JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 millioner kroner

Et tilfeldig møte med en ansatt i Handel og Kontor (HK) gjorde at butikkmedarbeider Jorun Valmestadrød fikk beholde avtalefestet pensjon (AFP).29.03.2021
07:00
29.03.2021 09:22

brian.cliff.olguin@lomedia.no

62 år gamle Jorun Valmestadrød sitter på verandaen sin og nyter soltrålene. Hun var ikke like rolig i fjor da hun fikk greie på at hun holdt på å miste den avtalefestede pensjonen sin, til en verdi av 1,1 millioner kroner.

Her forteller hun historien om hvordan det kunne skje. Vi må spole tilbake til våren i fjor, da Valmestadrøds verden ble snudd på hodet.

Tilfeldig besøk

To organisasjonsmedarbeidere fra HK var på besøk i butikken i Tønsberg for å verve medlemmer. En av dem dro kjensel på Jorun fra da hun jobbet i en annen dagligvarebutikk. Han spurte hva hun gjorde der. Valmestadrød fortalte at hun hadde blitt tilbudt jobb her, og at hun nå hadde jobbet her siden høsten 2017. I den gamle jobben hadde hun hatt ansvar for posten, og siden den delen av butikken var lagt ned, syntes hun det var flott å få det samme ansvaret i den nye jobben.

Dessuten skulle hun få beholde den avtalefestede pensjonsavtalen sin. For henne var det den viktigste forutsetningen for at hun hadde takket ja til jobben. Arbeidsgiveren hadde forsikret henne om at hun fikk beholde AFP-en.

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale har rett til Avtalefestet pensjon (AFP). Den kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og obligatorisk tjenestepensjon, og kan tas ut fra fylte 62 år (se faktaboks).

Les også: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite

– Trodde ikke det var sant

Organisasjonsarbeideren ble svært overrasket. For han kunne fortelle at det ikke var tariffavtale på Valmestadrøds nye arbeidsplass, og at hun dermed ikke hadde rett til AFP.

– Nei, men kjære vene, da får du ikke noe AFP. Er du klar over hvor mye penger du nå har gått glipp av, sa han til meg.

Jorun forteller med hviskende stemme, som for å understreke alvoret i situasjonen.

– Jeg trodde ikke det var sant. Jeg hadde blitt lovet at AFP-en var sikra, sier hun.

For å kunne ta ut AFP, må du ha jobbet sju av de ni siste årene i en bedrift med tariffavtale når du fyller 62 år. Jorun Valmestadrød hadde jobbet i nesten tre år i denne jobben, i den tro at hun kunne gå av med AFP som 62-åring. Nå så det ut som om hun hadde mistet retten til AFP, som er beregnet til å gi en gjennomsnittlig arbeidstaker cirka 1,1 million kroner i pensjon. Dessuten ville Valmestadrød trolig ikke ha råd til å gå av som 62-åring, men måtte stå i full jobb til fylte 67 år.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Tarifflønn ikke tariffavtale

HK-medlemmet visste ikke sin arme råd. Hun hadde spurt arbeidsgiveren sin om hun var sikret AFP, og fått det bekreftet, forteller hun. Verken butikksjefen eller butikkens eier ønsker å kommentere denne saken overfor HK-Nytt.

Valmestadrød vet at butikksjefen sjekket, og at han hadde fått høre at butikken «fulgte tariff», og regnet med at AFP fulgte med.

Hun får støtte av Inger Køhn, regionsekretær i HK Østlandet Sør.

– Det er nettopp dette som er noe av roten til misforståelsen. Tarifflønn eller lønn etter tariff er ikke det samme som tariffavtale, sier Køhn.

Det finnes arbeidsplasser som betaler samme lønn som arbeidsplasser med tariffavtale, men når de ikke har tariffavtale på plass, er det en rekke goder arbeidstakerne ikke får. Det viktigste godet for mange er den avtalefestede pensjonen (AFP), forklarer Køhn.

Les også: Endre hjelper kolleger som blir truet av kunder

Én avtale for hver butikk

Et tilleggselement som skaper forvirring er at mange kjedebutikker i dagligvarehandelen følger tarifflønn.

– Men fordi én butikk har tariffavtale, betyr ikke det at alle butikker i kjeden har tariffavtale. Til og med når butikkene har samme eier, som i dette tilfellet, er det ikke nødvendigvis tariffavtale i alle butikkene, sier Køhn til HK-Nytt.

Dermed må arbeidstakerne holde tunga rett i munnen.

– Hva bør butikkansatte som skifter jobb, gjøre for å unngå å havne i en slik situasjon?

– Som organisert kan du alltid kontakte oss. Vi kan sjekke ut om det er en tariffavtale på plass, sier Køhn.

Valmestadrød fikk tilbud om hjelp fra HK da fadesen ble oppdaget, men det satt langt inne for henne å skulle gå videre med saken.

Koronaskam

For overalt i nyhetene hadde Valmestadrød lest om hvordan hundretusener av nordmenn i løpet av 2020 hadde blitt permittert eller mistet jobbene sine.

– Jeg hadde tross alt en jobb å gå til, på verdens beste arbeidsplass, og så skulle jeg klage over dette, sier hun.

Hun følte at situasjonen var ubehagelig.

Samtidig begynte hun å tenke på hvor fysisk belastende jobben var, og hvorfor fagforeningen hadde kjempet fram slike avtaler som hun hadde vært bevisst på hele sitt arbeidsliv. Valmestadrød har vært organisert i flere tiår. Stadig vekk oppfordrer hun unge om å gjøre det samme.

– Jeg ser jo disse unge på jobb som spretter opp og ned, og hvor lett ting går for dem. Slik var det for meg en gang også, sier hun.

Med årene har Valmestadrød merket hvordan jobben er blitt mer fysisk krevende. Hun er glad for den fleksibiliteten muligheten til AFP vil gi henne.

– Da kan jeg velge å ta ut AFP delvis eller helt, og samtidig fortsette å jobbe ved siden av. Da kunne jeg spare litt, samtidig som jeg reduserte jobbtrykket, sier hun.

Les også: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Ekstraordinær situasjon

Valmestadrød bestemte seg for å gå videre med saken. I utgangspunktet hadde hun mistet retten til AFP, siden hun hadde jobbet i tre år på butikken uten at det forelå en tariffavtale. Nå fikk hun hjelp av HK, som tok kontakt med butikkeieren. De ble enige om at de skulle inngå tariffavtale, datert tilbake til da Valmestadrød begynte i jobben. Så måtte HK ta saken videre opp i systemet.

– Vi sendte saken videre til Fellesordningen for AFP, med tariffkravet, forklarer Køhn.

Kravet ble akseptert, men arbeidsgiveren måtte etterbetale det det ville ha kostet i utgifter til AFP i den samme perioden. Det utgjør om lag 10.000 kroner årlig per årsverk i bedriften, opplyser Køhn.

– Jeg har tenkt mye på at denne misforståelsen har kostet butikkeieren mye, men samtidig er jeg glad for at jeg bestemte meg for å kjøre saken, sier Valmestadrød.

– Jeg er veldig lettet for at det ordnet seg, sier hun.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Ikke et vondt ord

62-åringen har ikke et vondt ord å si om verken butikkeieren eller butikksjefen.

– De har hele veien vært veldige hyggelige med meg. Butikkeieren, som ofte er innom og handler i butikken, spurte også om jeg hadde fått gode nyheter etter at avtalen hadde blitt signert, sier hun.

Men Valmestadrød måtte vente i spenning ganske lenge. Saken måtte topps i systemet og godkjennes av LOs og Virkes jurister før den endelig løste seg.

– Jeg ønsker å sende en stor takk til HKs regionkontor i Tønsberg og spesielt til Adrian Miller-Moss, den oppmerksomme organisasjonsmedarbeideren som var på besøk den dagen og oppdaget situasjonen jeg hadde havnet i. Tusen takk, sier HK-medlemmet.

Avtalefestet pensjon (AFP)

• Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

• AFP i privat sektor er en tilleggspensjon, som kommer på toppen av folketrygden og tjenestepensjonen.

• Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

• Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år.

• Har du ikke de nødvendige 7 årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved å jobbe videre.

• Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (ca. 100.000 kroner).

• I løpet av de tre siste årene kan du ikke ha et opphold på mer enn 26 uker fra en bedrift med AFP-ordning.

• Fra du fyller 53 år bør du være oppmerksom dersom det skjer endringer i ansettelsesforholdet ditt. I verste fall vil retten til AFP bortfalle på grunn av slike endringer. For eksempel kan jobbskifte sent i yrkeslivet påvirke din rett til å få AFP.

Kilde: Fellesordningen for AFP

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.03.2021
07:00
29.03.2021 09:22Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker