Podkast:
Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda
– Jeg tror det er veldig få unge mennesker som tør å si imot sjefen sin, sier Karina Veum.
Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.
Ida Bing
ida.bing@lomedia.no
Det er flere år siden Karina Veum var nyansatt som vekter i Securitas.
I dag er 29-åringen ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, men ser tilbake på tida som ung og uerfaren i arbeidslivet.
I podkasten Rørsla forteller Veum om en ulykke som skjedde da hun kjørte firmabilen tilbake i 2011 - en ulykke hun selv opplevde å få skylda for.
Veum frykter at unge som møter arbeidslivet for første gang er for dårlig forberedt på rettighetene de har som arbeidstakere.
Hør podkasten:
Podkast sommerjobb
Redd for å bli sparket
Veum kommer heldigvis uskadd fra ulykken. Høyresida på bilen derimot, blir knust.
Mandagen etter ulykken drar hun innom kontoret for å snakke med sjefen om hva som har skjedd:
– Så sier han: «Det her kommer til å få alvorlige konsekvenser for deg og din fremtid her hos oss.» Jeg hadde kosta avdelingen veldig mye penger, fordi jeg hadde krasja bilen, forteller Veum.
Det viste seg at ulykkesbilen hadde hatt sommerdekk på det ene bakhjulet.
– De lette etter måter dette var min feil på, forteller Veum.
– Det er jo mitt ansvar og sjekke at bilen er i stand før jeg kjører den, men det hadde ikke blitt godtatt at jeg hadde sagt nei til å kjøre, minnes Karina, som forteller om en fryktkultur. Hun var redd for å bli sparket etter hendelsen og opplevde at sjefen la alt ansvaret over på henne.
– Du tar det sjefen sier for god fisk når du er 18 år. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, så hadde jeg ikke blitt så redd, sier Veum.
Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Securitas: Ikke slik medarbeidere skal behandles
FriFagbevegelse har vært i kontakt med Karinas tidligere sjef i forbindelse med denne saken. Han ønsker ikke å kommentere hendelsen, men viser til kommentarer fra Securitas.
Talsperson i Securitas, Dorothy Billett, skriver i en e-post deres ledere har ansvar for at alle medarbeidere skal føle seg verdtatt og ivaretatt på arbeidsplassen.
«Det er leit at Veum har hatt disse opplevelsene og opplevd en konflikt mens hun jobbet hos oss. Det er ikke slik vi skal behandle våre medarbeidere» skriver Billett.
Videre understreker Billett at Securitas jobber for å løse konflikter som oppstår:
«Vi har i dag gode rutiner for oppfølging av medarbeidere. Dersom det oppstår konflikter beskriver rutinene hvordan dette skal følges opp for å ivareta den enkelte».
Tror unge ikke tør si imot sjefen
Veum forteller at sammen med andre kolleger, så fikk de snakket med sjefen og overbevist han om at dette kunne skje hvem som helst, og at ingen skulle miste jobben etter en slik ulykke. Det var selskapet som måtte stå for ansvaret. Men for Veum satt hendelsen likevel dype spor.
– Det endte jo greit, men det var ordentlig, ordentlig ekkelt. Jeg så for meg at husleia røk og at jeg måtte flytte.
Veum mener unge arbeidstakere er spesielt sårbare:
– Jeg tror det er veldig få unge mennesker som tør å si imot sjefen sin, sier hun.
I tillegg kan unge lite om hvilke rettigheter de har, som for eksempel at det er firmaet som har ansvaret når en bil eller annet utstyr blir ødelagt, forklarer Veum:
– Du forholder deg stort sett til det sjefen sier.
Ung under korona: Kokken i studentkantina ser at studentene isolerer seg mer og mer: – Mange har trengt en klem
LO: Unge er sårbare
– Vi vet at unge mennesker er ekstra sårbare i arbeidslivet, sier Bjarne Lagesen, som er leder for LOs Sommerpatrulje.
I juli er nær hver femte person i jobb under 25 år, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Tall fra 2019 viser at over 120.000 unge under 20 år hadde sommerjobb i skoleferien. Tallene i år er venta å bli noe lavere på grunn av koronakrisa, men fortsatt skal mange unge ut i jobb:
– Ved høy arbeidsledighet blant unge ser vi en tydelig trend at mange godtar mer enn de burde godta på arbeidsplassen. De gjør litt ekstra - og blir pressa til å gjøre litt ekstra - for å gjøre et godt inntrykk som kanskje gir en fast jobb videre, sier Lagesen.
Han viser til nær halvparten av bedriftene som patruljen besøkte i fjor, hadde minst et brudd på arbeidsmiljøloven ved arbeidsplassen. Det er en økning i den totale bruddstatistikken på over seks prosent.
– Vi vet at det er veldig mange som kommer ut i arbeidslivet og har veldig lite kunnskap om hva det innebærer å ha en jobb. Og når du er ny, er det tøft å si ifra, understreker Lagesen, som mener mange unge ikke er klar over rettighetene sine.
Fikk du med deg denne? LOs sommerpatrulje sammenlignet bedrifter med og uten tariffavtale. Forskjellen var tydelig
Patruljerer i tre uker
– Jeg tror både arbeidsgivere og arbeidstakere har for lite kunnskap om hva som er lovverket. Så finnes det selvfølgelig de som utnytter den kunnskapsløsheten, men vi opplever like ofte at det er arbeidsgivere som ikke har den samme kunnskapen, sier Lagesen.
Fra 28. juni skal Lagesen og resten av sommerpatruljen patruljere i tre uker over hele landet.
– Det snakkes ofte om bruddene vi oppdager, men like viktige er det å være til stede og vise at vi bryr oss. Vi vil at folk skal ha det bra på jobb, sier han.