JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 millioner kroner

Et tilfeldig møte med en ansatt i Handel og Kontor (HK) gjorde at butikkmedarbeider Jorun Valmestadrød fikk beholde avtalefestet pensjon (AFP).29.03.2021
07:00
06.05.2021 10:10

brian.cliff.olguin@lomedia.no

62 år gamle Jorun Valmestadrød sitter på verandaen sin og nyter soltrålene. Hun var ikke like rolig i fjor da hun fikk greie på at hun holdt på å miste den avtalefestede pensjonen sin, til en verdi av 1,1 millioner kroner.

Her forteller hun historien om hvordan det kunne skje. Vi må spole tilbake til våren i fjor, da Valmestadrøds verden ble snudd på hodet.

Tilfeldig besøk

To organisasjonsmedarbeidere fra HK var på besøk i butikken i Tønsberg for å verve medlemmer. En av dem dro kjensel på Jorun fra da hun jobbet i en annen dagligvarebutikk. Han spurte hva hun gjorde der. Valmestadrød fortalte at hun hadde blitt tilbudt jobb her, og at hun nå hadde jobbet her siden høsten 2017. I den gamle jobben hadde hun hatt ansvar for posten, og siden den delen av butikken var lagt ned, syntes hun det var flott å få det samme ansvaret i den nye jobben.

Dessuten skulle hun få beholde den avtalefestede pensjonsavtalen sin. For henne var det den viktigste forutsetningen for at hun hadde takket ja til jobben. Arbeidsgiveren hadde forsikret henne om at hun fikk beholde AFP-en.

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale har rett til Avtalefestet pensjon (AFP). Den kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og obligatorisk tjenestepensjon, og kan tas ut fra fylte 62 år (se faktaboks).

Les også: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite

– Trodde ikke det var sant

Organisasjonsarbeideren ble svært overrasket. For han kunne fortelle at det ikke var tariffavtale på Valmestadrøds nye arbeidsplass, og at hun dermed ikke hadde rett til AFP.

– Nei, men kjære vene, da får du ikke noe AFP. Er du klar over hvor mye penger du nå har gått glipp av, sa han til meg.

Jorun forteller med hviskende stemme, som for å understreke alvoret i situasjonen.

– Jeg trodde ikke det var sant. Jeg hadde blitt lovet at AFP-en var sikra, sier hun.

For å kunne ta ut AFP, må du ha jobbet sju av de ni siste årene i en bedrift med tariffavtale når du fyller 62 år. Jorun Valmestadrød hadde jobbet i nesten tre år i denne jobben, i den tro at hun kunne gå av med AFP som 62-åring. Nå så det ut som om hun hadde mistet retten til AFP, som er beregnet til å gi en gjennomsnittlig arbeidstaker cirka 1,1 million kroner i pensjon. Dessuten ville Valmestadrød trolig ikke ha råd til å gå av som 62-åring, men måtte stå i full jobb til fylte 67 år.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Tarifflønn ikke tariffavtale

HK-medlemmet visste ikke sin arme råd. Hun hadde spurt arbeidsgiveren sin om hun var sikret AFP, og fått det bekreftet, forteller hun. Verken butikksjefen eller butikkens eier ønsker å kommentere denne saken overfor HK-Nytt.

Valmestadrød vet at butikksjefen sjekket, og at han hadde fått høre at butikken «fulgte tariff», og regnet med at AFP fulgte med.

Hun får støtte av Inger Køhn, regionsekretær i HK Østlandet Sør.

– Det er nettopp dette som er noe av roten til misforståelsen. Tarifflønn eller lønn etter tariff er ikke det samme som tariffavtale, sier Køhn.

Det finnes arbeidsplasser som betaler samme lønn som arbeidsplasser med tariffavtale, men når de ikke har tariffavtale på plass, er det en rekke goder arbeidstakerne ikke får. Det viktigste godet for mange er den avtalefestede pensjonen (AFP), forklarer Køhn.

Les også: Endre hjelper kolleger som blir truet av kunder

Én avtale for hver butikk

Et tilleggselement som skaper forvirring er at mange kjedebutikker i dagligvarehandelen følger tarifflønn.

– Men fordi én butikk har tariffavtale, betyr ikke det at alle butikker i kjeden har tariffavtale. Til og med når butikkene har samme eier, som i dette tilfellet, er det ikke nødvendigvis tariffavtale i alle butikkene, sier Køhn til HK-Nytt.

Dermed må arbeidstakerne holde tunga rett i munnen.

– Hva bør butikkansatte som skifter jobb, gjøre for å unngå å havne i en slik situasjon?

– Som organisert kan du alltid kontakte oss. Vi kan sjekke ut om det er en tariffavtale på plass, sier Køhn.

Valmestadrød fikk tilbud om hjelp fra HK da fadesen ble oppdaget, men det satt langt inne for henne å skulle gå videre med saken.

Koronaskam

For overalt i nyhetene hadde Valmestadrød lest om hvordan hundretusener av nordmenn i løpet av 2020 hadde blitt permittert eller mistet jobbene sine.

– Jeg hadde tross alt en jobb å gå til, på verdens beste arbeidsplass, og så skulle jeg klage over dette, sier hun.

Hun følte at situasjonen var ubehagelig.

Samtidig begynte hun å tenke på hvor fysisk belastende jobben var, og hvorfor fagforeningen hadde kjempet fram slike avtaler som hun hadde vært bevisst på hele sitt arbeidsliv. Valmestadrød har vært organisert i flere tiår. Stadig vekk oppfordrer hun unge om å gjøre det samme.

– Jeg ser jo disse unge på jobb som spretter opp og ned, og hvor lett ting går for dem. Slik var det for meg en gang også, sier hun.

Med årene har Valmestadrød merket hvordan jobben er blitt mer fysisk krevende. Hun er glad for den fleksibiliteten muligheten til AFP vil gi henne.

– Da kan jeg velge å ta ut AFP delvis eller helt, og samtidig fortsette å jobbe ved siden av. Da kunne jeg spare litt, samtidig som jeg reduserte jobbtrykket, sier hun.

Les også: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Ekstraordinær situasjon

Valmestadrød bestemte seg for å gå videre med saken. I utgangspunktet hadde hun mistet retten til AFP, siden hun hadde jobbet i tre år på butikken uten at det forelå en tariffavtale. Nå fikk hun hjelp av HK, som tok kontakt med butikkeieren. De ble enige om at de skulle inngå tariffavtale, datert tilbake til da Valmestadrød begynte i jobben. Så måtte HK ta saken videre opp i systemet.

– Vi sendte saken videre til Fellesordningen for AFP, med tariffkravet, forklarer Køhn.

Kravet ble akseptert, men arbeidsgiveren måtte etterbetale det det ville ha kostet i utgifter til AFP i den samme perioden. Det utgjør om lag 10.000 kroner årlig per årsverk i bedriften, opplyser Køhn.

– Jeg har tenkt mye på at denne misforståelsen har kostet butikkeieren mye, men samtidig er jeg glad for at jeg bestemte meg for å kjøre saken, sier Valmestadrød.

– Jeg er veldig lettet for at det ordnet seg, sier hun.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Ikke et vondt ord

62-åringen har ikke et vondt ord å si om verken butikkeieren eller butikksjefen.

– De har hele veien vært veldige hyggelige med meg. Butikkeieren, som ofte er innom og handler i butikken, spurte også om jeg hadde fått gode nyheter etter at avtalen hadde blitt signert, sier hun.

Men Valmestadrød måtte vente i spenning ganske lenge. Saken måtte topps i systemet og godkjennes av LOs og Virkes jurister før den endelig løste seg.

– Jeg ønsker å sende en stor takk til HKs regionkontor i Tønsberg og spesielt til Adrian Miller-Moss, den oppmerksomme organisasjonsmedarbeideren som var på besøk den dagen og oppdaget situasjonen jeg hadde havnet i. Tusen takk, sier HK-medlemmet.

Avtalefestet pensjon (AFP)

• Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

• AFP i privat sektor er en tilleggspensjon, som kommer på toppen av folketrygden og tjenestepensjonen.

• Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

• Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år.

• Har du ikke de nødvendige 7 årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved å jobbe videre.

• Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (ca. 100.000 kroner).

• I løpet av de tre siste årene kan du ikke ha et opphold på mer enn 26 uker fra en bedrift med AFP-ordning.

• Fra du fyller 53 år bør du være oppmerksom dersom det skjer endringer i ansettelsesforholdet ditt. I verste fall vil retten til AFP bortfalle på grunn av slike endringer. For eksempel kan jobbskifte sent i yrkeslivet påvirke din rett til å få AFP.

Kilde: Fellesordningen for AFP

29.03.2021
07:00
06.05.2021 10:10Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå


Flere saker