JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HETS: Endre Sæther har opplevd hets og trusler fra bankkunder. Han blir ikke redd, men anmelder slike saker til politiet.

HETS: Endre Sæther har opplevd hets og trusler fra bankkunder. Han blir ikke redd, men anmelder slike saker til politiet.

Erlend Angelo

Endre ringer tilbake til dem som truer kollegaene: – De innser at de har gått for langt

Noen har fått vakthold hjemme, andre har blitt sendt i dekning i utlandet etter å ha blitt truet av kunder. Sikkerhetsrådgiver Endre Sæther i Sparebank1 passer på kollegene sine.22.03.2021
12:13
22.03.2021 14:20

jbr@lomedia.no

Det er fredagskveld, og roen har senket seg hjemme hos Endre Sæther og kona. Så bryter Sæthers mobiltelefonen stillheten og familiestunden. Det er ikke alltid Sæther forteller kona om alle truslene han mottar på jobben. Men denne gangen trenger han ikke å fortelle. Hun hører det skje.

«Jævla horunge! Jævla horunge!» Mannen som ringer Sæther er høylytt. Han roper ulike skjellsord. Så blir han truende. Sier at han vet hvor Sæther og familien bor. Skryter av at han er under etterforskning hos PST for å være tilknyttet IS, så Sæther må bare passe seg.

Hvem skulle ha trodd at han kunne få så mange trusler som ansatt i banken?

På jakt etter en svindler

Endre Sæther er sikkerhetskonsulent i Sparebank1 Utvikling. Han har tidligere jobbet 16 år i politiet og vet å håndtere slike situasjoner. Sæther forsto hvem som ringte den fredagskvelden. Han hadde nemlig fått i oppdrag fra arbeidsgiveren sin å utrede en kunde de mistenkte drev med svindel. Banken hadde fått flere tips om en mann som sto bak ulike salgsannonser på finn.no. Kundene betalte, men fikk aldri varene. Mannen bak annonsene fikk betalingen for varene inn på en konto hos Sparebank1.

– Hvis han lurte folk for penger, så kunne vi ikke være med på det, sier Sæther.

Han startet karrieren sin som politi, jobbet med utredning av forsikringssvindel i Sparebank1 i mange år, før han begynte som sikkerhetskonsulent.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Sperret konto

Sæther startet utredningen med å sende en epost til mannen. En høflig epost om at banken hadde fått tips om mulig svindel eller bedrageri, og med spørsmål om mannen kunne gi seg til kjenne og forklare seg. Sæther har som policy å være serviceminded, og det var han denne gangen også. Han hørte likevel ingenting fra mannen, så Sæther purret på e-posten. Flere ganger. Men «salgsvirksomheten» fortsatte, og til slutt så banken seg nødt til å sperre kontoen i påvente av et svar.

HK-Nytt har fått tilgang til noe av epostkorrespondansen mellom Sæther og mannen.

«Hei igjen. Viser til min tidligere epost. Da jeg ikke har mottatt noe svar fra deg, antar vi fremdeles at du er involvert i svindel/bedrageri. Av den grunn er også dine nyopprettede konti sperret på lik linje med tidligere konti. Dersom du ikke gir noen tilbakemelding denne gang, vil banken avslutte ditt kundeforhold», skrev Sæther.

Dette er svaret han fikk: «Din jævla sinke, å faen er det du snakker om du? «Fortsatt involvert i svindel»!?!!? Hva faen vil du egentlig din frekke lille dritt????????»

«Fint å vite hvem jeg prater med»

Det svarer Sæther slik på: «Hei og takk for gjennomtenkt (?) tilbakemelding. Om du har noe å supplere med iht. saken, så kan du ta kontakt med meg på torsdag».

Slik arter neste svar seg: «Ja bare vær frekk i kjeften du din lille snørr, tenker meg du hadde holdt det lille trynet ditt igjen om du så meg. Hvor får du alt det her fra? Det er ikke ok og kontakte folk på den måten her og komme med beskyldninger og trusler om reaksjoner og bla bla. Hvorfor står det minus på mine kontoer? Hvorfor sender du meg dette? Og hva får deg til å tro at det er noe som helst ok å henvende seg til folk på den frekke måten du gjør med sånne beskyldninger? Hvis du tror at noen tar noe sånt som det her med et smil så er du jævla tett i huet ditt din lille dritt. Fint å vite hvem jeg prater med da, Endre Sæther!»

– Jeg ga ham mange sjanser, men han fortsatte med både svindelen og hetsen mot meg, forteller Sæther.

Podkast: Camilla jobber for at nulltoleranse for seksuell trakassering skal bli en del av arbeidskontrakten

Økonomisk desperate kunder

Det finnes ikke noe statistikk over hvor ofte ansatte i banker, inkassobyrå eller skadeforsikring mottar hets eller trusler. Sæther vet om mange som har opplevd slike ting, for han er ofte den som blir oppringt hvis en av Sparebank1s ansatte har vært utsatt for noe slikt. Sæther reiser også rundt til bankens ulike avdelinger for å holde sikkerhetskurs. Da snakker han blant annet om hvordan de bankansatte skal oppføre seg hvis de blir utskjelt eller truet.

– En nyansatt i en bank vet nok ikke at man kan bli kalt både det ene og det andre på jobben. For ikke å nevne truslene, sier Sæther.

Han forklarer at mennesker som sliter økonomisk kan være i en spesiell sinnsstemning som fører til den type opp­førsel.

– De som truer kan være mennesker som føler seg trengt inn i et hjørne og som det bikker over for. Kanskje var det den siste banken de søkte om et lån de desperat trengte, sier han.

Fikk du med deg denne? Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Truer på sms og epost

Det er kunderådgiveren som sitter ansikt til ansikt med kunden som kan være særlig utsatt. Men brorparten av hetsen og truslene kommer likevel via sms og epost. Slik som mannen fra finn.no som truet Sæther. Sæther har et inntrykk av at man i dag har lettere for å true enn da han arbeidet som politi på 80-tallet. Han tror det kan være en faktor at man ikke ser personen man truer gjennom sms og epost, og at folk derfor kan ha en lavere terskel for truende oppførsel enn før.

– De fleste av våre kunder beklager seg heldigvis når vi i ettertid ringer dem opp på vegne av våre medarbeidere, sier Sæther.

– De innser at de har gått for langt i sine uttalelser.

LAVERE TERSKEL: Kanskje er det lettere å true fra et tastatur enn over skranken, undrer sikkerhetsrådgiver Endre Sæther.

LAVERE TERSKEL: Kanskje er det lettere å true fra et tastatur enn over skranken, undrer sikkerhetsrådgiver Endre Sæther.

Erlend Angelo

Sender vektere til bankansatte

Ansatte har vært redde for familiene sine i slike saker. For ungene sine. For å dra hjem til seg selv etter jobb.

– Ja, selvfølgelig har de vært det, sier Sæther.

Enkelte ganger har banken vært nødt til å innføre noen ekstra strenge tiltak, når truslene og frykten hos den ansatte har vært graverende.

– Vi har hatt vektere utplassert hjemme hos folk når slikt har skjedd, forteller Sæther.

I noen tilfeller har det ikke vært nok.

– Vi har i enkeltsaker anbefalt den ansatte om å reise bort med familien til saken blåser over. Vi tar vare på våre medarbeidere, sier sikkerhetsrådgiveren.

Seksuelt trakassert på jobb: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Trusler om selvmord

Historiene som sitter lengst i Sæther er likevel ikke de om ansatte som må reise bort eller ha vektere hos seg.

– Når kunder truer med å ta livet av
seg, er nok det jeg reagerer sterkest på, sier Sæther.

Han forteller at det dessverre er en del som truer med det, og at det kan være tungt for medarbeidere å stå i.

– Hvis man får høre «fikser du ikke dette for meg, så tar jeg livet av meg» mens man bare forsøker å utføre jobben sin til kundens beste, kan jeg bare tenke meg hva slags tanker og følelser man sitter med da. Jeg forstår godt at det kan gå utover nattesøvnen, sier Sæther.

I slike situasjoner setter banken i gang med interne varslingsrutiner, truslene tas på det største alvor. Både politiet og helsevesenet kobles inn.

Mye delt: Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»

Oppfordrer til å anmelde

Kanskje skyldes det politibakgrunnen, men Endre Sæther framstår som en mann som ikke lett blir vippet av pinnen. Han har god trening i å snakke med mennesker i pressede situasjoner.

Sæther har også fått sin andel trusler på jobben. Han var derfor fortsatt behersket etter trusseltelefonen han fikk hjemme den fredagskvelden. Likevel anmeldte Sæther saken til politiet. Han aksepterer ikke å bli truet fordi han forsøker å gjøre jobben sin.

– Hvis jeg ikke hadde anmeldt ham, kunne han ha fortsatt med truslene sine mot noen andre, sier Sæther.

Han mener det er viktig at alle slike hendelser kommer opp på bordet, slik at ledelsen blir kjent med både den konkrete hendelsen, samt omfanget av dette.

– Jeg mener vi skal ha nulltoleranse for slikt. Jeg mener også helt bestemt at våre medarbeidere ikke skal akseptere denne type oppførsel for å gjøre jobben sin, sier han.

Sæther forteller at han ofte oppfordrer medarbeidere til å anmelde når de blir utsatt for noe lignende. Siden han har god kjennskap til politiet og rettssystemet, pleier Sæther også å tilby seg å gjøre mye av papirarbeidet som må gjøres ved en anmeldelse, slik at medarbeideren kun trenger å lese over og signere. Likevel kvier de fleste seg for å anmelde.

– Til syvende og sist så er det den utsatte selv som må dra til retten og vitne. Og mange velger det nok bort fordi de ikke vil treffe den som har truet ansikt til ansikt, sier Sæther.

Mye lest: Henning (28) drømte om sin egen leilighet. Koronaen har gjort ham sjanseløs på boligmarkedet

Følger kolleger til retten

Det viste seg at mannen som truet Sæther hadde flere uoppgjorte saker hos politiet. Etter en tid fikk Sæther en innkalling om å møte i retten som vitne.

– Det verste var nok trusselen hans om at han var under etterforskning hos PST for mulig tilknytning til IS, sier Sæther.

Den tidligere politimannen har kanskje vært i en rettssal oftere enn de fleste i selskapet og har mye erfaring med å vitne. Men han har stor forståelse for at folk kan være bekymret og redde for å gjøre det. Han er derfor blant dem som tilbyr seg å følge medarbeidere som skal vitne til retten. Det er et tilbud Sparebank1 har til sine ansatte.

Ble mannen som truet ham dømt for truslene? Det vet Sæther faktisk ikke. Det viktigste for ham er anmeldelsen.

– Jeg aksepterer ikke å bli kalt det ene og det andre bare fordi jeg gjør jobben min. Det synes jeg ikke at noen av mine kolleger skal måtte gjøre heller.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

– Slike saker tas alvorlig

Finans Norge, arbeidsgiverorganisasjonen for banker, forsikringsforetak og finansforetak, sier til LO Finans HK-bladet at de ikke er kjent med hvor utbredt hets og trusler mot ansatte i denne sektoren er.

– I Finans Norges arbeidslivsavdeling har vi fått svært få henvendelser om dette. Det betyr selvsagt ikke at det ikke skjer, skriver kommunikasjonssjef Ann Håkonsen.

Håkonsen viser til arbeidsmiljøloven som forplikter arbeidsgivere til å ha skriftlige rutiner for intern varsling hvis slike situasjoner skulle oppstå.

– Vi bistår medlemmene med å utarbeide slike rutiner og vår oppfatning er at våre medlemmer tar slike typer saker alvorlig, avslutter hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.03.2021
12:13
22.03.2021 14:20Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Artikkelen om Noora (6) som hadde for få leker ble produsert av en løgnfabrikk. Faktisk.no avdekket den raskt som en klassisk falsk nyhet.

Artikkelen om Noora (6) som hadde for få leker ble produsert av en løgnfabrikk. Faktisk.no avdekket den raskt som en klassisk falsk nyhet.

Colourbox/LO Media

Løgnfabrikker og grupper på Facebook sprer falske nyheter om barnevernet

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45): – Skulle jeg fortsatt å jobbe på samme måte som i dag, hadde jeg ikke holdt til jeg ble 50 år engang

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Christina Siljan Hjerpekjøn konsentrerer seg om å hjelpe barnet når hun kommer inn i familier som tror på konspirasjonsteorier om barnevernet.

Christina Siljan Hjerpekjøn konsentrerer seg om å hjelpe barnet når hun kommer inn i familier som tror på konspirasjonsteorier om barnevernet.

Hanna Skotheim

Christina har fått spørsmål om hun får bonus for å stjele barn

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk


Flere saker