JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telia kan avvise 5G-«bredbåndskunder»

For å sikre oss at de som har fått det får den hastigheten og kapasiteten de skal ha, forklarer selskapet.
FWA: Slik kan det se ut, når huset har fått installert mobilt trådløst bredbånd. Ekstern antenne må til for å sikre stabil og god dekning.

FWA: Slik kan det se ut, når huset har fått installert mobilt trådløst bredbånd. Ekstern antenne må til for å sikre stabil og god dekning.

Telia

leif.kirknes@lomedia.no

5G-nettet er tilgjengelig via mobiltelefon, for modeller som støtter det. Slike telefoner topper nå salgslistene til Telia, opplyser selskapet.

Men et av de andre «hotte» produktene som har kommet i kjølvannet av norges velutbygde mobilnettverk, er såkalt FWA, «Fixed Wireless Access»: Bredbånd som oppfører seg som om det hadde kommet via en kabel til boliger og kontorer, men som i stedet kommer via mobilnettet.

En nyttig løsning for dem som ikke har fiberlinje inn til sitt hjem eller kontor dags dato, og som ønsker seg stødig nettilgang uten å måtte grave opp hagen. Teleteknologileverandøren Ericsson mener 12 prosent av verdens bredbåndsabonnementer i 2026 vil være FWA.

Telia sier de så langt har hatt stor suksess med sin FWA-løsning, men vil ikke gå ut med nøyaktig hvor mange kunder som har en slik løsning. De tror FWA, særlig nå som 5G-nettet med de rause hastigheter det fører med seg er under utbygging, vil få stor betydning for alt fra arbeidsplasser til boforhold i distriktene.

Selskapet tilbyr FWA-abonnementer på 5G fra 100 og opptil 300 mbit per sekund, som kort fortalt er å anse som dugelig kjapt i dagens målestokk. Og dessuten hastigheter over hva konkurrent Telenor tilbyr dags dato, der maks per nå er 100.

Les også: Telenor skal være ferdige med 5G-utbygging i 2024

Tunge regnestykker

Samtidig er det slik med mobilnettet, at det er mange faktorer som kan påvirke reell faktisk hastighet. Alt fra mange tunge nettbrukere i samme område til ytre faktorer som påvirker sendefrekvenser.

– Hvordan skal dere sikre at kundene til enhver tid virkelig får fulle og hele 300 mbit i FWA-tjenesten på 5G, eller har dere en klausul i kontrakten med kundene når det gjelder dette?

– Når vi ruller ut trådløst bredbånd i et område gjør vi målinger for å regne ut kapasiteten og avgjøre hvor mange kunder som kan ha trådløst bredbånd akkurat der, sier Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge, til Nettverk.

Han understreker at 5G tilbyr mye bedre kapasitet enn 4G når det gjelder datalast. Telia har sammenlignet 5G mot 4G med å tidoble kapasiteten i en lastebil, samtidig som hastigheten mer blir som lyntog å regne.

Kan si «nei» til kunder

Videre bruker de profesjonell installatør for å sikre best mulig brukeropplevelse, der en installatør kommer hjem til kunden for å sikre best mulig plasseing av utendørsantennen. Det vil ha stor betydning for hastigheten, forklarer han.

Men totalt sett kan det føre til at kunder faktisk kan få et «nei».

– Det resulterer dessverre i at vi må si nei til flere som ønsker å bestille trådløst bredbånd, men det er for å sikre oss at de som har fått det får den hastigheten og kapasiteten de skal ha, sier Barhom.

Han legger til at de også bruker ledende trådløst nettverksutstyr inne i huset med WiFi 6-teknologi.

Også konkurrenten Telenor sier de vil benytte seg av profesjonelle installatører for å montere antenne.

Les også: Telia krever maks et ledd med underleverandør fra Ericsson når 5G skal bygges

2TB maks

Telia har, i likhet med Telenor, en grense på 2 terabyte (TB) data på sin FWA-tjeneste før de setter ned hastigheten betydelig. 2TB er mye datatrafikk (= 2000 gigabyte, 200.000 megabyte).

Samtidig er det slik at høyere fart vil kunne føre til at det brukes mer data, særlig hvis hele storfamilien ser på hver sin høyoppløste film på hver sin skjerm, samtidig som arbeidsdagen også er flyttet til hjemmekontor for mange i disse korona-tider.

– Noen spådommer om utvikling innenfor databegrensningene?

– Vi ser absolutt at databruken i mobilnettet har økt under koronatiden, men våre beregninger viser at 2 TB tilsvarer over 2.000 timer med strømming av film, 30.000 timer med musikkstrømming eller 10.000 timer med Fortnite-gaming. Vi mener derfor at 2 TB som datamengde dekker bruksmønsteret til våre kunder på en gode måte – enten det er snakk om store eller små familier. Men vi følger selvsagt med på utviklingen, sier Barhom.

300 Mbit for nå

5G har også større muligheter enn 300 mbit. Tester fra det nyinstallerte nettet har så langt vist tall på over 1000 mbit på helt vanlige målinger på norsk 5G-nett, på mobiltelefoner. Men på FWA har Telia altså satt opp 300 mbit som topphastighet.

– Noen gjett om når vil vi se en utvikling der? Samt i neste ledd innen pris?

– I første omgang tilbys nedlastingshastighetene 100, 200 og 300 Mbit/s, som er de raskeste hastighetene på markedet i dag. Vi mener at disse hastighetene dekker de fleste kundebehov, samtidig som de sikrer en god bredbåndsopplevelse i hjemmet. På sikt vil vi levere enda høyere hastigheter, uten at vi kan gå i ytterligere detaljer på dette nå, sier Barhom.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse