JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjemmesoning:

Første domfelte med GPS-fotlenke: – Jeg ville heller sittet i fengsel

Friomsorgen er i gang med innføringen av fotlenker med mulighet til sporing.
SPORING: Fengsel var bedre enn dette, mener mannen i 20-årene som er først ut med å sone med GPS-lenke.

SPORING: Fengsel var bedre enn dette, mener mannen i 20-årene som er først ut med å sone med GPS-lenke.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Jeg sover ved døra og tenker bare på å gå ut. Det var bedre å sone i fengsel, sier mannen i starten av 20-årene mens han trekker opp buksebeinet og vrir på lenka.

Han er den første til å sone med GPS. Sist høst fikk Kriminalomsorgen hjemmel til å bruke de nye lenkene. Det gjør det mulig å spore den domfelte dersom behovet skulle oppstå. Det vil si hvis han ikke er hjemme, ikke møter opp til jobb eller avtale, eller hvis han observeres på et sted han ikke skal være.

Utenom slike situasjoner, har de ikke anledning til å spore personen, forteller koordinator for Elektronisk kontroll (EK) Akershus på Lillestrøm, Hein Arne Methisen.

Han viser fram et sporingskart fra en test de gjennomførte for en tid tilbake. Kartet viser hvordan lenka har beveget seg fra Lillestrøm via Oslo og til et sted i Akershus. Det angir også hvor lenka har stått stille eller beveget seg med en viss fart, som kan tyde på at det er benyttet et kjøretøy.

Innelåst: «Jonathan» (19) har sittet så lenge isolert på cella si at han har begynt å miste språket

Utvider EK

GPS-lenkene åpner for at flere kan sone i samfunnet, ifølge Mathisen.

– Det gir en ekstra sikkerhet. Det gjør at EK også kan ta imot unge i fare for å begå ny kriminalitet, de som ellers ikke ville fått vanlig fotlenke.

FRAMGANG: EK-koordinator Hein Arne Mathisen tror GPS-lenkene kan bidra til å holde flere unge ute av fengsel.

FRAMGANG: EK-koordinator Hein Arne Mathisen tror GPS-lenkene kan bidra til å holde flere unge ute av fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Det gjelder personer med ubetingede dommer av kort varighet, også voldsdømte som ikke anses å være en fare for samfunnet. I praksis kan det bety unge folk som har vært med feil folk til feil tid, havnet i et basketak, eller begått vinningskriminalitet. Ikke torpedoer.

Det gir mulighet til å holde unge folk i en sårbar livsfase utafor fengsel. De kan fortsette skolegangen på det vanlige lærestedet sitt. De med rusproblemer kan følge følge tilbud ute i samfunnet.

Akershus friomsorgskontor har satt sammen et tverrfaglig team for å følge opp straffegjennomføringa. Her deltar en politibetjent fra forebyggende enhet ved Øst politidistrikt, EK-koordinator, kriminolog, EK-saksbehandler og friomsorgsleder. Så langt har de satt på to GPS-lenker. Disse er kun ment brukt på ei bestemt gruppe domfelte. De aller fleste lenkene vil fortsatt være de som har vært i bruk de siste åra.

Nytt samtaleverktøy: Nå vil fengselet snakke med unge domfelte om sex. «John» (18) er skeptisk

Fortsetter skolegangen

Takket være GPS-lenka, kan mannen i 20-årene fortsette å møte opp til timene på videregående skole som vanlig, sammen med de klassekameratene og lærerne han kjenner. Han bare drar buksebeinet godt over den grå tingesten ved venstre ankel og går med lange sokker.

Hovedlæreren og noen få venner vet at han har den.

– Jeg har alltid vært litt useriøs på skolen, så de var ikke veldig overrasket over å høre om dette. De støtter meg og vil jeg skal fullføre skolen. Det vil jeg selv også.

Dommen på tre måneder nærmer seg slutten. Det har vært krevende å være så mye hjemme.

– Mamma synes det er bra, hun ville ha meg mer hjemme.

Høysikkerhetsfengsel: 200 kameraer våker over innsatte «Paul». I bytte kan han ta seg en luftetur på gresset uten følge

Privatlivet sikret

Han har totalt kontaktforbud mot enkelte gamle venner, og får bare bevege seg innen et lite område i hjemkommunen. Det er ikke bare lett å unngå dem på et lite tettsted, og litt kjipt å ikke ha lov til å snakke med noen av dem han har kjent lengst.

Teknologien åpner for å spore ham 24 timer i døgnet. Men verken EK-kontoret eller Kriminalomsorgens kontrollsenter i Horten har noe elektronisk kart med en kontinuerlig lysende prikk for mannen. Prikkene lyser bare opp når det kan forsvares juridisk.

Andre land går lenger. I Storbritannia har sju politidistrikter fått hjemmel for å sette GPS-lenker på tidligere domfelte i inntil ett år etter løslatelse, med pågående sporing. Slik kan de kontrollere om domfelte har vært i nærheten av nye åsteder. Noe liknende i Norge ville brutt med personvernet.

Straff som forplikter

– Jeg skulle gjerne byttet privatlivet mitt mot å kunne gått med GPS hvor jeg ville, sier den domfelte på kontoret i Lillestrøm.

Fra før har han rukket å sone to dommer i fengsel.

– Fengsel betyr mindre frihet, men det er egentlig ikke så ille siden man har noen å snakke med hele tida. Etter ei uke oppleves fengsel som hverdagen, sier mannen.

Nettopp det er problematisk ifølge EK-leder Mathisen.

– Du kan sitte inne og slippe og forholde deg til samfunnet utafor. Når du soner i friomsorgen, slipper du ikke unna omgivelsene, jobben, familien og de kravene som stilles. Selv om det er under strenge vilkår, må du fortsatt opprettholde et liv ute i samfunnet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse