JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trønderne er klare for brakkeaksjon

Brakkeaksjonen sprer seg fra Vestland til Trøndelag. Nå planlegger tillitsvalgte bedriftsbesøk til høsten.
PLANLEGGER: Fra planleggingsmøtet i Trondheim denne uka, fra venstre til høyre: Erling Weydahl, Fellesforbundet avd. 12,  Eystein Garberg, EFT, Ørjan Antonsen, Fellesforbundet avd. 762 Rørleggernes forening, Odd Erling Fagervoll, Fellesforbundet avd. 768 Trondheim Bygning, Tor Inge Nordbotten, EFT, Runar Bu Karlsen, EFT og  Kim Andre Johnsen, Fellesforbundet avd. 762 Rørleggernes forening.

PLANLEGGER: Fra planleggingsmøtet i Trondheim denne uka, fra venstre til høyre: Erling Weydahl, Fellesforbundet avd. 12, Eystein Garberg, EFT, Ørjan Antonsen, Fellesforbundet avd. 762 Rørleggernes forening, Odd Erling Fagervoll, Fellesforbundet avd. 768 Trondheim Bygning, Tor Inge Nordbotten, EFT, Runar Bu Karlsen, EFT og Kim Andre Johnsen, Fellesforbundet avd. 762 Rørleggernes forening.

EFT

knut.viggen@lomedia.no

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT) og Fellesforbundets avdelinger i fylket har opprettet Brakkeaksjonen Trøndelag. Det planlegges for besøk på byggeplasser både i både sør- og nordfylket.

– Vi er på planleggingsstadiet foreløpig, med oppstart etter sommeren, sier leder i EFT, Eystein Garberg.

Inspirasjonen kommer fra Vestland der Brakkeaksjonen har eksistert i noen år allerede som et samarbeid mellom fagforeninger i EL og IT, Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet.

Dame og herregarderober

Fra og med torsdag 1. juli skal alle nye prosjekter ha separate dame- og herregarderober og toalett med egen inngang. Det ble bestemt i fjorårets tariffoppgjør.

Nå skal de nye bestemmelsene følges opp.

– Dette er ikke snakk om en revolusjon, det har jo lenge vært krav til byggeplasser både i Arbeidsmiljøloven og i Arbeidsplassforskriften. Dessverre ser vi at standarden oppdragsgivere tilbyr mange steder er for dårlig, sier Garberg.

– Det finnes selvfølgelig gode eksempler, men alt for ofte får vi tilbakemeldinger på dårlige brakkeforhold.

– Og tillitsvalgte forteller oss at det har vært en nedadgående utvikling på dette området, det er noe som vi har opplevd er blitt dårligere de siste 10-20 årene og det bekymrer oss.

Mye lest: Fra kjøttskjærer til rådgiver på Youngstorget. Bjarne er sjef for LOs sommerpatrulje

Bemanningsbyråer

Han tror at de dårlige brakkeforholdene dessverre har en sammenheng med økt bruk av bemanningsbyråer og arbeidsinnvandring.

– Jeg tenkte på det i morges, jeg lurer på hva folk utenfor våre yrker hadde sagt hvis de hadde visst hva vi risikerer å møte på arbeidsplassene våre, i form av skitne og dårlige oppholdsrom, spiserom, garderober og toaletter.

– De fleste klarer ikke å forestille seg det en gang, sier Garberg.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Langt fra festtalene

Fagforeningslederen tror at grunnleggende ting, som gode garderobeforhold, spiserom og toaletter må være på plass, hvis byggebransjen skal være en attraktiv bransje folk ønsker å jobbe i.

Og han synes det er litt merkelig at det måtte gå så lenge før det ble tatt tak i noe som i årevis har vært et stort problem i bransjen.

– Enn at vi måtte ta opp saken i et tariffoppgjør for at arbeidsgiverne skulle forstå dette, de som snakker om frykt for fremtidig rekruttering i festtalene sine, sier Garberg.

Denne skaper debatt: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet

En i nord og en i sør

Brakkeaksjonen Trøndelag har delt seg i en gruppe i sør og en i nord, der Kim Olav Johansen, leder i distriktet og nestleder i EFT, er en av initiativtakerne.

– Vi har hatt flere Teamsmøter og ett fysisk møte. Og vi har første aksjonsdag i september klar. Vi må gi bedriftene litt tid til å tilpasse seg regelverket, men har allerede fastsatt første aksjonsdag, sier Johansen.

I nord er det tre avdelinger i Fellesforbundet pluss EFT som samarbeider.

EFT og Fellesforbundet oppfordrer medlemmer over hele fylket å sende tips om hvem de skal besøke.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse