Hackefest i Hønefoss:
Leteaksjon-app vant på teknologisk innovasjonskonferanse
– En løsning som viser samspill mellom offentlige, åpne data og som har en meget stor samfunnsnytte, sier juryen.
VINNER: En app som skal gjøre leteaksjoner lettere vant Hack4no i 2017. T.v. kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup.
Per Anders Bjørklund / Kartverket
leif.kirknes@lomedia.no
Vi er et langstrakt land med mange fjell, daler, innsjøer, skjær og skog. Leteaksjoner kan være krevende. Ofte bidrar mange aktører. Planlegging, koordinering og kommunikasjon kan være vrient.
Nå er en gjeng kloke hoder i ferd med å lage et digitalt verktøy for å gjøre det enklere. Deres løsning vil blant annet gjøre en automatisk kartanalyse, og dessuten la letemannskapene spores ved bruk av smarttelefoner. Løsningen er laget for å også fungere der det ikke er dekning.
Gründerskap som konkurransegren
Medlemmene i laget som utvikler appen kommer blant annet fra Forsvarets ingeniørhøgskole og Høgskolen i Sørøst-Norge (HiS). Teamet som skal utvikle løsningen ble etablert på fredag forrige uke, etter noen korte samtaler. De programmerte og designet deretter så tastene sprutet de neste 24+ timene, og lørdag ettermiddag innkasserte de en førstepris for konseptet.
Teamet var med på Hack4no, et såkalt hackathon som Kartverket denne helga hadde innbudt til for tredje gang i historien, sammen med HiS. Hackathon er en utviklingskonkurranse der kloke, digitale hoder – designere, programmerere og generelle problemløsere – går sammen i ulike lag og jobber på spreng for å få noe som er en løs idé til å bli noe mer håndfast innen en krevende tidsfrist.
Arrangementet var stelt i stand i samarbeid med en rekke teknologivirksomheter og offentlige etater. Førstnevnte har bidratt som eksperthjelp til team som har kjørt seg fast, mens sistnevnte i har bidratt med data og kunnskap rundt bruk av dataene.
PITCHER: Disse menneskene har idéer til hva man lage. Nå skal de fortelle om idéene sine, og deretter eventuelt tilknytte seg te team hvis det finnes programmere eller designere som tenner på idéen.
Leif Martin Kirknes
Samspill og samfunnsnytte
Statlige aktører sitter på store mengder data som det de senere år litt etter litt har blitt åpnet mer og mer for å kunne brukes fritt av dem som måtte ønske det, hvorpå dem som måtte ønske det kan bruke dem til å utvikle lure løsninger og apper.
Vinnerbidraget fra Hønefoss i helga har for eksempel benyttet seg av data og kartfliser fra Kartverket, men også satellitt-data fra Norsk Romsenter, data fra Norges vassdrags- og energidirektorat, informasjon som vil komme fra letemannskapenes mobiltelefoner, samt data fra Meteorologisk institutt.
– Dette er en løsning som viser samspill mellom offentlige, åpne data og som har en meget stor samfunnsnytte, sa juryleder og kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup da hun delte ut prisen lørdag kveld.
KODER: Team 7 i full vigør. Om fotografen husker rett skulle disse lage en padle-app som skal hjelpe deg å finne noen å padle med eller finne ut hvor du kan padle i dag.
Leif Martin Kirknes
Demokratisk aspekt
Det var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som åpnet konkurransen på fredag, slik han også har gjort de forrige to år.
– Vi ser at Hack4no har blitt en så stor suksess at de fleste mener det er et sted man helst bør være. I år har det kommet til tre nye, statlige etater, slik at det nå er 14 statlige etater som har funnet ut at her må man være. For å leke, men også for å utvikle nye produkter, sier Sanner.
Sanner mener det er viktig å utvikle nye tjenester ved å bruke offentlige data. Han mener dessuten åpne, offentlige data også har et demokratisk aspekt.
– Ved å gjøre offentlige data tilgjengelig gratis er det mulig for alle, ikke bare de store konsernene, å utvikle tjenester, sier Sanner, som understreker at visse datasett fortsatt må holdes tilbake på grunn av personvern og informasjonssikkerhet.
ÅPNET HACK4NO: Jan Tore Sanner synes åpne, offentlige data er viktig.
Leif Martin Kirknes
Lag din egen Pokemon Go
Kartverket har sammen med selskapet Norkart lekt seg litt før Hack4no, og hadde ferdig en ny app til hackathlon-utøverne begynte å ankomme Hønefoss på torsdag. Men appen kan man via mobilen og en teknologi kalt «utvidet virkelighet» se hvor eiendomsgrenser går via mobilkameraet.
– Border Go hadde lansering i går. Det minner jo litt om Pokemon Go, og jeg har en sjef som synes Pokemon fortsatt er artig å spille. At du nå kan ta opp mobilen og se om hekken til naboen står på riktig side av grensen er fantastisk spennende!, sier Sanner.
Kildekoden til løsningen ble åpnet på fredag, hvilket betyr at hvem som helst nå kan ta utgangspunkt i samme løsning, men putte inn andre åpne datasett og dermed utvikle helt nye tjenester uten å måtte gjenoppfinne hele hjulet.
– Det er jo bare fantasien som setter grenser. Selv kunne jeg tenke meg en app som viser hvilke fjellkjeder som er utsatt for skred om man tar frem mobilen mens man går topptur, foreslår Sanner.
Vil redde kyr
På konkurransen andreplass denne helga kom Code4cow, et planleggingsverktøy for storfeproduksjon som vil gi mindre svinn og kast av norsk storfekjøtt. «Alle kyr som kan reddes, gjør oss lykkelige!», skriver de om eget prosjekt.
– Løsningen har et meget stort samfunnsmessig potensial, kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst koblet opp mot FNs bærekraftmål, og kua trenger ikke å dø forgjeves, sier juryen.
Tredjeplass gikk til en app som gjør det enkelt å finne ut hva representanter fra landets fylker har sagt og ment på Stortinget. Prototypen dekker Spørretimen, men håpet er å inkludere alt hver enkelt representant gjør inklusive innlegg i Stortingsdebatter og svarene de får.
PROSJEKTLEDER: Sveinung Engeland, prosjektleder for Hack4no og kommunikasjonsrådgiver i Kartverket.
Leif Martin Kirknes
Spesialpriser
Det ble også utdelt to spesialpriser. Prisen for beste kodehåndverk gikk til Huntinglights, en tjeneste som ved å kombinere magnetisk feltmåling, værmelding på stedet der og da og lysforurensningskart skal kunne si hvor det er størst sjanse for å få bra fotomuligheter for nordlys. Appen Bilsnakk fikk en xfactor-pris. Appen skal gjøre det mulig å kommunisere med andre bilførere ved å skanne bilens nummerskilt med mobilkameraet og sende melding.
Nav ga en særpris til laget Jobeer som skal gjøre jobbsøk og rekruttering raskere, mens Innovasjonsløft Ringerike ga en særpris for beste lokale bidrag til integreringsappen «INTO Ringerike».
INTO RINGERIKE: Ønsker å utvikle et verktøy som gjør det enklere for mennesker å møtes, bidra til mer frivillig innsats og skape møteplasser mellom flyktninger, nybosatte og lokalbefolkningen.
Leif Martin Kirknes
Leteaksjon og Huntinglights fikk premie av selskapet Webstep for beste bruk av nettksy-løsninger.
Det var også et eget opplegg for juniorer og grunnskoleelever, som hadde kurs i form av Lær kidsa koding, «makerspace» og droner, samt mulighet for å delta i en egen juniorhack-konkurranse for de av elevene som allerede er utlært på førstnevnte punkter.
KIDS SOM KODER: Kids lærte koding på Hack4no.
Leif Martin Kirknes
I fjor vant Savemyreindeer, en app der man kan varsle hvis man ser reinsdyr på og ved skinnene til Nordlandsbanen.
Følgende dataeiere var til stede:
• Meteorologisk institutt
• Riksantikvaren
• SSB
• Artsdatabanken
• Kartverket
• Difi
• Nav
• Statens vegvesen
• Oljedirektoratet
• Brønnøysundregistrene
• Kulturrådet
• NVE
• Riksarkivet
• Norsk romsenter
Flere saker
Følgende dataeiere var til stede:
• Meteorologisk institutt
• Riksantikvaren
• SSB
• Artsdatabanken
• Kartverket
• Difi
• Nav
• Statens vegvesen
• Oljedirektoratet
• Brønnøysundregistrene
• Kulturrådet
• NVE
• Riksarkivet
• Norsk romsenter