JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Agder fengsel fyller ett år. Det markeres med kraftige innsparinger

Nye Agder fengsel, med nybygg i milliardklassen, åpnet for et år siden. Nå kommer kuttene.
KUTT: Nye Agder fengsel må spare, men fengselslederen håper å skjerme de nye avdelingene på Froland og Mandal (bildet).

KUTT: Nye Agder fengsel må spare, men fengselslederen håper å skjerme de nye avdelingene på Froland og Mandal (bildet).

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fengselet kan måtte klare seg med inntil 50 millioner kroner mindre neste år. Kuttene kan komme ved ei eldre avdeling.

– Det er helt utrolig. Jeg trodde en slik situasjon var historie da de opprettet det nye fengselet, sier leder for NFF Agder fengsel, Ole Gunnar Selås, til NFF-magasinet.

De anslåtte budsjettkuttene for 2022 ble rapportert av Agderposten mandag 5. juli. Tallene bygger på en simulert kostnadsmodell benyttet av Kriminalomsorgsdirektoratet, og er dermed usikre. Beregninga har likevel utløst nedskjæringer ved fengselets kvinneavdeling på Evje. Selås har fått de første bekymringsmeldingene.

Bakgrunn: Storfengselet i Agder åpnet midt i ferien. – Kan bli verdens beste fengsel

Innsparing = utagering

– Innsparingene fases allerede inn i førstelinja, der fravær ikke dekkes opp. Det rammer trygghetsfølelsen og sikkerhet på jobben. Ansatte blir usikre for framtida si her, sier Selås.

Når udekkede vakter gjør at en aktivitet avlyses, skal det føres avvik. Det har de fått beskjed om for å synliggjøre ressursmangelen.

(Saken fortsetter under bildet)

KRITISK: Leder for NFF Agder fengsel, Ole Gunnar Selås, advarer mot konsekvensene av å kutte i vaktlag. (arkiv)

KRITISK: Leder for NFF Agder fengsel, Ole Gunnar Selås, advarer mot konsekvensene av å kutte i vaktlag. (arkiv)

Jan-Erik Østlie

– Avviksføring er lettvint, men betjentene på gulvet og de innsatte blir sittende med svarteper. Vaktlaget må slite med en sint og frustrert innsatt. I ytterste konsekvens medfører disse innsparingene utagering og celleknusing.

I perioder med mannskapsmangel, låses de innsatte mer inne på cellene. Slik får fengselet gjennomført framstillinger til lege og tannlege. Innsatte betaler prisen i form av økt isolasjon. Selås kaller det en ond sirkel.

Mye lest: 200 kameraer våker over innsatte «Paul». I bytte kan han ta seg en luftetur på gresset uten følge

Leder: – Lite å gå på

– Er det forsvarlig å kutte inntil 50 millioner neste år?

– Tallet bygger på en simulering av budsjettfordelingsmodellen, det er ingen reell situasjon, sier fengselsleder på Agder fengsel, Frank M. Tveiten Johansen.

Alle delene av Agder fengsel har ikke vært oppe og gå ett år enda. Ifølge Johansen er det er for tidlig å beregne de faktiske kostnadene før neste år. Men innsparinga er til dels i gang, bekrefter fengselslederen. Det er Evje avdeling som ligger an til kutt.

– Jeg har tro på at Agder fengsel sett under ett får beholde de ressursene vi har, så vi kan drifte godt på de nye avdelingene.

– Stemmer det at Agder fengsel nå vurderer å redusere i nattevakter og generelt i turnus?

– Det stemmer at vi går gjennom ressursfordelinga mellom avdelingene våre, men det er ikke utløst av noe krav om innsparing. Noen steder mangler folk, andre steder er godt dekket. Det kan hende vi også må gjøre noe med nattevaktene.

– Innsatte i norske fengsler har sett under ett svekket mental helse og økt risiko for selvmord. Ivaretar dere sikkerheten deres hvis det kuttes bemanning om natta?

– Jeg vil ikke forskuttere noe. Vi skal uansett ikke utfordre sikkerheten, der har vi ikke mye å gå på. Men vi kan få noe å gå på ved å fordele mannskapene riktigere på de nye avdelingene.

Fengselsbetjentene på Mandal og Froland skal uansett ha mulighet til å gå inn på cellene om natta, fastslår Johansen. Fengselet har utstyrt flere celler med pust- og bevegelsessensor, som støtte til å vurdere når man skal gripe inn.

– Men de ansatte er den viktigste ressursen, legger han til.

Mye delt: Første domfelte med GPS-fotlenke: – Jeg ville heller sittet i fengsel

(Saken fortsetter under bildet)

MILLIARDBYGG: Nye Agder fengsel er regjeringas prestisjeprosjekt, med en byggekostnad på to milliarder kroner. Nå gjelder det også å sikre driftsmidler, varsler tillitsvalgte.

MILLIARDBYGG: Nye Agder fengsel er regjeringas prestisjeprosjekt, med en byggekostnad på to milliarder kroner. Nå gjelder det også å sikre driftsmidler, varsler tillitsvalgte.

Eirik Dahl Viggen

– Blir mer kyniske

NFF-tillitsvalgt Selås er ikke beroliget.

– Lavere bemanning fører til ei mer kynisk holdning til innsatte. Når en innsatt skriker og slår hodet i veggen om natta eller setter fyr på cella, da er det krevende å avgjøre om man kan gå inn på cella for å hjelpe. Vi kan ikke ha et arbeidsmiljø der knapp bemanning hindrer at vi kan handle i tråd med vårt moralske kompass, sier Selås.

Han mener toppnivået i Kriminalomsorgen må bli enda tydeligere overfor Stortinget om hva det faktisk koster å drive kostnadskrevende, lukkede enheter.

– De må vise med handling at de stiller opp for førstelinja. Når kuttene først kommer, burde direktoratet bidra på den dugnaden også i egne rekker.

Kriminalomsorgsdirektoratet kommenterer i en epost:

«KDI har forståelse for at ansatte i etaten opplever arbeidssituasjonen og økonomien som krevende. KDI rapporterer jevnlig til vårt overordnede organ Justis- og beredskapsdepartementet om driften av virksomheten og de utfordringene etaten og dens ansatte møter i arbeidet. Som del av dette rapporteres det også om den økonomiske situasjonen. For ordens skyld gjøres oppmerksom på at KDI ikke rapporterer direkte til Stortinget og heller ikke skal gjøre det.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse