FIKK HJELP: – Jeg er glad jeg var organisert i HK, når jeg kom ut for noe sånt som dette, sier Jorunn Henriksen.
Line Mette Finnøy
Usaklig oppsigelse
Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet
– Å føle seg utestengt fra jobben var en vond opplevelse.
line.mette.finnoy@lomedia.no
Jorunn Henriksen tok et bilde av den tomme pulten og sendte det i en epost til sjefen, hvor hun minnet ham om arbeidsgiveransvaret. Bildet og eposten ble et sentralt bevis i saken som gikk for Vestfold tingrett i mai i år.
Jorunn Henriksen (57) jobbet som kontormedarbeider i halv stilling i hyttefirmaet Norske Laftehus AS i Holmestrand. Her ble hun fratatt arbeidsverktøyene og utestengt fra arbeidet, fastslår retten, som har funnet Norske Laftehus AS skyldig i usaklig oppsigelse.
Arbeidsgiveren fikk ikke retten med på at det var Jorunn Henriksen som hadde sagt opp selv under krangelen på arbeidsplassen den 18. februar i 2020.
Det som startet med et lønnskrav på 34.000 kroner endte med et krav på nærmere en halv million som Norske Laftehus AS nå må ut med. Bedriften må betale Henriksen erstatning for økonomisk og ikke-økonomisk tap, til sammen 349.370 kroner pluss forsinkelsesrenter og 116.353 kroner i saksomkostninger.
Dommen er ikke anket, og er dermed rettskraftig.
Fersk dom: Tove og Trine etterbetalt fem år med feriepenger
Kontaktet fagforeningen
Jorunn Henriksen hadde vært ansatt i bedriften siden 2018 da konflikten med arbeidsgiveren oppsto. Da lønna for januar i 2020 og feriepengene for 2019 uteble, så hun ingen annen råd enn å kontakte Handel og Kontor. Henriksen forsøkte selv å si fra om at hun trengte penger og at lønna måtte utbetales. Den 18. februar i fjor tilbød daglig leder og eier Morten Johansen henne 8.000 kroner i kontanter mot kvittering, som en delbetaling. Begrunnelsen for å ikke utbetale lønn på normal måte, var at det var tatt pant i kontoene til firmaet som hadde store økonomiske problemer.
Denne måten å få lønn på syntes ikke HK-medlemmet var betryggende, så hun takket nei, forteller hun til HK-Nytt.
Under det samme møtet ble sjefen oppmerksom på en epost fra HK med et krav om utbetaling av de 34.000 kronene i utestående lønn til Jorunn Henriksen. I eposten het det at dersom pengene ikke ble mottatt innen fastsatt frist, ville det vurderes å slå bedriften konkurs.
Jorunn Henriksen og arbeidsgiveren har ulike meninger om hva som hendte på dette møtet.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Spurte om hun var «fienden»
Ifølge Henriksen ble sjefen veldig sint. Han skal ha lurt på om hun var «fienden». Hun sa at dette gadd hun ikke å svare på, og så forlot hun lokalet, står det i domspapirene.
Arbeidsgiverens versjon er at Henriksen ble veldig sint da han spurte om hun ville bli med på flyttingen av kontorlokaler fra Holmestrand til Drammen. Han mener at Henriksen sa at hun ikke skulle komme tilbake til kontoret, og at dette skulle han angre. Han oppfattet det som en oppsigelse.
Da Jorunn Henriksen kom på jobb neste dag, fant hun at både PC-en og en rød notatbok som tilhørte henne var fjernet fra pulten hennes.
Vestfold tingrett syntes det var vanskelig å vurdere hva som faktisk hadde skjedd under krangelen, men fant Jorunn Henriksens forklaring mest sannsynlig. Det ble lagt til grunn at Norske Laftehus ikke kunne bevise at Henriksen hadde sagt opp selv, og at arbeidsgiver har bevisbyrden i et tilfelle som dette.
Denne skaper debatt: Uføre Bjarne (66) har tapt i alle deler av norsk rettsvesen. Nå håper han på rettferdighet etter 17 år
Tok bilde og sendte beskjed
Retten merket seg at Henriksen sendte epost til sjefen dagen etter krangelen med bilde av den tomme pulten og følgende beskjed: «Vær klar over at jeg fortsatt er ansatt hos Norske Laftehus AS. At du fjerner PC så jeg ikke får utført jobben, fritar det ikke fra arbeidsgiveransvaret. Det gjelder blant annet lønn. Hvis du ikke vil ha meg, må du si meg opp på lovlig måte, med 3 måneders oppsigelsestid».
Retten merket seg også at Jorunn Henriksen hadde blitt oppfordret av arbeidsgiveren per epost den 14. og den 18. februar om å levere fra seg nøklene til kontoret.
Vanskelig dialog
Før rettssaken kom Norske Laftehus med et forlikstilbud på 55.000 kroner. Dette tilbudet avviste HK på vegne av Henriksen, da det bare ville gitt henne 5.000 kroner i erstatning i forhold til skyldig beløpet på det tidspunktet, ifølge Marius Sveinung, regionsekretær i HK. Han har bistått Henriksen i denne saken.
Retten fant altså Norske Laftehus skyldig i usaklig oppsigelse. Men den økonomiske situasjonen bedriften befant seg i, kunne vært en saklig grunn til oppsigelse, bemerker retten. Hadde arbeidsgiveren sørget for en skriftlig og formriktig oppsigelse av Henriksen, kunne situasjonen blitt avklart uten at selskapet kunne blitt møtt med andre krav enn å betale lønna for utført arbeid, samt feriepenger. Selskapet hadde sluppet krav om å dekke et langvarig lønnstap og ikke-økonomisk skade for Jorunn Henriksen, står det i domspapirene.
Fått med deg denne? Coop er «eid av deg og meg». Likevel tjener direktørene mange ganger mer enn de butikkansatte
– Hadde ikke klart det alene
Jorunn Henriksen sier at det har vært tøft å kjenne seg utestengt fra arbeidsplassen.
– Det har ikke vært noe moro. Bare det å stå der og vite at arbeidsgiver ikke vil ha deg der, er en tung opplevelse. Uten HK hadde jeg aldri greid dette. Jeg hadde ikke klart å ta en sak alene. Da hadde jeg bare gitt meg, sier Henriksen.
57-åringen beskriver saken som en stor påkjenning. Henriksen ser ingen grunn til å juble over seieren i rettssaken, selv om hun er tilkjent erstatning.
– Det er veldig greit at det er avgjort. Jeg er lettet for at jeg slipper en ny runde i retten, sier Jorunn Henriksen.
– Uansett føler jeg på at det å måtte gå til retten mot arbeidsgiver ikke er noe positivt å ta med seg. Det skulle jeg gjerne vært foruten. Hadde jeg fått lønn i februar, så hadde vi sluppet unna alt dette. Det hadde vært det beste, sier hun.
I dag er Jorunn Henriksen arbeidsledig, og økonomien er dårlig.
– Men vi klarer oss, sier hun.
Podkast: Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda
– Hun ba meg ryke og reise
– Retten har konkludert feil, mener Morten Johansen som eier og driver Norske Laftehus AS.
Retten har festet lit til feil forklaring. Arbeidstakeren hadde tilbud om å få betaling, men takket nei. Det er Morten Johansens versjon.
– Hun ba meg ryke og reise, og sa at hun ikke kom tilbake på arbeid mer, sier Morten Johansen med henvisning til Jorunn Henriksen.
Han hevder årsaken til at Henriksen ikke ville ta imot pengene han først tilbød henne, var at hun ikke var interessert i å fortsette i jobben. Firmaet skulle flytte til Drammen, og hun ville ikke være med, hevder arbeidsgiveren.
– Jeg kan ikke forstå at LO, som er ment til å hjelpe folk med arbeid, vil ødelegge for et lite firma på denne måten. Men retten er manipulert av LO i denne saken. Et forlikstilbud fra meg på 55.000 kroner var de ikke interessert i, de skulle bare ha i alle bauger og kanter, sier Morten Johansen til HK-Nytt.
Han mener dette ikke er snakk om usaklig oppsigelse, men at arbeidstakeren sa opp selv etter å ha avvist hans forsøk på å gjøre opp skyldig lønn og feriepenger.
Johansen sier til HK-Nytt at han håper å få starte opp igjen virksomheten i Norske Laftehus AS. Han mener selskapet fortsatt har et grunnlag å drive videre på. Ifølge eieren har firmaet utestående 1,4 millioner kroner.
Da HK-Nytt intervjuet Johansen var han opptatt av å få kjent Henriksens erstatningskrav ugyldig i lagmannsretten. 21. juni gikk imidlertid ankefristen ut, uten at det er levert inn noen anke. Tingrettens dom blir derfor stående.
Nyttig info: Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli
Erstatning tross konkurs
Norske Laftehus AS er konkurs. Men Jorunn Henriksen vil trolig få utbetalt erstatning likevel.
Det mener bobestyrer for Norske Laftehus AS, advokat Sten Øivind Nornes.
Norske Laftehus AS er stadfestet konkurs i Vestfold tingrett, men eieren av bedriften har bestridt avgjørelsen. Eieren av Norske Laftehus mener at selskapet er solvent, og kan drives videre. Begrunnelsen for dette skal være utestående fordringer. Anken er under behandling. Blir konkursen stående, har i alle fall deler av erstatningsbeløpet til Jorunn Henriksen prioritet i boet, forklarer bobestyreren.
– Det er store muligheter for at hun i alle fall får utbetalt deler av kravet, slik det ser ut. Noe vil kunne dekkes av boet, forutsatt at anken ikke tas til følge og at det lykkes å drive inn utestående fordringer. Det er trolig også dekning gjennom lønnsgarantifondet, sier bobestyreren til HK-Nytt.
– Det vil vise seg om disse fordringene kan inndrives. Det kan være vanskelig å få inn gamle krav, men det vil bli forsøkt, sier han.
Mye lest: Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 millioner kroner. Et tilfeldig møte endret alt
– En unødvendig sak
– Det er fristende å kalle dette en tullesak som aldri hadde behøvd å gå så langt, verken for arbeidsgiver eller ansatt, sier Marius Sveinung, regionsekretær i HK Region Østlandet Sør.
(Saken fortsetter under bildet)
KREVENDE: Denne typer saker er svært arbeids- og tidkrevende, sier regionsekretær Marius Sveinung i HK region Østlandet Sør.
Frilanser
Sveinung er glad for at tingretten har gitt HK-medlemmet fullt medhold i at hun er usaklig oppsagt fra jobben og at hun må få erstatning.
Han har bistått Jorunn Henriksen med rådgiving, mens saken ble ført for retten av LO-advokat Elisabeth Grannes.
– Det er ikke uvanlig at en arbeidsgiver kan komme i en vanskelig situasjon og få problemer med å overholde sine forpliktelser, men det vanlige og riktige å gjøre er å kontakte banken sin og fortelle om problemene på leting etter en løsning. En bør kontakte kreditorer og gjøre det en kan for å betale det en skylder, i riktig rekkefølge. Det første man sørger for er lønn til ansatte og gjerne husleie så en har tak over hodet. Hvis man ikke overholder slike forpliktelser, er veien til skifteretten kort, sier Sveinung.
Han forteller at saker som denne er de mest arbeids- og tidkrevende sakene HK kommer i befatning med.
– Dette er saker der arbeidsgiveren ikke er tilknyttet noen arbeidsgiverorganisasjon, og står uten verktøykassa andre har til rådighet for å løse eller unngå en konflikt, sier Sveinung.
– I mange slike tilfeller må vi drive «voksenopplæring». Det må vi ikke når motparten er organisert, og vi kommer i kontakt med profesjonelle på den andre siden av bordet. Denne saken er et eksempel på en arbeidsgiver som spenner fot på seg selv og roter det til så det holder, mener Sveinung.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen