JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSEMØTE: Digital videopressekonferanse hos Telia.

PRESSEMØTE: Digital videopressekonferanse hos Telia.

Skjermdump

5G-nettet i Norge

Telia krever maks ett ledd med underleverandør fra Ericsson når 5G skal bygges

Her er Telias detaljerte slagplan for 5G-utrulling første halvår 2021.11.12.2020
09:54
11.12.2020 12:56

leif.kirknes@lomedia.no

Nå har Telia avslørt neste fase i sitt kappløp mot 5G, der de ønsker å slå Telenor på tid. Deres nett skal være landsdekkende innen 2023. Det er et år før erkekonkurrenten.

Les også: Telenor skal være ferdige med 5G-utbygging i 2024

Telia har begynt i noen storbyer, og skal neste år begynne å ta for seg Viken, samt tettbebodde strøk i Rogaland og Vestland (se konkret liste lenger ned).

– Utrulling skal skje i et enormt tempo!, sier Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Telia.

Selskapet skal bytte ut «alt» på basestasjonene sine.

– Vi har omtrent doblet takten for 2021 kontra 2020. Vi skal dekke halve befolkningen i løpet av 2021, der de bor eller er, skyter Espen Weum leder for Telia Norges mobilnett, inn.

Mange i sving

Ericsson skal håndtere utbyggingen på deres vegne. Telia opplyser til Nettverk at med det tempoet det skal foregå i vil det være mange teleentreprenørselskaper i sving, som Telia selv pleier å bruke.

– Vi bruker «de fleste», slik som Oneco, Netel, Site Service og andre. Det er mange og det er et høyt kvalitetsnivå, sier Weum.

– Under utbygging av 4G ble det i 2014 avdekket grovt underbetalte arbeidere i Bergen. Hvilke forholdsregler tar dere for å unngå at slikt skjer igjen?

– Vi har et sterkt fokus på dette. Ericsson er valgt som vår hovedleverandør, og selskapet, inkludert underleverandører, må til enhver tid følge gjeldende lover og forskrifter, samt Telias strenge retningslinjer innenfor HMS og bærekraft, sier Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge, til Nettverk.

– Vi stiller også krav til at det maks skal være ett ledd av underleverandører, dette for å sikre kontroll. Alle som jobber med vår 5G-utbygging har lang erfaring med installasjon av basestasjoner for oss, legger han til.

Storjafs i Viken

12. mai åpnet selskapet 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo. I høst har Trondheim, Oslo og Bergen fått tilgang til nettet noen steder.

I desember har dekningen blitt forsterket i ulike bydeler i disse områdene. I Oslo vil alle innenfor ringvei 3 få 100 prosent dekning i løpet av januar.

Telia har nå gått ut med hvem som videre skal få 5G fra dem i overskuelig fremtid.

I første halvår 2021 står følgende for tur

• Viken: Asker, Bærum, Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Nannestad, Nesodden, Nittedal, Nordre Follo, Ullensaker, Vestby, Ås og Aurskog-Høland.

• Rogaland: Stavanger, Sandnes og Sola.

• Vestland: Øygarden og Askøy.

Under pressekonferansen var det mange lokalaviser og -radioer som lurte på helt spesifikke detaljer for sine områder. Du kan se helt spesifikke detaljer for Asker, Bærum og Nordre Follo og et par andre av de nevnte i faktaboksen nederst.

Høsten 2021?

Men hva som skjer etter første halvår, har ikke Telia gått ut med, utover at de skal fortsette i sentrale byer og kommuner i Innlandet og sørover i Viken i de tidligere Østfold-kommunene.

– Vi har vært spesifikke på hvilke områder vi så langt skal bygge ut, og står for det. Vi kan være spesifikke på første og andre kvartal neste år, så må vi få komme tilbake til tredje og fjerdekvartal, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan.

På spørsmål om hvorfor Nord-Norge ser ut il å være glemt, svarer Telia at den delen av landet var prioritert på 4G. Denne gangen operer Telia med «vanvittig mange» parametre for effektiv utrulling og ønsker ikke å «bygge en site her og en site der».

– Når vi kommer til nord tar vi hele, og da blir det fantastisk dekning, sier Weum.

Prøver å tette «hull»

Nettverk lurer på hvorvidt «dekningshull» generelt sett fortsatt vil forbli dekningshull med 5G-utbygging. Weum svarer at basestasjonene vil få mye nytt utstyr, som antenner og annet.

– Det vil gi bedre og bedre kvalitet i nettet. Men vi kan ikke love at vi tetter alle dekningshull nå, sier han.

Les også: Telia kan avvise 5G-«bredbåndskunder»

Undersøkelser av utbyggingen i Oslo viser at det nye utstyret presterer bedre, og dessuten vil de ta i bruk nye frekvenser som vil gi bedre dekning for dem som bor uheldig til, forteller han.

– Vi går i gang med modernisering og fortsetter med å bygge nye basestasjoner samtidig. Målet er å tette dekningshull slik at alle får dekning over alt de er, sier han.

Telia vil slå av 3G på steder de bygger ut med 5G. Det betyr at folk som har telefoner som begynner å dra skikkelig på åra, vil kunne miste muligheten til å surfe på internett på disse. Men telefoni og sms vil fortsatt fungere, skriver Telia på sine nettsider.

Første halvår 2021:

• Asker: blant annet Asker sentrum, Billingstad, Nesbru, Heggedal, Hvalstad og Nesøya. Bærum: blant annet Lysaker, Eiksmarka, Bekkestua, Østerås, Jar, Haslum, Fornebu og Sandvika

• Nordre Follo: blant annet Kolbotn, Oppegård, Trollåsen, Myrvoll, Svartskog, Oppegård og Langhus

• Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Nannestad, Nesodden (blant annet Nesoddtangen), Nittedal, Ullensaker, Vestby, Ås, Aurskog-Høland

• Rogaland: Stavanger, Sandnes, Sola. Vestland: Øygarden (Straume), Askøy (Kleppestø)

• Fremover forsterkes dagens Oslo-dekning, med blant annet 100 prosent dekning innenfor Ring 3 i løpet av januar.

Per desember 2020 er nettet allerede åpnet i:

• Lillestrøm: Lillestrøm sentrum og tilhørende områder. Framover forsterkes dagens dekning og videre utbygging i blant annet Fetsund, Frogner, Sørum og Skedsmokorset.

• Trondheim: Midtbyen og Lerkendal. Framover forsterkes dagens dekning og videre utbygging sør- og østover, mot henholdsvis Heimdal og Østbyen.

• Bergen: Bergenhus, Årstad og Kronstad. Framover forsterkes dagens dekning, samtidig som utbyggingen fortsetter nedover til Flesland, nord til Åsane og i vest mot Litlesotra.

• Oslo: Alna, Bjerke, Frogner, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Nordre Aker, Nordstrand, Sagene, St. Hanshaugen, Stovner, Søndre Nordstrand, Ullern, Vestre Aker og Østensjø.

5G, hva er greia?

• Neste generasjons mobilnett. Veldig kort fortalt kjappere og mye bedre enn forrige generasjon (4G). Men 5G-nettet har også mulighet for funksjoner som gjør det vesentlig forskjellig fra de foregående nett-teknologiene.

• Vi forbrukere vil kanskje først og fremst legge merke til «surfe-hastigheter» svært mye høyere enn på dagens teknologi. Vi snakker om gigabit i stedet for megabit, som er fint for oss som streamer mye video på ettermiddagen, i noen hjem opptil flere filmer på likt.

• Dagens 4G har teoretisk makshastighet for nedlasting på 300 mbit (0,3 gigabit), og 150 megabit opplasting (0,15 gigabit). I en uhøytidelig måling på Gaustad i Oslo akkurat nå (23/10-20, 14:08 [Telenor]) fikk Nettverk loggført 131–162 megabit nedlasting (😊) og 4–5 (!) megabit opplasting (0,04-0,05 gigabit 😲). Mens 5G skal ligge på plussiden av en gigabit (1000 megabit 😎), og teoretisk makshastighet på 10 gigabit (10.000 megabit 🤪).

• Det er plass til uhorvelige mengder med kommuniserende enheter i 5G-nettverket. Om en ser bort fra våre mobiltelefoner kan det være dingser som fjernstyrer ovner på hytta, bil-systemer, GPS-tyvsikring på sykler, individuell overvåking av sauer på beite, nedgravde sensorer som merker om parkeringsplasser er ledige, lamper, klokker, kaffemaskiner – alt som er en del av det som kalles tingenes internett.

• 5G-teknologien byr til forskjell fra forgjengerne på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester, nødnett etc.

• 5G kan brukes ulikt avhengig av formål. En parkeringsplass trenger ikke ha tilgang på superrask kommunikasjon for å varsle at det er blitt ledig parkeringsplass. Men det er viktig for parkeringsselskapets omsetning at omgivelsene får vite at den er ledig. En slik garantert tjenestekvalitet vil også være viktig for nødtjenester og helse, der sekundene teller.

• Videotitting på den annen side, krever gjerne litt hastighet, men direktesendt video over internett har gjerne «buffer»-teknologi innebygget, der du ligger litt i forkant og «har noe å gå på» om kommunikasjonsteknologien sliter med litt småforsinkelser. Så her trengs ikke så høy tjenestekvalitetsgaranti.

• Mens selvkjørende biler må kunne få informasjon med ekstreme krav til at det ikke er forsinkelser, på millisekundnivå eller sikkert helst lavere, slik at de kan bråbremse på flekken om veien forteller dem at de må det, eller i det hele tatt opprettholde optimal kjøring når alle bilene skal samarbeide digitalt og helautomatisk om trafikkflyt.

• Rent teknisk er 5G såkalt skivedelte nettverk. Det opprettes hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder som helsetjenester, industri og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Les også: 5G har ingenting med korona å gjøre

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2020
09:54
11.12.2020 12:56Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker