JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seksuell trakassering på jobben:

Camilla jobber for at nulltoleranse for seksuell trakassering skal bli en del av arbeidskontrakten

Tillitsvalgte står bak en kampanje med mål om å utslette all mobbing, trakassering og uønska seksuell oppmerksomhet i Kiwi-butikkene.
Camilla Hermansen fikk mange henvendelser om hvordan man bør takle seksuell trakassering på arbeidsplassen. Slik startet arbeidet med kampanjen «Aldri OK».

Camilla Hermansen fikk mange henvendelser om hvordan man bør takle seksuell trakassering på arbeidsplassen. Slik startet arbeidet med kampanjen «Aldri OK».

Martin Guttormsen Slørdal

ida.bing@lomedia.no

– Gjennom de siste årene har vi fått inn svært mange henvendelser om både mobbing, trakassering og varslingssaker knytta til uønsket seksuell oppmerksomhet. Spørsmålet var hvordan man skulle håndtere slike situasjoner.

Det forteller Camilla Hermansen (35), som er hovedtillitsvalgt for Handel og Kontor i dagligvarekjeden Kiwi.

4 av 5 som blir utsatt for seksuell trakassering på jobben, blir trakassert av kunder, klienter eller pasienter. Hør mer i podkasten Rørsla:

pod seksuell trakassering ingvild

Slik kom ideen om en kampanje for å stoppe alle former for trakassering og mobbing på arbeidsplassen. Kampanjen heter «Aldri OK», og Camilla og de andre tillitsvalgte har jobba med den i flere måneder.

– Det overordna målet er å fremme en kultur hvor det er nulltoleranse for seksuell trakassering, vold og diskriminering, og legge til rette for en åpen og ærlig diskusjon rundt denne tematikken, sier Hermansen.

De tillitsvalgte har også jobba fram et rundskriv for håndtering av varslingssaker, og et utkast til forlengelse av arbeidskontrakten. I en egen del av kontrakten skal begge parter skrive under på at de forplikter seg til nulltoleranse for seksuell trakassering.

Nå er kampanjen og dokumentene inne på høring hos Kiwis ledelse.

– Det tar tid å få gjennom slike høringer, men vi har fått gode signaler, forteller Hermansen.

Seksuell trakassering opp i Høgsterett: Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps

Inn i kontraktene

Tanken er at både arbeidsgiver og den ansatte skal skrive under på et dokument som en utvidet del av kontrakten. Dokumentet heter Nulltoleranse for seksuell trakassering. Partene skal skrive under på dette kort tid etter ansettelsen.

– De skal skrive under på at det ikke er lov til å bruke negative eller seksuell kallenavn på andre ansatte, det skal ikke skje seksuelle tilnærmelser på jobb i forbindelse med jobben, som lønnspils, julebord og lignende, sier Hermansen og fortsetter:

– Det er ikke lov til å sende pornografiske eller nakenbilder til andre ansatte, og så står det nedskrevet konsekvenser og reaksjoner ved brudd på kontrakten.

Slike konsekvenser kan være en skriftlig advarsel, det kan være fratakelse av ansvarsoppgaver og omplassering, eller det kan være oppsigelser og avskjed, forklarer Hermansen.

Fikk du med deg denne? Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Varsling fra A til Å

Avtalen som Camilla og de andre tillitsvalgte har skissert ut, er unik for bransjen. I tillegg har de laget et eget veiledende dokument til alle butikksjefene, som de håper vil bli tatt i bruk.

– Vi har laget forslag til konkret hva du skal gjøre hvis det kommer inn en melding om seksuell trakassering, en slags alfabetliste fra A til Å.

Hun tror det er mange underrapporterte tilfeller av trakassering og ubehagelige opplevelser på jobb.

– Folk vet ikke hvordan de går fram for å melde ifra, og hvilke rettigheter og plikter de har. De er usikre på om de i det hele tatt innbiller seg at dette skjer.

Inspirasjonen til veilederen er hentet fra idrettslag, forklarer Hermansen. De har ofte egne retningslinjer på hvordan man håndterer meldinger om mobbing og seksuell trakassering.

Seksuelt trakassert på jobb: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Vil gjøre det lettere å stå fram

Konsekvensene ved ikke å varsle er langtidsvirkende og alvorlige, mener Hermansen.

– Den eller de ansatte som utsettes for slike hendelser må bli godt ivaretatt. Vi vet aldri hvilke fysiske og psykiske reaksjoner som kan oppstå etter tid etter å ha blitt utsatt for enten mobbing eller trakassering. Ettervernet er utrolig viktig, sier Hermansen.

Hun viser blant annet den siste rapporten om mobbing og trakassering i arbeidslivet, der Arbeidstilsynet melder at rundt 86.000 personer i Norge jevnlig opplever mobbing på arbeidsplassen.

– Vi ønsker at dette skal jobbes med, og at det blir lettere for folk å stå fram slik at vi får bukt med slike opplevelser. Det skal ikke vær ubehag knyttet til å gå på arbeid. Jobben er vårt andre hjem, de som jobber der er familien vår, og da handler det om å ta vare på andre og ha det bra.

Nå venter Camilla og de ansatte spent på om ledelsen vil satse på kampanjen. Foreløpig er de tre forslagene, både kampanjen, kontrakten og veiledningsdokumentet, på høring.

Viktig å vite: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du

Én sak er en for mye

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi, skriver i en epost til FriFagbevegelse at bedriften ønsker forslaget til de tillitsvalgte velkommen:

«Vi er glade for at de tillitsvalgte har gitt oss innspill til hvordan vi kan bli bedre, og vi vil se på hvordan vi kan jobbe dette inn i eksisterende arbeidsreglement, varslingsplakat og driftshåndbok i våre kanaler.»

Videre skriver Aakvaag Arvin at bedriften har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering, og at de har etablerte rutiner for hvordan slike saker håndteres.

«Tatt i betraktning at vi har 14.000 medarbeidere i våre 690 butikker, så har vi heldigvis få slike saker. Men én sak er en sak for mye, og vi har en nullvisjon for alle former for trakassering.»

Hun legger til:

«Vi er stadig på søken etter forbedringer, og det er alltid potensial for å gjøre retningslinjer og rutiner enda bedre kjent i hele organisasjonen.»

Annonse

Flere saker

Annonse