TILGANG: Han trenger ikke vente på lufting. En fastmontert elektrisk lighter på balkongen gjør det lettere å nyte en røyk. Mannen på bildet i Agder fengsel er ikke identisk med den intervjuede «Paul».
Eirik Dahl Viggen
Rehabiliterende høysikkerhetsfengsel:
200 kameraer våker over innsatte «Paul». I bytte kan han ta seg en luftetur på gresset uten følge
Høyteknologi hjelper til med å gi en anelse normalitet. Slik skal nye Agder fengsel unngå å gjøre innsatte til sosiale krøplinger.
edv@lomedia.no
Barberbladspiralene glitrer i kilometervis lag på lag rundt Agder fengsel Mandal avdeling, der det troner på toppen av et høydedrag. Vinden får godt tak på de utstrakte friområdene innafor stålgjerdene.
– Jeg kunne kanskje klart å komme meg over den innerste piggtråden, men ikke de to neste, spøker «Paul», en mann i trettiårene som kom med første pulje overført fra Kristiansand fengsel i sommer.
Han konsentrerer seg om livet på innsiden. Paul jobber som bibliotekassistent i fengselet. Han opplever stor pågang fra medinnsatte som vil låne dvd-er og bøker. På utlånstoppen ligger Game of Thrones, Homeland og Downton Abbey samt bøker om konspirasjonsteorier.
Ved fengsling får de innsatte elektroniske kort de blant mye anna kan registrere lån med.
(Saken fortsetter under bildet)
FRIHET: Personlige kort fungerer som lånekort, saldokort til matbutikken og adgangskort til intern elektronisk kommunikasjon.
Eirik Dahl Viggen
Paul har trua på det nye fengselet.
– Vi sjekkes så grundig når vi kommer inn at vi slipper å bli sjekka fem seks ganger daglig som i Kristiansand.
Kroppsskanneren i inntaket skal avsløre forsøk på å smugle inn illegale stoffer og gjenstander.
Fengselets rundt 200 kameraer er det minste problemet, ifølge Paul, han slutta fort å tenke på dem. Overvåkinga tillater dem mer bevegelsesfrihet. Han liker godt muligheten til å kunne bevege seg ute på gresset under åpen himmel.
– Friheten innafor murene er den viktigste forskjellen.
(Saken fortsetter under bildet)
ÅPENT: Grøntområdet fungerer som en stor luftegård.
Eirik Dahl Viggen
Agder fengsel åpna i sommer, som det mest moderne og dyreste i Norge.
De to avdelingene Froland med 200 plasser og Mandal med 100 plasser kosta til sammen to milliarder kroner å bygge. Det er de første norske fengselsavdelingene med passivhusstandard. Byggene bruker jordvarme fra hver sin brønnpark som hovedenergikilde.
Nestleder i NFF Agder fengsel Chris Myhre (31) viser fram hva annet pengene har gått til, for eksempel ei egen øvingscelle uten tak og observasjonsplattform, lik de som finnes ved Kriminalomsorgens utdanningssenter og høgskole, Krus.
(Saken fortsetter under bildet)
ØVING: – Mange vil nok misunne oss denne øvingscella, sier NFF-tillitsvalgt Chris Myhre (31).
Eirik Dahl Viggen
Chris jobba tidligere i Kristiansand fengsel. Det var et såkalt takfengsel, der lufteområdet var på taket, med himmelen dekka av gitter.
– Jeg kom på jobb og kjente lukta av matos og røyk. Jeg kunne gå hele vakta innendørs mellom etasjene, uten å være i friluft. Etter ei tolvtimersvakt der inne var du ganske gåen, forteller fengselsbetjenten.
Her i Mandal lukter det reint. Ikke av Klorin og Allrent, men den gode lukta av nybygg før skitten har satt seg.
Begge avdelingene av Agder fengsel består av «stjernebygg» av typen «M2015» eller «Modell 2015», i tråd med standarden som da ble laget. Liknende bygg er satt opp på Ullersmo og Eidsberg fengsel.
All den moderne bygningsmassen er bare et middel til den viktigste nyvinningen: Det rehabiliterende høysikkerhetsfengselet.
Istedenfor lufting i avgrensa luftegårder, skal de innsatte kunne bevege seg uten følge over det meste av området, til biblioteket, fotballbane og treningspark og fengselets dagligvarebutikk.
(Saken fortsetter under bildet)
HANDEL: Verksmester i butikken Ann-Mari Skarstein (55) fyller på varer sammen med kollega Heidi Lindland (48).
Eirik Dahl Viggen
Handlekortet betyr ansvar. Innsatte må planlegge måltider, handle selv og selv følge med på saldoen. Det passer ikke for alle. Fengselet har også ei egen avdeling for botrening.
Uansett hvor moderne, reint og flott det blir, består straffen i å miste friheten, mener «Paul».
– Det som er verst er tankene og samvittigheten. Det er ofte det som tar knekken på folk.
I Kristiansand fengsel var det lytt. Paul lå om natta og hørte svære bamser gråte seg i søvn.
– På cella senka de guarden, men de hadde ingen å gråte sammen med. Soninga er ikke det verste, men det jeg har gjort. Her inne får du ikke utretta noe for å gjøre det godt igjen. Du blir maktesløs.
(Saken fortsetter under bildet)
INNHOLD: «Paul» har slitt mye med tankene under soninga. På dagtid finner han mening på biblioteket.
Eirik Dahl Viggen
Den innestengte tilværelsen i Kristiansand fengsel mener han virka lite forberedende til løslatelse.
– Jeg var på én framstilling, da jeg skulle til øyelege. Politiet tok meg med dit i håndjern. Da vi gikk i Marken (gågate i Kristiansand, journ.anm.), stivna jeg helt blant alle menneskene. Det var så vondt og skamfullt.
Han håper den relative friheten i dette fengselet forbereder ham bedre på å bevege seg ute i samfunnet.
Bygger fengselskultur
Stønning trenger gjennom glassvinduet til de innsattes treningsrom på blokk fire. NFF-erne på den andre siden av glasset er utålmodige.
– Bemanninga må opp, sier fengselsbetjent Nelson Fernandes (25).
(Saken fortsetter under bildet)
UTÅLMODIGE: Bemanningsgraden må opp, skal de klare å skape enda bedre dynamisk sikkerhet og miljøarbeid, mener Musie Zeru (27) og Nelson Fernandes (25).
Eirik Dahl Viggen
– Vi får inn nye betjenter ja, men det bare følger med flere innsatte etter hvert som en etasje til åpnes.
Inne på boenheten kan de være én betjent sammen med 12 innsatte. Altfor lite, mener Fernandes og kollega Musie Zeru (27). En kollega innerst i rommet følger med på dataskjermen, der kameraene hele tiden mater bilder fra områdene i og rundt bygget. Blir de bare sittende foran skjerm og overvåke? Hva med miljøarbeidet? Tanken er motsatt, sier en førstebetjent. Det holder at et par stykker følger med på skjerm, mens resten kan være ute på gulvet.
Innafor det uknuselige glassvinduet til kjøkkenet sitter enda en innsatt med tatoveringer oppover nakken. Han skryter av det som har blitt en viktig del av rehabiliteringa, matstellet.
(Saken fortsetter under bildet)
ANSVAR: Matlaginga er innsattes ansvar. Knivene er festet til veggen og mangler odd.
Eirik Dahl Viggen
– Vi får 1100 kroner å handle for i uka, og samarbeider i matlag. Det er koselig, mange har jo aldri lagd mat før, og i hvert fall ikke sammen med andre.
Ukesmenyen på veggen har de lagd selv: chop suey, ovnsbakt ørret med tzatziki, fiskesuppe. Ved spisebordet er to andre i gang med å rydde og tørke bordet etter en enkel lunsj. Skal dette fungere, må menn dømt for drap, grov vold og seksuallovbrudd vedlikeholde boevnen og smøre seg selv med sosialt glidemiddel.
(Saken fortsetter under bildet)
REHABILITERING: Nestleder i NFF-foreninga Chris Myhre (31) tror Agder blir verdens beste fengsel, bare de får med seg de beste miljøfaktorene fra nedlagte Kristiansand fengsel.
Eirik Dahl Viggen
– Selv om det var gammelt og lukta røyk, så hadde vi et fantastisk miljø i Kristiansand fengsel. Vi hadde så bra rykte at innsatte søkte om overføring dit. Vi skal ta med den gode kulturen og arbeidsmiljøet videre inn i det nye Agder fengsel, da tror jeg dette kan bli verdens beste fengsel, sier Chris Myhre.
Les også: Fengselsansatte kan også få rett til yrkesskadeerstatning når de skader seg under øvelse