Telenor og Cyberforsvaret skal samarbeide om IT-sikkerhet
Litt som under den kalde krigen, ifølge generalmajor Inge Kampenes.
SAMARBEID: Telenor og Cyberforsvaret.
Pixabay
leif.kirknes@lomedia.no
I dag melder Telenor Norge at de har signert en beredskapsavtale med Cyberforsvaret om å styrke nasjonal håndtering av digitale sikkerhetshendelser.
– Samarbeidet mellom Forsvaret og gamle Televerket var en sentral del av totalforsvarskonseptet under den kalde krigen. Med økt fokus på nasjonal beredskap og reaksjonsevne, fremveksten av økt digital avhengighet og sårbarhet, er det naturlig å samarbeide tettere med Telenor Norge igjen, sier generalmajor Inge Kampenes i en pressemelding.
Kampenes mener det må legges til rette for god beredskap i fredstid for å sikre at det også fungerer når det oppstår nasjonal krise. Blant annet skal de to øve på håndtering av krisesituasjoner, drive felles kompetanseheving, samt dele varsler ved hendelser og informasjon om trusler, sårbarheter, potensielle risikoer, angrepsmetoder og skadevarer innenfor feltet.
Kritisk infrastruktur
De to har til felles et ansvar for å beskytte kritisk infrastruktur som skal fungere uavhengig av hva som måtte skje. Fra før har de hatt et samarbeid om informasjon og kompetansedeling. Den nysignerte avtalen skal videreføre samarbeidet for at begge parter øker sin evne til å ivareta drift og beskyttelse av kritisk infrastruktur i et nasjonalt samfunnssikkerhets- og beredskapsperspektiv.
Telenor ble i 2017 en del av totalforsvaret, en sentral del av Totalforsvarsforum.
– Vi tar vår rolle i totalforsvaret svært alvorlig. Det er langt flere enn sikkerhetsmyndighetene som må spille godt sammen i en krisesituasjon som utfordrer Norge via cyberdomenet. Vi har lenge ønsket oss flere samarbeidsplattformer fra myndighetene der private aktører også får plass. Det er avgjørende å sikre oss godt mot de nye, digitale truslene sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i en pressemelding.
Trident Juncture
Det blir Nato-øvelse i Norge til høsten. Trident Juncture 2018 vil bringe mellom 30 og 50.000 soldater hit, den største øvelsen siden Berlinmurens fall. Svendsen sier øvelsen vil by på ekstra sikkerhetsutfordringer for Telenor. De vil i den forbindelse jobbe i tett dialog med Cyberforsvaret for å understøtte Norges forpliktelser som vertsnasjon.
Cyberforsvaret sier de også vil måtte bruke infrastruktur fra andre aktører i tillegg til sin egen i en såpass omfattende øvelse.
– Her vil vi være avhengig av en tett dialog og et godt samarbeid med kommersielle aktører, utdyper generalmajor Kampenes.
Les også: EL og IT Forbundet mener lokal IKT-kompetanse er viktig