JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerpatruljen til LO:

Arbeidsmiljøloven brytes langt oftere hos bedrifter uten - enn med - tariffavtale

– Et veldig interessant funn, sier ungdomsrådsgiver i LO, Bjarne Lagesen.
Bjarne Lagesen er født fire år etter at LOs Sommerpatrulje ble til. Nå er han leder for denne suksesshistorien.

Bjarne Lagesen er født fire år etter at LOs Sommerpatrulje ble til. Nå er han leder for denne suksesshistorien.

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

helge@lomedia.no

Bjarne Lagesen (30) leder en Sommerpatrulje som har levd lenger enn ham selv. I 1985 startet LO denne årvisse patruljen. I år vil den være i ekstern drift i tre uker, i begynnelsen av juli. Men allerede nå er informasjonstjenesten på beina. All ungdom med sommerjobb kan ringe denne tjenesten med utfordringer og spørsmål de føler behov for å stille. Om arbeidskontrakter, lønn eller egentlig alt de lurer på.

De siste årene er det mellom 550 og 560 ungdommer som har brukt denne tjenesten. Høyeste tall kom i fjor – med 670 henvendelser.

Mye lest: Gustav har i tiår forsaket lønnsøkning for å kunne gå av som 60-åring. Nå kan tidligpensjonen ryke

Digitale funn

Fjoråret var spesielt, også for LOs Sommerpatrulje. Men med et viktig digitalt verktøy, ble det også gjort et spesielt funn. Det ble mulig å sammenligne bedrifter med og uten tariffavtale. Og det ga interessante funn.

– Det er en stor forskjell på bedrifter med og bedrifter uten tariffavtale. Det er atskillig flere funn av brudd på arbeidsmiljøloven i bedrifter uten tariffavtale.

Bedrifter med tariffavtale hadde en brudd-rate ved 35 prosent – bedrifter uten tariffavtale var helt oppe i 55 prosent.

– Det er en veldig stor forskjell. For å kvalitetssikre har vi også spurt om den enkelte ungdom vet om bedriften har tariffavtale eller ikke. De som svarte vet ikke ligger et sted midt mellom, sier Bjarne Lagesen til FriFagbevegelse.

– Det viser hvor stor forskjell det er og hvor viktig det er å være organisert, mener LOs ungdomsrådsgiver.

– Det å organisere seg og ha en tariffavtale gjør den enkelte veldig mye tryggere i arbeidslivet, mener han.

* Hos bedrifter uten tariffavtale, opplever en av ti at de ikke får arbeidskontrakt eller at den er ulovlig. Hos de med tariffavtale er det bare 3,1| prosent som opplever det samme.

* Hos bedrifter uten tariffavtale, får 20,3 prosent ikke informasjon om hvem som er verneombud. Hos bedriftene med tariffavtale er tallet litt lavere, 17, 8 prosent.

* Hos bedrifter uten tariffavtale, får 10,8 prosent ikke tilstrekkelig opplæring. Blant dem som jobber et sted med tariffavtale, er tilsvarende tall 5,9 prosent.

* Hos bedrifter uten tariffavtale oppgir 15,8 at de ikke får overtidsbetalt. Hos de med tariffavtale er det samme tallet bare 3,8 prosent.

* Hos bedrifter uten tariffavtale oppgir 12,6 prosent at de har for lite eller ingen pause. Bare 3 prosent oppgir det samme hos bedrifter med tariffavtale.

Mye delt: Trine har jobbet i 22 år uten å få utbetalt feriepenger. Nå går hun og 15 andre rettens vei

Færre vil gå

På et normalår er det mellom 400 og 600 som deltar på den landsomfattende Sommerpatruljen. I år vil det være færre – på grunn av pandemien.

Siden 1985 – som var det første året – har forholdene på arbeidsplassene bedret seg kraftig. På 90-tallet hadde tre av 10 ikke arbeidskontrakt. Nå er det samme tallet langt under en av 10.

– Arbeidsforholdene blir stadig bedre. Men samtidig dukker det stadig opp nye utfordringer. Når det er flere brudd enn tidligere tror jeg faktisk at Sommerpatruljen har spilt en viktig rolle. Ungdom som jobber skal ha ryddig og ordnede forhold. Samtidig er det viktig å påpeke at vi ikke bare sjekker hvordan arbeidsforholdene er, men at vi er til stede, snakker med ungdommen og hører hvordan de har det. Ikke bare for å finne ut om alt er på stell. Det er også ofte det første møte ungdommen har med fagbevegelsen, sier Bjarne Lagesen.

Fått med deg denne? Ahmad har jobbet 50 år i Norge. Han var blant de første pakistanerne som kom til landet

Annonse
Annonse