1 gigabit, altså. En gjennomsnittlig bredbåndslinje i Norge er på 0,043 gigabit ifølge februar-tall fra SSB. Siste versjonen av 4G-teknologien (4G++) kan for øvrig teoretisk gi 0,45 gigabit til mottakere som støtter det.

Fra 2014: «Åpner lynraskt T-baneinternett» (4G på Grorud-banen)

TALER: Berit Svendsen og Sigve Brekke forteller om 5G-planene sine.

TALER: Berit Svendsen og Sigve Brekke forteller om 5G-planene sine.

Leif Martin Kirknes

Evolusjon og revolusjon

5G kalles gjerne både for evolusjon og revolusjon. Men mer sentralt som hastighet står poenget om at det også kan by på kvalitetssikret kommunikasjon og lav forsinkelse. Det er det som gjør teknologien til mer enn evolusjon.

5G kan brukes ulikt avhengig av formål. En parkeringsplass trenger ikke ha tilgang på 71 superrask kommunikasjon for å varsle at det er blitt ledig parkeringsplass. Men det er viktig for parkeringsselskapets omsetning at omgivelsene får vite at den er ledig. En garantert tjenestekvalitet vil ikke minst være viktig for nødtjenester og helse.

Videotitting på den annen side, krever gjerne litt hastighet, men direktesendt video over internett har gjerne «buffer»-teknologi innebygget, der du ligger litt i forkant og «har noe å gå på» om kommunikasjonsteknologien sliter med litt småforsinkelser.

Mens selvkjørende biler må kunne få informasjon med ekstreme krav til at det ikke er forsinkelser, slik at de kan bråbremse på flekken om veien forteller dem at de må det, eller i det hele tatt opprettholde optimal kjøring når alle bilene på hele E18 skal samarbeide om trafikkflyt.

FØLGER MED: Kongsberg-gruppens direktør Hege Skryseth og IKT Norges direktør Heidi Austlid.

FØLGER MED: Kongsberg-gruppens direktør Hege Skryseth og IKT Norges direktør Heidi Austlid.

Leif Martin Kirknes

Bygger videre på 4G

Rent teknisk er 5G såkalt skivedelte nettverk. Det opprettes hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder som helsetjenester, industri og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Berit Svendsen sier forbrukerne har vært med på å lede frem mye av utviklingen innen 4G. Der er vi verdens beste land på kapasitet og dekning. Men på 5G ser hun for seg at offentlig sektor og bedriftsmarkedet blir de aller største driverne.

– Når 5G kommer blir det naturlig at bilene blir selvkjørende. De kommer til å snakke med hverandre og kjøre så tett som mulig for å bruke minst mulig energi og ha minst mulig luftmotstand. Sensorer langs veien kommer til å si fra til bilene om det er noe livsfarlig rundt neste sving, og så vil bilene adlyde sensorene. Eller kanskje får bilene beskjed om at det er klar bane og kan kjøre for full guffe, sier hun.

Fra jakten på summetonen til kunstig intelligens

Konsernsjef Sigve Brekke legger til at de ikke dermed slutter å tenke på 4G-nettet. Telenor investerer store summer på å bygge nettverk. Det må de for å sikre kapasitet når 5G kommer. 5G-nettet bygger videre på 4G-nettet.

På toppen av det hele bygger Telenor nettverk som dingser kan bruke til å kommunisere, fremhever han.

POLITIKERE: Henrik Asheim (H) og Torstein Tvedt Solberg (Ap).

POLITIKERE: Henrik Asheim (H) og Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Leif Martin Kirknes

Kanskje får laksen 5G?

Siste på den fronten er at Kongsberggruppen kanskje skal utruste utvalgte laks (!) med internett. Telenor vil være med på det. Selskapet har inngått et samarbeid med oppdrettsnæringen og selskapet Salmar som med hjelp av mobilkommunikasjon kan flytte sine oppdrettsanlegg lenger ut på havet.

– Skal vi øke antallet fisk hos oppdretterne må vi lenger ut til havs. Det er neste måten å greie og håndtere det, sier Sigve Brekke, som forteller at «deep sea»-oppdrett vil kunne hjelpe mot sykdomsproblematikk som lakselus.

Telenor åpner dingse-lab

Plattformer er allerede godt utrustet med sensorer, 20.000, som gjør at det bare trengs tre folk på skift for å holde det gående. Det er første plattform av denne typen som er laget noen sinne. Salmar vil på sikt helst fjernstyre plattformene.

– Telenor ønsker å bli en del av dette. Ikke bare skal vi kunne ha sensorer på stålkonstruksjoner, men på selve laksen også. Om lederlaksen har sensorer kan vi skjønne hvordan ting som foring kan optimaliseres. Det vil Telenor være en del av, sier Brekke.

DEBATT: Paneldebatt mellom Torstein Tvedt Solberg (Ap), Henrik Asheim (H), Hege Skryseth fra Kongsberg Gruppen, Rolf Assev fra StartupLab, Heidi Austlid fra IKT-Norge og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv).

DEBATT: Paneldebatt mellom Torstein Tvedt Solberg (Ap), Henrik Asheim (H), Hege Skryseth fra Kongsberg Gruppen, Rolf Assev fra StartupLab, Heidi Austlid fra IKT-Norge og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv).

Leif Martin Kirknes

Vil ha med staten

Utover å få på plass 5G i 2020 mens 4G videreutvikles, ønsker Telenor å satse på spisskompetanse innen kunstig intelligens og tingenes internett samt drive frem mer privat/offentlig samarbeid.

– Ingen private aktører vil ha mulighet til å bygge 5G-dekning langs hele Norges veinett. Her må vi tenke nytt sammen med myndighetene, sier Berit Svendsen, som etterlyser at alle småtiltak samles i et større initiativ i regi av det offentlige.

Telenor og Cyberforsvaret skal samarbeide om IT-sikkerhet

En spørreundersøkelse Telenor har fått gjennomført, antyder sågar at digitale veier anses som viktigere enn fysiske veier.

– Gjennom fire generasjoner med mobilnett har Norge vært et verdensledende teleland. Når neste generasjon nå er på trappene – og bringer med seg et hav av nye muligheter – er det ingen grunn til at vi skal være dårligere. Da må vi alle dra i samme retning; teknologibedriftene, myndighetene og resten av norsk næringsliv.

– Kommunens IT-systemer er eldgamle!

Blir noen vanskelige valg

– Fantastiske muligheter i 5G, men jobben min er ikke å bare være entusiast, sier statsminister Erna Solberg.

INNLEGG: Erna Solberg talte for forsamlingen hos Mesh i Oslo.

INNLEGG: Erna Solberg talte for forsamlingen hos Mesh i Oslo.

Leif Martin Kirknes

Statsminister Erna Solberg holdt innlegg da Telenor la frem sine tanker rundt 5G. Hun synes det byr på fantastiske muligheter, men tar innover seg at digitalisering og automatisering kan bli krevende for enkeltpersoner og samfunnet og også byr på utfordringer innen personvern og sikkerhet.

– Vi blir stilt overfor noen vanskelige valg i årene som kommer, sier Solberg.

Les også: Her er de 50 fremste kvinnene i norsk teknologibransje

Et godt samfunn

For hva skal sjåførene som erstattes av selvkjørende biler ta seg til? I tillegg peker Solberg på at det må stilles noen krav med hensyn til sikkerhet før selvkjørende biler ruller rundt på alle landets veier.

– Min jobb er jo ikke bare å være entusiast, men også å stille spørsmål om hvordan vi skal håndtere dette. Teknologi er ikke et mål i seg selv. Målet for politikken er å ta vare på et godt samfunn, sier hun.

Kompetanse og bedriftsrammevilkår

Hun har fire punkter hun mener står sentralt i alt dette:

• Utdanning og kompetanse er nøkkelen til verdiskapning i fremtiden. Det må lages systemer som sørger for at ingen går ut på dato og at endringer ikke gjør folk overflødige. Ellers vil ikke folk bli med på endringen. Det må sørges for kompetanse i alle deler av befolkningen.

Les også: "Kidsa" fikk kodegave av Statnett

• Bedriftenes rammevilkår. Skaperkraft og arbeidskraft sikrer nye arbeidsplasser som igjen sikrer inntekter som betaler for offentlig velferd, mener Erna Solberg. Derfor må det sikres gode rammevilkår for gründere og innovasjon og nye arbeidsplasser i små- og mellomstore bedrifter. Regelverk må endres for å muliggjøre uttesting av nye løsninger. Vi må komme inn i en rutine der det foregår kontinuerlige regelendringsprosjekter heller enn sporadiske skippertak.

Les også: Abelia-direktør Håkon Haugli venter utålmodig på oppdatert regelbok

Verdensledende og bedre databruk

• At norsk offentlig sektor er verdensledende innen digitalisering. Tempoet skal økes. Innbyggere og næringsliv skal ha digitale tjenester i verdensklasse. Offentlige systemer skal snakke sammen slik at innbyggerne bare trenger å gi samme informasjon én gang. Men Erna Solberg mener innovasjon ikke skjer så ofte hos de offentlige kontorer og at det derfor trengs nyskapende bedrifter og gründermiljøer for å drive innovasjon fremover. I denne sammenheng legger Solberg at private aktører også må få mulighet til å drive med for eksempel velferd.

Les også: Digitalisering i det offentlige snegler seg fremover

• Offentlig sektor må forvalte sine data bedre. Det ligger mange næringsmuligheter i for forskning. utvikling og analyse innen såkalte store data, og Norge har noen datasett som er helt unike.

Les også: Leteaksjon-app vant på teknologisk innovasjonskonferanse

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.03.2018
15:35
19.03.2018 12:29Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker