JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt samtaleverktøy:

Nå vil fengselet snakke med unge domfelte om sex. «John» (18) er skeptisk

Hva er sex? Hvordan vet du at en kvinne har fått orgasme? Dette er to av spørsmålene i samtaleverktøyet «Play it right» som nå testes ut på unge domfelte i kriminalomsorgen.
SKEPTISK: Robert Langevei prøver å få «John» i tale, men 18-åringen vil ikke snakke om emnet.

SKEPTISK: Robert Langevei prøver å få «John» i tale, men 18-åringen vil ikke snakke om emnet.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

På ti år har andelen domfelte for seksuallovbrudd, som for eksempel nedlasting av ulovlig materiale, økt fra 10 til 20 prosent. Røffere holdninger, sammen med generelt mer skadelig seksuell atferd blant innsatte, har gitt støtet til pilotprosjektet «Play it right».

Fengselsbetjent Robert Langevei ønsker verktøyet velkommen, selv om innsatte «John» (18) ikke er like overbevist.

Skeptisk til sexprat

Larvik fengsel har 16 plasser, men på grunn av koronapandemien er bare ni i bruk. Motto for fengselet er «Første og siste gang». Innsatte er i alderen 18–23 år. Stort sett er de unge voksne som soner for første gang i fengsel og noen få i varetekt.

Innsatte «John» har sonet sju måneder. Familien hans kommer opprinnelig fra Birmingham, der han levde i et belastet område før han kom til Norge i 2017.

Etter å ha begått et lovbrudd, ble han satt inn i Bergens ungdomsavdeling og kom til Larvik like etter han fylte 18 år. Han har fortsatt noen måneder igjen og trives.

– Det er et godt miljø her, og jeg føler at jeg blir sett og hørt, sier han.

«John» er en glad gutt som liker å samtale, men han synes ikke noe om det nye samtaleverktøyet som handler blant annet om sex.

– Jeg er muslim og har en annen bakgrunn og jeg er skeptisk til et samtaleverktøy om sex. Det vil jeg ikke snakke om.

179 mindreårige satt på celle i Oslo i fjor

– Godt verktøy for ansatte

To som prøver ut verktøyet, er fengselsbetjent Robert Langevei og fengselsinspektør Hanne Guldberg i Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling. De er stolte av å være med i prosjektet.

– For oss ansatte er dette verktøyet bra. Det hjelper oss å ta opp temaer som kanskje kan være litt vanskelig å snakke om. Verktøyet er med på å gjøre oss tryggere, sier tillitsvalgte Langevei.

– I samtalen med de innsatte er det viktig å være fleksible og ta hensyn til kulturbakgrunn slik at det ikke blir vanskelig. Målet er å motivere de innsatte til å få et mer naturlig syn på sex og sitt følelsesliv, sier han.

TERNINGKAST: Praktiske oppgaver bringer samtalene videre.

TERNINGKAST: Praktiske oppgaver bringer samtalene videre.

Nina Hanssen

Verktøyet består av terninger, kort og en håndbok til de ansatte. Opplegget er utviklet ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (Krus) i tett samarbeid med Regionalt senter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, RVTS Øst.

Verktøyet testes nå ut av ansatte i Kriminalomsorgen og Oslo kommune.

Første og siste gang

Larvik fengsel har så langt testet Play it right med fire innsatte, hvorav tre fullførte prosjektet.

Fengselsinspektør Guldberg sier at målet er å skape trygghet ved å samtale om det vanligste og det vanskeligste, nemlig seksualitet.

– De innsatte har ofte traumer med seg når de kommer og da er én-til-én-samtaler mellom innsatt og ansatt viktig, sier hun.

Fra før har de hatt samtaler om rus, vold og den kriminelle handlingen, men ikke om seksualitet.

TRAUMER: – De innsatte har ofte traumer med seg når de kommer og da er én-til-én-samtaler mellom innsatt og ansatt viktig, sier fengselsinspektør Hanne Guldberg i Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling.

TRAUMER: – De innsatte har ofte traumer med seg når de kommer og da er én-til-én-samtaler mellom innsatt og ansatt viktig, sier fengselsinspektør Hanne Guldberg i Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling.

Nina Hanssen

Refleksjon

I tillegg til spørsmål og termer ,er det en liten papirvifte med pil som de innsatte kan vri på om de synes spørsmålene blir vanskelig eller de føler ubehag under samtalene.

Noen av spørsmålene er åpne for å få deltakeren til å reflektere over hvem han selv er og hvem den andre personen som man har et seksuelt forhold til er.

– Noen har kanskje utfordring med dårlig hygiene og har kanskje ikke tenkt igjennom at dette kan påvirke kjæresteforholdet. Så kan vi prate om hvorfor det kanskje er bra at man lukter godt når man møter partneren, sier Langevei.

Han tror verktøyet kan motivere de unge og kanskje også bidra til utvikling av sunn seksuell atferd. Det vil i en slik prosess være naturlig og nødvendig å knytte seksuallovbruddene, dersom personen er dømt for det, inn i samtalene.

Langevei sier at ofte så kan de innsatte selv velge noen tema eller spørsmål de ønsker å prate om slik at de ansatte kan forberede seg.

I prosjektgruppen sitter representanter fra begge ungdomsenhetene, Indre Østfold fengsel avdeling Eidsberg og initiativtaker Søndre Vestfold fengsel avdeling Larvik.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er et behandlingsopplegg, men mer et åpent forebyggende samtaleverktøy for å få samtalen i gang.

Les også: I Trondheim fengsel soner det mange seksualforbrytere. Bak murene lærer de å snakke om overgrepene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse