Særalder og tidligpensjon i belastende yrker
Skipskokk Gustav har i tiår forsaket lønnsøkning for å kunne gå av som 60-åring. Nå kan tidligpensjonen ryke
Regjeringen vil endre på reglene som gir mange offentlige ansatte plikt og rett til å gå av med pensjon tidlig. – Et ran, sier Gustav Landsverk (54).
BEHOLDE DAGENS REGELVERK: Gustav Landsverk har jobbet på båt siden han var 16 år. Han synes han og andre som omfattes av regler om særalder og tidligpensjon, skal få gå av med pensjon etter dagens regelverk.
Tri Nguyen Dinh
merete.holtan@lomedia.no
Jobber du i det offentlige, kan du ha både rett og plikt til å slutte i jobben og motta pensjon fra Statens pensjonskasse før den ordinære aldersgrensen på 70 år.
De såkalte særaldersgrensene gjelder i yrker der det blir stilt ekstra krav til fysiske og psykiske egenskaper, som å jobbe på en båt i Kystverket Rederi.
Det gjør skipskokken Gustav Landsverk. Han er 54 år og har 6 år igjen til han plikter å gå av med særalderspensjon fra jobben i byssa på oljevern-fartøyet Utvær.
Nå vil regjeringen å endre på regelverket som sikrer ham pensjon ved fylte 60 år.
Bakgrunn: Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Foreslår frivillighet
I midten av april foreslo regjeringen for Stortinget å fjerne plikten til å fratre stillingen ved den aktuelle særaldersgrensen for omtrent 200.000 arbeidstakere i offentlig sektor. I forslaget ligger det en frivillighet: Arbeidstakeren beholder retten til å gå av med tidligpensjon, men har ingen plikt til det.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen poengterer at de som er motiverte til å jobbe lenger, kan fortsette.
«Allerede i dag er det mange med særaldersgrenser som velger å jobbe lenger, men da hovedsakelig i en annen stilling enn den de ble tvunget ut av. Det vitner om at endring er på høy tid», argumenterer Røe Isaksen på regjeringens nettsider.
Debatt: «På tide å fjerne fratredelsesplikten», skriver Torbjørn Røe Isaksen
– Ordningen blir uthulet
Forslaget er levert arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, som 27. mai kommer med sin innstilling. Gustav Landsverk har klare meninger om hva komiteen bør lande på.
– Regjeringen har pakket inn dette forslaget veldig fint. «Vi skal ikke tvinge noen», sier de, og det høres fint ut, det. Problemet er at hele ordningen med særaldersgrenser kan bli uthulet, sier Landsverk.
Han forklarer at man må ha stått i jobb i det offentlige i 30 år for å få maksimal opptjening på statspensjon. Landsverk tror derfor at mange vil benytte seg av muligheten til å jobbe, og at regjeringens forslag kan bli starten på slutten for særaldersgrensene.
– Det er kort vei fra å si at du kan jobbe lenger til at du må jobbe lenger, sier han.
Trygdeoppgjøret: Regjeringen kan gå på pensjonssmell i Stortinget
– Regjeringen har tatt en snarvei
Gustav Landsverk er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og leder forbundets avdeling i Møre og Romsdal. Han synes ikke regjeringen har fulgt arbeidslivets spilleregler i denne saken. Det synet deler han med de andre rammede arbeidstakernes organisasjoner, og LO.
Særaldersgrensene er nemlig blitt diskutert av hovedorganisasjonene og regjeringen tidligere, uten at partene ble enige. I 2018 ble partene enige om å ta opp tråden ved en senere anledning.
– Nå har regjeringen tatt saken til Stortinget uten å gå veien om hovedorganisasjonene. Det er en snarvei, og det ikke greit, mener Landsverk.
Mye lest: Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP
– Blodig urettferdig
Yrkeskokkens sentrale innvending handler likevel om rettferdighet. Gustav Landsverk forteller at hans yrkesgruppe helt siden 80-tallet har forsaket lønnsøkning for å beholde retten til å gå av med pensjon tidligere enn andre.
– Vi har sagt nei til mange lønnstrinn i forhandlinger opp gjennom, og pensjonsordningen har vært gulrota. Forsvinner særaldersgrensa nå, er det blodig urettferdig. Det er et ran. Hvis det ender med at vi må jobbe lenger, må vi i hvert fall få på plass en kjempekompensasjon.
Landsverk ser poenget med at vi beholder helsa vår lenger, og at særaldersgrensene er modne for revurdering.
– Men de kan ikke endres med et pennestrøk. Vi må i tilfelle få på plass gode overgangsordninger, så ikke vi med kort tid igjen i jobben rammes.
Denne skaper debatt: Gard ble truet på Facebook for å ha kjempet mot søndagsåpen butikk
Slepe tungt utstyr opp på svaberg
Skipskokken minner samtidig om intensjonen med særaldersgrensene: At de med fysisk eller psykisk ekstraordinært arbeid skal skjermes når de er blitt eldre. Og motsatte vei: At kvaliteten på arbeidet yrkesgruppa utfører, skal sikres.
– Jeg slår et slag for sliterne, sier Gustav Landsverk, og forteller om mannskapet på Utvær som blant har ansvar for å holde sjømerker i stand.
– Det er knallhardt fysisk arbeid. De må slepe tungt utstyr opp på svaberg og må kunne hoppe fra en gummibåt og ut i fjæra. Prøv det selv du, når du er over 60 år, beskriver Landsverk, og kommer med enda et moment:
– De som jobber på båt, jobber gjerne turnus og har vært borte fra familie og dagligliv halve livet. Det vil jeg si er en psykisk påkjenning.
Innsikt: AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak
Ti timers arbeidsdager som 16-åring
Foruten Landsverk og kollegaer i operativt arbeid i Kystverket berører regjeringens forslag blant annet ansatte i Forsvaret, i nødetater og i helsevesenet.
Skipskokken synes det er ugreit at akademikere bestemmer regler for folk med en helt annen type arbeid.
– At en som har sittet på skolebenk og kontor i hele sitt arbeidsliv, skal fortelle en som har jobbet med hardt fysisk arbeid fra han var 15–16 år, at han skal holde på ti år lenger, det vil jeg ha meg frabedt, sier Landsverk.
Han hadde selv sin første hyre som byssegutt da han var 16 år, og jobbet ti timers dager i høy sjø uten å se familien på flere måneder. Det var beintøft, men han synes flere burde gjort som ham.
– Jeg har lyst til å spørre dagens ungdom: Trenger dere egentlig et friår, et år på folkehøgskole, en reise til Asia eller studier i mange år før dere begynner å jobbe? Mange er i dag 30 år før de får i sin første faste stilling. Jeg tror det hadde vært bedre om folk hadde kommet seg ut i arbeid tidligere, enn å stå i jobb lenger, sier Gustav Landsverk.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.