GRUPPESAMTALER: Fengselsbetjentene Ørjan Hansen og Siv Strømmen er lært opp til å lede kurs for seksualforbrytere. De snakker sammen både i grupper og individuelt.
Ole Palmstrøm
Kompetanseheving i trange tider
I Trondheim fengsel soner det mange seksualforbrytere. Bak murene lærer de å snakke om overgrepene
Høsten 2017 var 43 prosent av innsatte i Trondheim fengsel dømt for seksuelle overgrep. Siv Strømmen Pedersen og Ørjan Hansen tar etterutdanning for å tilby samtalegrupper for seksualforbrytere.
merete.jansen@lomedia.no
– Det føles trygt å ha noen å snakke med i det daglige. Det er mye som skal bearbeides, sier en mann i 40-årene som helst ikke vil identifiseres nærmere. Han sitter inne for seksualforbrytelser.
De han får snakket med om overgrepene, er først og fremst fengselsbetjentene Siv Strømmen Pedersen og Ørjan Hansen. Siden våren 2016 har de jobbet med et eget program for seksualforbrytere. I andre etasje på E-bygget ligger cellene til noen av de som er innstilt på å bruke fengselsoppholdet til å komme på bedre tanker.
De med den sterkeste motivasjonen får delta på kurset betjentene leder sammen med Marita Sandvik, fagrådgiver i fengselspsykiatri ved St. Olavs hospital avdeling Brøset.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Økende andel seksualforbrytere i fengsel
Høsten 2017 hadde 43 prosent av de innsatte i Trondheim fengsel seksuelle overgrep som en del av grunnlaget for domfellelse. Alle skal på et tidspunkt tilbake til samfunnet.
Fengselsleder Egil Gabrielsen mener de må gjøre det de kan for å forhindre nye overgrep og satser nå på det britiske opplegget SOTP (Sexual Offender Treatment Program).
– Vi vet ikke helt sikkert hvor stor effekt dette opplegget har. Men vi kan ikke la være å prøve. Vi tar for så vidt en risiko, men den er nøye kalkulert.
Bruker ressursene smart
Gabrielsen har merket at budsjettene er blitt gradvis strammere etter regjeringsskiftet for drøye fire år siden. Like fullt mener han det skal være mulig å sette i verk nye prosjekter når man bare bruker de tilmålte ressursene smartest mulig.
– Programvirksomhet skal være en del av den ordinære driften, ikke en aktivitet vi nødvendigvis skal måtte be om ekstra ressurser til. Men da må man lete med lykt og lupe etter de ekstra kronene. Løsningen hos oss lå i å få til en avtale med de tillitsvalgte om minimumsbemanning. Dette har hjulpet godt på lønnsbudsjettene.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
PRIORITERING: Fengselsleder i Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, tar fra trange budsjetter for å la ansatte få nyttig kompetanse.
Ole Palmstrøm
Mange innsatte ønsker å delta
Trondheim Fengsel har tidligere blant annet hatt kurs i sinnemestring og «kriminalitet som livsstil». Gabrielsen er glad for at de har fått på plass et eget tilbud til seksualforbryterne – en stigmatisert gruppe som ikke alltid er villig til å ta imot hjelp.
Interessen har økt etter hvert som tilbudet er blitt godt kjent blant de innsatte. Til den tredje utgaven av det rundt åtte måneder lange kurset, måtte to av tre søkere avvises. Sju fikk plass.
– Vi gjør en grundig utvelgelse i forkant, sier Siv Strømmen Pedersen.
– De som ikke innser at de har gjort noe galt, har ikke noe på et slikt kurs å gjøre. Deltakerne må være innstilt på å jobbe med egne tanker og holdninger, og de må være skikkelig motivert.
I tillegg til to timers gruppesamling to dager i uken, får deltakerne tilbud om individuell veiledning. De kan også ta kontakt med de to betjentene når som helst.
– Vi tror det er en ekstra trygghet for dem å ha oss her i det daglige. I og med at vi blir så godt kjent med dem, ser vi også hvordan sinnsstemningen er og hva slags oppfølging de trenger på ulike tidspunkt, sier Pedersen.
• Seksualforbrytere på kurs for å hindre nye overgrep
Lærer bort til andre på fengselet
Det har gått med noen kroner til kompetanseheving. De to betjentene bruker 40 prosent av arbeidstiden på programvirksomheten. I tillegg deltar de jevnlig på kurs for å holde seg best mulig oppdatert om alt som skjer innen fagfeltet. Og de følger undervisning i kognitiv terapi, med eksamen i mai i år. Men det er ikke bare de selv som har glede av dette.
– Alt de lærer har stor overføringsverdi til andre som jobber her, understreker fengselsleder Egil Gabrielsen.
Noen ganger holder de to betjentene foredrag for kollegene, annen lærdom overføres i forbindelse med situasjoner som oppstår i det daglige.
Håper seksualforbryterne ikke begår nye lovbrudd
Den innsatte vi får prate med, tror selv at han ikke kommer til å begå nye overgrep. I hans tilfelle var det snakk om en helt spesiell situasjon som førte ham på ville veier, mener han.
Kurslederne håper selvfølgelig han har rett i det. Men understreker samtidig at det er umulig å vite hva som skjer videre. Noe av det de jobber med på kurset, er å gi deltakerne større innsikt i egne handlingsmønstre og tanker.
– Hvis de kan lære å kjenne igjen situasjoner og tanker som tidligere har ledet til overgrep, kan de kanskje klare å stoppe i tide neste gang, sier de.
Tøft å høre detaljer om overgrepene
I starten var det skikkelig tøft for småbarnsforeldrene Siv Strømmen Pedersen og Ørjan Hansen å høre de domfelte dele sine innerste tanker om overgrepene de hadde utført og fortelle detaljert om seksuelle preferanser.
– Jeg hadde aldri orket dette om det ikke hadde vært for Siv, da hadde jeg sluttet etter noen måneder, sier Hansen.
– Hun er både en støttespiller og en søppelbøtte for meg.
Pedersen sier akkurat det samme om sin nærmeste kollega. Etter hver seanse med de domfelte kursdeltakerne, blir de også sittende i lokalet en stund sammen med fagrådgiver Marita Strømmen og går gjennom det de har hørt den dagen.
Les også:
• Her kan de ansatte få vasket bilene sine til innbruddspriser
• Tidligere straffedømte Christian rehabiliterer innsatte
• Dette er kandidatene til ledervervet i NFF
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim